Justitia Pietas Fides MMM

– 3000. Inderdaad, de 3000 ste aflevering van JPF. Voor sommigen en ingewijden, alweer een dagelijks “Yusu – kostgrondje” van hoop, voor anderen een slaaptabletje. Soms opmerkelijk naar gevraagd en op bepaalde momenten dankbaar uitgespogen. Vandaag nog wel effekes, de allereerste van Maart 2016, na een ‘vierjaarse schrikkeldag’ afdekken. Of dat allemaal binnen een etmaal nog eens tot wasdom komt, is een vraag die alleen hoger te lijken machten en eventueel buitenaardse echelons kunnen bevestigen of nadrukkelijker ontkennen. En daar heeft elke initiator, gelukkig ook nog helemaal ‘rust in eeuwige vrede’ mee te hebben.

– Recht van buiten. Opnieuw is de Staat Suriname aangeklaagd, voor het dodelijke schenden van mensenrechten en waarbij nabestaanden ofwel rechtstreeks betrokkenen –binnen de grenzen van het land, waar ernstig misdrijf plaatsvond– geen recht konden vinden en naar aanleiding daarvan transnationaal de genoegdoening vorderen. De wezenloze executies van multipele, discutabel bestempelde misdaadverdachten, aan de Tout lui Faut – kanaalweg en/of directe omgeving…, gaan als integraal te beoordelen halszaak naar het InterAmerikaans Hof voor de Rechten van de Mens. Markant in deze werd ook de bijdrage van de toenmalige korpschef en gewezen procureur generaal. Functionarissen die ter zake voornoemd delict, in radio- en kranteninterviews figureerden.

– Regeringsvergadering. Een collectie opzichtige voertuigen met een geschatte (totaal-) waarde van ongeveer 1.8 miljoen US-dollar, hing gelardeerd met een legerpeloton CIVD-ers rond in de paleistuin; op de warme maandagmiddag jl. Schrikkelbijeenkomst die de geneugten van een aanstaande bestuurscrisis, in observatie genomen, goed deed smaken. Veel kwam niet naar buiten. Behalve dan de valutaveilingen. ‘Heftig on hold’ cq. op ‘parking’ zijn gezet. Vervolgens, dat assembléeleden aan de regering hebben laten vragen wat ‘de ratio’ van Nirmala Badrising nou eigenlijk is, voor absurde tariefverhogingen bij de Toeristenkaart- verstrekking. Geen touw aan vast te knopen, ter zake vermelde en conflicterende beleidsvoornemens/-uitvoeringen. Wel de Surinaamse vlag daar in top bij het Consulaatgeneraal, op de grens Amsterdam/Amstelveen en daaronder horden mensen die graag naar Suriname willen komen, maar door ‘weinig geciviliseerde onverlaten’ de weg ernstig worden beperkt. Een dwingend bezoek af te leggen aan de republiek SU? Krankzinnige hordes worden weer opgeworpen. Zeventig Euro, maal zes SLM/KLM-passagiers van één familie richting Berg & Dal ressorts, betekent nu een schadepost van maar effekes Euro 350,– door de lichtzinnige op BuZa.sr veroorzaakt/opgeworpen. Herhaal! Van maar effekes Euro 350. Evenzo voor de Frans Guyanezen, er heel gewoon bijgeteld. Equivalent van een halve, ‘goedkoop’ te verkrijgen ticket ‘allez/retour’ – AMS/PBM v.v. Schandalig dat men deze filevormingzaken onder de Nationale Vlag van de Republiek Suriname, in de metropool Amsterdam heeft doen ontstaan en ook kon vertonen. Honderden meters aan mensen in de bittere winterkou die afkwamen op de Toeristenkaart voor 20 Euro en vervolgens op de volgende dag 90 Euro zou moeten gaan kosten. Voor wat? Luxe leventjes en duurder aankopen, voor andersoortig uitgezonden politiek be-noemde onverlaten….? Illustratief, meer nog kenmerkend voor een regering Bouterse die kop van staart, onderling niet eens meer weet te onderscheiden.

– Steun. Overal hoort men hetzelfde. Ook weer in divergente zaakje. De toegezegde items en/of steun door de regering Bouterse, zijn geheel uitgebleven. Men heeft zich niet aan de afspraken gehouden of men is erop teruggekomen betrokken zaken volledig te doen uitvoeren. Overal! Henck Arronstraat…, bij de zorgverzekeringsinstellingen alleen al, hoopjes mishandelde mensen in ‘weer en wind’ tegengekomen? Jawel!

– EBS. De derde en vierde rekening met verhoogde tarieven van de Energiebedrijven Suriname is uitgebracht. Nog erger dan de eerste twee/drie. Zaken worden nu in categorieën van gebruik aangedikt/-stipt en daarbovenop een abonnementspost. Was vroeger ‘Vastrecht’, nu Eyndhoven’s “abonnementen” eroverheen gegooid. Mede met de complimenten van ‘Du no Du – Dodson’ cum suis en Rabindernath van de ‘nyan dringi party orga’.

– Politiek. Op de Universiteit van Suriname, worden op de dinsdag 01 Maart 2016 verkiezingen gehouden om tot bezetting van bestuursfuncties/-zetels over te mogen gaan. Zowel voor onderwijzend kader als studenten, gereserveerd binnen te kunnen komen. Bij de algemene en geheime verkiezingen 2015, hebben sommige kandidaten zich hevig partijpolitiek geprofileerd. Mede gezien op hun Facebook – pagina’s. Het is te hopen, dat die uitingen in de oordeelvorming wel degelijk worden meegenomen en goed te weten, vanuit welke hoek ‘externe beïnvloeding’ van beleidsvoornemens, -vorming/-uitvoering, nog nadrukkelijker kan/zal worden gevoed. Zaken die funest zijn, voor een in alle vrijheid beleefde studententijd. De geschiedenis ligt voor het oprapen of dan maar heel gauw weg te stoppen. Remember…, the golden ages of: – Hassankhan, Breeveld, Ten Berghe, Leckie, Brunings, Goedschalk, Mungra, Revales, Essed, Van Dijk Silos, Burleson, Rusland, Oemrawsingh in duplo? ‘They ones…, all were there to look for gold’.

– BUS. ‘Pe na bus de’. ”A bus ne kom”. ‘A bus de na parking fu Kamer van Koophandel & Fabrieken (KvK&F)’. “Dem man e staak, yere”. ‘Lanti wai wan lo frommel, ma lanti ne pai’. “Themen e wraak fu tru!”. ‘A pa habi leti…’. Elo!

– Jail. Ze gaan wetten maken om te voorkomen, dat de ‘malfaiteurs’ die het land bewust in monetaire problemen brengen, achter ‘slot en grendel’ van de justitie belanden. Wederom gelegenheidswetgeving voor overtreders van ‘wet & recht’. Alles ter zake de overschrijding van leningenplafonds en dergelijke zaken meer. Wetregels die veranderd moeten worden en eigenlijk eerder ontstonden, toen Goedschalk het land met zijn vrindjes naar de filistijnen hielp. Een situatie die Telting en Hildenberg wisten te keren, na de ontdekte financiële chaos achtergelaten door een NDP-achtige regeringsteams. Teams van paarse origine en signatuur. Maar er zijn toch alweer en nog steeds van die ignorante schepselen te vinden, welke ‘onverlaten’ niet willen horen wat de bewuste Goedschalk in zijn eentje of in opdracht heeft uitgevreten met de monetaire stabiliteit van het land Suriname. Toen in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw…, grof en vrij spel. Nu weer? Vergroting van de leenruimte en dus verschuiving van plafondhoogten? Moet men maar heel gauw doen. Des te eerder is men af van de boeven die het keer op keer presteren, het volk van Suriname in de vernieling te rijden. Elo Gilmo! Waar is een structureel aanpassings- of dekkingplan, voor al de zaken waar men mee naar toe koerst? Juist ja! ‘A no de, a no mi du…!’. In geen velden of wegen en ook niet op de haciëndas van Hoefdraad terug te vinden. Toch vertelde dezelfde man, dat alles in kannen en kruiken was. Jawel…, alles! Maar de op handen zijnde en zeer riskante valutaveiling, gaat vooralsnog niet door. Wat nog meer niet? Of toch wel? Een door het IMF opgelegde devaluatie, voor anderen depreciaties bovenop alle reeds beleefde ellende? Toe maar! Des te sneller is men af van het actuele boevenvolk. Intussen weet ook de media-outlet van regeringsadviseur Dipo aan te geven, dat er een pittige bolwassing heeft plaatsgevonden, tijdens een maandag jl. inderhaast bijeengeroepen regeringsvergadering. Het huilen stond nader dan het lachen? “Too little too late…, Dipo”. “It is crunch time in fullfledged crisistime”. “Pe Alcoa de Dipo…, a no gwe ete Dipo…?”. “Waiting for better times and fundamental/intellectual regime changes…, Dipo?”. ‘Yes, sir! Indeed structural and more intellectual, beta’. “A tan so, bala Dipo…, a tan so”. “I’ve got dreams, rough dreams to remember…’. https://en.wikipedia.org/wiki/Dreams_to_Remember:_The_Otis_Redding_Anthology https://www.youtube.com/watch?v=Ooqqj6q1MeU https://www.youtube.com/watch?v=i2RGu1v5388 http://www.azlyrics.com/lyrics/otisredding/ivegotdreamstoremember.htmlhttp://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/video/656

Justitia Pietas Fides MMM

More
articles