Justitia Pietas Fides MMMXVI

– Monument. Herrenberg zal zelf wel het allerbest weten, waarom hij als voorzitter van een ontwerp- en heffingscommissie, niet in staat is gebleken het nu al benoemde ‘Herrie Herrie Monument’, fatsoenlijk aan de voormalige junglestrijders en anderen, te kunnen verkopen. Valt uiteraard samen met de ramp te Moi Wana, Mopi Kondre, de moord op Deel/Apai, Herman Gooding en zoveel andere zaken die glashard werden en nog steeds worden genegeerd.

– Visie. ‘Witi visi’ en dus geen nadrukkelijker visies. Pomphouder is ook nog gevlogen! Niemand begrijpt goed, dat de totale zeevisserij, bij een exclusieve landing en aan de uitverkoren pomp…, brandstof mag aanschaffen. Moet er door enkelingen, ook daar ‘nyan’ worden gemaakt? In ieder geval zijn er gesignaleerde problemen en minder correcte zaakvermoedens in de pers terechtgekomen. Hoeveel US-dollars staan op de buitenlandse rekening? Niemand weet! Gebruikelijk in dit land. Bij de Centrale Bank van Suriname, heeft men ook rekeningen waarop zaken geboekt zouden moeten staan. Santokhi laat weten, dat er nog maar USD.100 miljoen aan monetaire reserve is. En dat is dan ver onder wat men met goed fatsoen moet hebben, willen IMF, Wereldbank, en InterAmerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en anderen, het niet compleet laten afweten. ‘Where is the money? Pieter Baas nanga Gilli tyari ing gwe, na ini dem olo fu Spanje…, yere!’.

– Bestuursdienst. Problemen bij bestuursdiensten? Inderdaad weet men daar niet goed meer, wat nog wel kan en wat helemaal niet mogelijk is. In ieder geval is het wel weer zo, dat wanneer compressoren, stofzuigers, lichtmotoren/-aggregaten worden aangesloten…, zonder vergunningen bij enig bedrijfs-/gezinsgenootschap, de bestuursdiensten meteen moeten optreden en burgerwoonbuurten/-gebieden beschermen. Desnoods met de sterke arm van de (politie-) buurtmanagers. De inrichting en vorming van een bedrijf, moet onderwerp zijn en blijven van onderzoeken. Wat was en is het bestemmingsplan van een woonbuurt? Wat is bij de koop afgesproken, bedongen en in overdrachtscontracten vastgelegd. Inspecties ook door de milieuautoriteiten. Het BOG, het Nimos…, mede inverband met geluidsdecibellen/-overlast. Brandweer, bouwpolitie, algemener politieonderzoek, etc. etc. De Bestuursdiensten kunnen bepaald niet in bedrijfsaanvragen en overheidsadvertenties vooraf plekken, dat er acceptabele ‘geluidsuitstoot’ is gemeten. Waar zijn die standaarden gedocumenteerd weergegeven en aan de samenleving bekendgemaakt? Sinds Ameerali zijn onsamenhangend gedoe in het staatsbestuur, is er een enorme rommel ontstaan. Waardoor de verwarring nog groter is geworden, dan voorheen het geval was bij allerleisoortig corrupte districtscommissarissen. Uitbuiting van handelsbedrijven door leden binnen de Bestuursdienst, net zo oud als Jeruzalem. In de jaren zestig had men daar in Albina ene meneer W. die al danig van wanten wist. En wat heeft men daar nu allemaal aan klachten te tellen…? Zelfde protesten van de burgerbevolking, maar dan wel een aantal graadjes erger. En dan die heren die langs ambtelijke dames lopen en op de werkvloer even willen voelen of het nog wel allemaal ‘welschapen meisjes’ zijn. Saaaaan! Over bevorderingen en weten wat te doen(…), om een streep erbij te krijgen? Houd nu maar gerust op! Je kunt er een kind aan overhouden. Toch…, skatje? Of vier huizen bouwen in drie jaar, ‘papa lekker’? Oké dan! Een kop in een ochtendblad, geeft weer heel iets anders aan en te zien. “Zelf mijn ondergoed werd daarbij gestolen”. Wat een land wat een sitwasies…!

– Monday Monday. Alleen in SU kan het voorkomen, dat een dag voor de cruciale valutaveiling er alsnog ‘veel tijd’ wordt in-/uitgeruimd voor het parlementair debat, over de dodelijk financieel-economische crisis die Bouterse I & II heeft cq. hebben veroorzaakt. Strategisch natuurlijk om daar de minste tijd voor in te ruimen…, zodat ‘het universumdeeltje’ weer gauw tevreden geraakt en dan knap vervelend in de publiciteit terechtkomt of zich misschien wel weer provocatief wenst te profileren. ‘Suma na basi, mi na basi, yere…!’. Kan men weer hypocriet staan roepen, dat de oppositie eigenlijk zeurt en hun voorstellen toch al bij meerderheid –met motie en al– het bos worden ingejaagd. Dictatuur van een obsolete meerderheid die allang geen maatschappelijke onderbouwing, draagvlak of achterban meer heeft. Het draagvermogen van de vloer, heeft het reeds lang begeven en ‘paars’ ligt inmiddels al maanden op z’n achterste. Maar ook dat weet die opportuun reizende Bouva c.s. in Zambia al heel lang. Inmiddels daar ook wel weer afgestoft. ‘Me go tan na Afrika, yere…! Kande…, ini wan tra millennium’.

– Inferieur. Inderdaad heeft schaarste aan middelen in 1989 er mede voor gezorgd, dat inferieure kwaliteiten van/aan vliegerspersoneel de solider delen van de SLM wisten binnen te dringen…, met alle gevolgen van dien. Ook waren er toen niet voldoende middelen om ‘de levensbeschermende ILS’ van Zanderij in orde te maken en ook operationeel te houden. Zaterdagochtend mocht men lezen, dat een ‘Boeing 737’ van FlyDubai, in Rusland bij slechtweer en herhaald geforceerde landingspogingen neerstortte. Je kunt linksaf of rechtsaf, men moge zich bij deze gerust weer zorgen gaan maken.

– Nog zo iets. Men zal onderzoeksresutaten bekendmaken, over het ‘hoe en waarom’ Eyndhoven een bepaald soort bindende overeenkomst tekende en de juriste van de EBS akkoord gaf aan ‘een contract’ met woekerrenten begunstigd. Banken wilden geen geld lenen, aan een armlastig energiebedrijf? Wie gooit nou geld in een bodemloze put, waar gecertificeerde boeven en hun handlangers aan de rand van de gapende opening staan te wachten tot het gelegenheidsmoment, dat er weer iets lucratiefs langs komt? Noem een bankier die het risico wil nemen om door zijn ‘raad van commissarissen’ te worden aangezegd op te donderen en een strafrechtelijke vervolging af te wachten. ‘Nobody home…, in that bank!’. Dodson? “A no mi yere, mi no bem sabi…, Eyndje teken na stuk’.

– Action. Een actiegroep roept keihard, dat “numero uno” een leugenaar is? “What’s new at the horizon”. Dat wist men al op de ochtend en avond, van de 09e. December 1982. Op de vlucht doodgeschoten.

– ‘Lobi wan. “Lieve jongens en meisjes. Ik hoor dat jullie elkander in de haren zijn gevlogen, toen ik op snoepreisje was. Ik verwacht van jullie nu wel, dat jullie het allemaal met spoed onderling goedmaken en elkaar een warme omhelzing geven, zodat we door kunnen met het parlementaire werk. De problemen zijn immens groot, maar voor ieder akkevietje is er een Surinaamse oplossing. Geef elkaar maar gauw een brassa, al blijft het gehele probleem gewoon onaangeroerd staan”. “Griffier maak aantekening, wie wel en wie niet een stevige brassa wil(-len) geven…!”.

– RM. De courant van Dipo weet te melden, dat R.M. langer in voorarrest zal moeten toeven, na deze hoogstwaarschijnlijk –met een bende criminelen– de broer van Dipo ‘passief en/of actiefmedeplichtig’, van veel geld ‘lichter had gemaakt’ aan de Twee Kinderenweg in Noord. De zaak eindigde niet met een aantal doodgeschoten mannen aan de Bonistraat, maar is nog steeds in een actief secundaire fase voor het Openbaar Ministerie en de alerte arrestatieteams.

– ‘Let dya’. Tot hier en niet verder met haar. Het Braziliaanse parlement is de infrastructuur aan het inrichten om Dilma Rousseff, als president van de Federale Republiek Brazilië af te zetten. ‘Neks no fout drape…, impeachment’.

– Apengedraging. Een jongen van 17 jaren oud verkracht in Sunny Point een meisje van drie jaren oud. ‘In the created getto’.

– ‘Oto tori’. Alle tweedehandse autoimport wordt gestopt. Alleen nieuwe auto’s mogen door, hor. Die van tante D., kwam ook net op tijd binnen. Gewoon om de bestuursfiets te vervangen, hor. ‘Noti no fout…, bigi bigi bigi baas sa taki. Dem meisje fu mi no e rij baisigri. Dem musu fu rey Prado nanga Discovery…, yere. Tante D., ook tu. Surely and softly’.

– Bom. Bij een zelfmoordaanslag in een drukke winkelstraat van de wijk Taksim, in het centrum van Istanbul, zijn vijf doden en 36 gewonden gevallen. Zeven gewonden zijn er slecht aan toe. Onder de gewonden zijn twaalf buitenlanders. Een onbekende blies zich zaterdagmorgen op, in de belangrijkste winkelstraat van Istanbul en wel temidden van winkelend publiek. Ambulances en brandweer, waren snel ter plekke om hulp te verlenen. De situatie in de wijk is zeer gespannen en chaotisch.

– Verzet? De vrijdag jl. gearresteerde terreurverdachte Salah Abdeslam, wil wel meewerken aan de verhoren in België…, maar hij verzet zich tegen uitlevering aan de Republiek Frankrijk. Dat zegt zijn toegevoegde advocaat. De Belgische premier Michel, verklaarde eerder op de zaterdag, dat Abdeslam wordt overgedragen aan de Franse justitie. De premier heeft daarbij helemaal geen keuze, gegeven het feit…, dat Abdeslam een Frans staatsburger is die in België woonde en de Franse autoriteiten gebruikelijk…, echt niet stil zullen blijven zitten als deze de terrorist niet snel in handen krijgen. Goedschiks of kwaadschiks…, zal Abdelsalam naar Parijs worden gehaald. Minstens om deze fysiek met zijn terreurmoorden en -daden te confronteren en daarna strak te verhoren over zijn ISIS – terreurcel – ervaringen.

– Verhoudingen. Leuk gevonden…, maar weinig origineel.
http://www.dwtonline.com/paramaribo-post/2016/03/18/obama-van-almere-is-een-nuchtere-bakra/

Justitia Pietas Fides MMMXVI

More
articles