Leerkrachten willen beter gewaardeerd worden

“Wij hebben ook gezinnen. We moeten ook de huur van ons huis, de aflossing van onze hypotheek en de aflossing van onze voertuigen betalen. We zetten ons in zodat de jongeren geschoold worden en later iets kunnen bereiken. Dit is reden genoeg voor ons om beter gewaardeerd te worden.” Dit zijn enkele uitspraken gedaan door leerkrachten aangesloten bij de Bond van Leraren (BvL) die gisteren actie voerden en een algemene ledenvergadering (alv) in Theater Unique belegden.

De leerkrachten die anoniem wensen te blijven, zeggen dat ze een salaris willen dat past bij hun prestaties. Volgens hen is het salaris nu niet in verhouding tot hun inzet. “We werken ook in de vakantie. Men zegt meestal dat we ervoor hebben gekozen, maar wij geven dan direct aan dat we ervoor hebben gekozen, omdat we ervan houden en mensen willen helpen vormen. Betaal ons dan ook goed.”

Een leerkracht merkt op: Men moet ook verder kijken naar al de ministers en staatsadviseurs die duizenden verdienen, terwijl de leerkrachten niet eens een vijfde van hun salaris krijgen”. Hij vervolgt: “Al de adviseurs en ministers hebben we opgeleid, maar ze denken er niet aan dat we beter moeten verdienen. De studenten van nu willen niet in het onderwijs, omdat ze er getuige van zijn wat er in het onderwijssysteem gebeurt. Als de studenten dit meemaken en niet willen hoe moeten wij die er direct mee te maken hebben, ons dan voelen. Geef ons de juiste waardering en werk aan het dalen van de koers.”

Tijdens de persconferentie gisteren gaf de voorzitter van de BvL, Wilgo Valies, aan dat de president gevraagd had om voorstellen te doen die invloed kunnen hebben op het dalen van de koers. Volgens Valies gaf hij als antwoord dat het niet het werk van de leerkrachten is, maar van de staatsadviseurs die duizenden ontvangen. De leden van de BvL komen donderdag weer bij elkaar in een alv om te vernemen wat het resultaat van de onderhandelingen tussen het bestuur van de BvL en de overheid is. Woensdag aanstaande zitten de partijen weer om de tafel.

-door Ivan Summerville-

More
articles