Wisselkoers wordt door vraag en aanbod bepaald

De wisselkoers zal door vraag en aanbod worden bepaald. Belangrijk is dat de koers niet te laag mag zijn en dat deze ondanks de veiling onder de negen lokale banken van Suriname, op een stabiel niveau gehouden moet worden. Dat kwam gisteravond naar voren tijdens een presentatie van governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in de hal van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). De lezing stond in het teken van de huidige monetaire financiële situatie in het land en de door de Centrale Bank van Suriname aangekondigde valutaveilingen. Het initiatief komt van het bestuur van de KKF in samenwerking met de gezamenlijke bedrijfslevenorganisaties: Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), Algemene Aannemers Vereniging (AAV) en het Surinaams Business Forum (SBF).

Volgens de governor zal de koers door de markt bepaald worden. Belangrijk is dat het op een stabiele koers blijft zodat er geen sprake van onevenwichtigheid hoeft te zijn. Voor wat de duur van de valutaveilingen betreft, is het nog niet bekend hoe lang die zullen duren. Op de vraag waarom men is overgegaan tot de valutaveiling, zegt de eindverantwoordelijke van de CBvS dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF), een voorstel deed om de Surinaamse munt, SRD, te devalueren.

Gelet op deze informatie was de CBvS niet mee ingenomen en men gaf aan fel tegen een nieuwe devaluatie te zijn. De economie zou in gevaar komen. Uiteindelijk is er na overleg met de minister van Financiën tevens de voorganger van Gersie, Gillmore Hoefdraad, besloten om over te gaan tot valutaveilingen. De veilingen zullen eenmaal per week zullen plaatsvinden. Op basis van het resultaat van die dag, wordt een gewogen gemiddelde koers bepaald voor de US-dollar, die zal gelden tot de volgende veiling.

Voorzitter Sirodjenie Jankie van de Surinaamse Servicestation Exploitanten Bond (SSEB), was niet echt ingenomen met deze manier om de koersen te bepalen. “ Er is heel veel onduidelijk. Wat zal dit gaan betekenen voor de pompprijs? Het is allemaal nieuw. Het hopen is dat men een bepaald model zal gaan bedenken omdat ik mij niet kan voorstelle om de prijs van de producten elke week te gaan veranderen voor de import.” Jankie gaf verder aan dat er enorm veel onduidelijkheid is. Ook Bilkerdijk, de voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), gaf zijn reactie: “Het zal niet zaligmakend zijn omdat het probleem niet direct opgelost zal worden. Het enige is dat het wat rust zal brengen.”

door Ivan Summerville

More
articles