Justitia Pietas Fides MMCMXC

– Radar. De Republiek Suriname en de Luchtvaartdienst in het bijzonder, hebben een ‘radar’ geïnstalleerd die de vliegbewegingen boven het land en daarbuiten, aanmerkelijk beter zou kunnen volgen. Spreekt voor zichzelf, dat ‘legale overvliegers’ die Suriname zouden moeten compenseren voor verleende diensten, nu beter te administreren zijn. Virtuele voordelen in/voor de luchtvaart in SU, leest men ook op: http://www.adsadvance.co.uk/uk-caa-and-iata-to-support-civil-aviation-in-suriname.html

– Gezegd. Het is al eerder opgemerkt, dat de traditionele (handels-)banken in het land, grote moeite hebben gehad om ‘smooth’ en ‘onbeperkt’ in relatie te staan –‘under governorship’ van Hoefdraad– in-/terzake de Centrale Bank van Suriname. Er blijken steeds meer oprispingen hoorbaar te geraken, over een waarschijnlijk nogal hinderlijk ervaren periode 2010/’15. Zien hoe dat zich verder ontwikkelt, in een ongehoord economisch groeivacuüm…, waarbinnen het land Suriname, ongelukkigerwijs door absurdistische politiekvoering is (af-)gedreven.

– Plan. Een zeer oud plan (1993) om onder meer opleiding- en opmetingsvaartuigen van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS), in ‘de Caribbean’ mede werk te doen verrichten voor een duurzaam regionale scheepvaartontwikkeling. Bij een door donoren ingezette ‘up date’ van de MAS, onder bezielende leiding van Eddy Fitz Jim, bestonden reeds uitgewerkte plannen. Het lijkt er veel op, dat men na jaren van beperkter bewegingen, de eerdere voornemens weer heeft opgepikt.

– Problemen. De economische problemen stapelen zich zowel op micro- als macroniveau met de dag ‘hemelsbreed’ op. Inderdaad lopen detail- en groothandelsvoorraden naar precaire schaarste niveaus terug, zonder dat ondernemingen de vervangingswaarden, kunnen financieren. De winkeliers…, zowel nieuwe en voornamelijk uit het buitenland overgekomen gasten, als de oude meer traditionele handel, wensen hun omzetcijfers noodzakelijkerwijs te handhaven om daarmee de vaste en variabele kosten te kunnen dekken of de ‘razend dure valuta’, op te kopen. Schroeven prijzen voor de nog aanwezige producten en goederen, percentueel naar onaanvaardbare hoogten op, in afwachting van de absolute schaarste en dan onherroepelijke sluiting. Met de innige complimenten, van de NDP ‘plus’ regering Bouterse I & II.

– ‘Fu du sang’. Die reactie hoort men nu in toenemende mate. ‘Fu du sang…’, als men gevoeglijk vraagt, wanneer men met het nodige aan ‘optimized brains’ terugkeert naar Sranan. In een land waar je nauwelijks een gezonde carrière kunt opbouwen of handhaven zonder politiek gelieerd te zijn, is het bepaald niet meer aantrekkelijk, om iets nuttigs te komen doen. Ook niet wanneer een repressiever georiënteerd regiem, in bijvoorbeeld Nederland van heden daartoe dwingt of aandringt.

– Inzamelen. Het inzamelen van geldmiddelen om verdere calamiteit te kunnen voorkomen, bijvoorbeeld voor passageregeling en behandelingsondersteuning van ‘de zieke mens’ in het buitenland, kan beter bij het Parket van de Procureur Generaal worden aangemeld en operationeel toezicht daartoe vorderen. Dan zijn al de discussies die vandaag de dag gaande zijn, geheel obsoleet te maken ofwel te geraken.

– Geen recht. Ofwel het aantasten van de rechtstaat en democratie, noopt een illustere verzameling aan leden van De Nationale Assemblée met klachtbrief naar de Interparlementaire Unie (IPU) te verkassen. En wel ter zake het ultiem gelijk, wederom aan de zijde te (ver-)krijgen. Het vanaf 2010 dictatoriaal cq. wederrechtelijk handelen van Geerlings – Simons en bij meerder gelegenheid op gekunstelde wijzen doordrukken van haar eigen beperkte inzichten, met andere woorden die van haar politieke bazen, heeft de emmers van/aan tolerantie ruim doen overstromen/-lopen.

– Subsidie. Duidelijk dat de tarieven voor nutsvoorzieningen, bij abonnement en verbruik, te betalen aan divergente staatsbedrijven en -diensten, de spuigaten zijn uitgelopen. Zo ernstig, dat de huidige politiekbenoemde NDP-directeur van de Energiebedrijven Suriname (EBS) en nog effekes lid van De Nationale Assemblée, uiteindelijk toch nog tot besef is gekomen, dat men gezinshuishoudingen en microbedrijven aan het ‘killen’ is geslagen. De extravagante ziener Dodson, lijkt dat nu ook schoorvoetend te gaan beseffen en praat langzaam maar zeker over te impregneren ‘subjectsubsidies’. Wat heeft men al niet meer en eerder aan ‘du no du’ met die Dodson meegemaakt? ‘Backtracking…’, op ad hoc genomen besluiten die de NDP ‘plus’ regeringen geheel eigen zijn. Nutstarieven krankzinnig discutabel verhoogd en dan de vliegende absurditeiten rond ‘skalians’, zijn daar onomstootbare schoolvoorbeelden van geworden. Voor ieder wat wils in de “U-turn politics”. Grappenmakers op de bok, met de te melken kippen op stok. Kan men ook politiek meespelen. Voor wie ‘wel’ en voor wie ‘geen’ subsidies.

– Klepto. Kwestie van tijd, dat de onverbeterlijke schurken die hun eigen volk bestelen en de volksvermogens crimineel verspillen of buiten parkeren, afdoend zullen worden aangepakt/gevat. Overwegende, het ‘Kleptocracy Asset Recovery Initiative’. De ‘New York Times’ geeft deze week uitgebreid verslag van wie, waaronder alvast Obiang jr., in de voorlinie verkeren om te worden kaalgeschoren, overwegende een anti-klepto rechtsproduct, dat zo rond 2010 ook al in werking werd/is gesteld. Ook Suriname is in focus gebracht, doordat men meer dan 700 miljoen US-dollar op een verzamelrekening van de Chinese oriëntbank in Zwitserland heeft ontdekt. Teams of government lawyers, the F.B.I. and Homeland Security are trying to recover assets the United States says were stolen by foreign officials. Wanted by U.S.: The Stolen Millions of Despots and Crooked Elites. Take your pick. http://www.nytimes.com/2016/02/17/business/wanted-by-the-us-the-stolen-millions-of-despots-and-crooked-elites.html?smprod=nytcore-ipad&smid=nytcore-ipad-share http://projects.icij.org/swiss-leaks/countries/sur http://www.newsamericasnow.com/10-caribbean-nations-linked-to-the-most-swiss-accounts/

– Ging heen. Diana Gangaram Panday in de film Wan Pipel van Pim de la Parra een hoofdrol als “Rubia” aannam, is overleden. Zij werd 67 jaar. Diana Gangaram Panday was al enige tijd onder verpleging in een zorginstelling. https://www.youtube.com/watch?v=RC8TL0j5sVY http://werkgroepcaraibischeletteren.nl/tag/gangaram-panday-diana/ https://www.youtube.com/watch?v=grzy-OgSnDY

– Manipulatie. De Wereld Gezondheidsorganisatie ziet mogelijkheden om met genetische manipulatie de muskiet die Zika verspreidt en dus aan de basis veroorzaakt, afdoend te gaan bestrijden. Leesstof: Zika-koorts is afkomstig van het zika-virus. Het virus behoort tot dezelfde virusfamilie waartoe ook gele koorts, West Nile Virus, het Japanese Encephalitis en dengue behoren. Het virus wordt overgezet via muggenbeten maar is niet bedreigend voor volwassenen. De meest voorkomende symptomen zijn koorts, huiduitslag, spierpijn of gewrichtspijn. De klachten houden enkele dagen tot een week aan. Zwangere vrouwen die het virus oplopen, hebben een grotere kans op een kindje met een te klein hoofdje. Dit moet echter nog beter onderzocht worden of deze bewering klopt. Begin 2016 haalt het zika-virus frequent het nieuws omwille van de explosieve verspreiding van het virus. De ziekte neemt zelfs alarmerende proporties aan, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Oplossing of vaccin op komst? Er is begin 2016 een test lopende in een Braziliaanse stad waarbij een gemanipuleerde mannetjesmug het zika-virus moet stoppen. De mug kan zich wel degelijk voortplanten, maar de nakomelingen ervan sterven alvorens ze vruchtbaar zijn. Indien immers het mannetje paart met een “gewone” zika-vrouwtjesmug, dan zijn de nakomelingen niet in staat om een volwassen fase te bereiken. Aangezien enkel de vrouwtjes steken, kan de gemanipuleerde mannetjesmug de ziekte niet verder verspreiden. Bij de test nam het aantal muggen, dat het virus verspreidt, af met 82%. Op deze manier zou de muggenpopulatie snel kunnen dalen om grotere verspreidingsgebieden te voorkomen. De Braziliaanse overheid heeft de opdracht gegeven om in een heel snel tempo, een vaccin te gaan ontwikkelen. Amerikaanse wetenschappers zeggen echter dat een vaccin nog tien jaar op zich kan laten wachten, terwijl andere bronnen beweren dat het vaccin er al binnen een jaar kan zijn’. Des te meer men teksten tot zich neemt, komt men erachter dat die elke dag opnieuw worden achterhaald door nieuwe theorieën. De Amerikaanse president Barack Obama vraagt het Congres ruim 1,8 miljard dollar (ruim 1,6 miljard euro) voor de bestrijding van het zikavirus. Het geld moet worden gebruikt voor muggenbestrijding, versnelde ontwikkeling van een vaccin, het ontwikkelen van diagnostische testen en hulp aan zwangere vrouwen met lage inkomens. http://www.volkskrant.nl/wetenschap/obama-wil-1-8-miljard-voor-bestrijding-zika-virus~a4240722/ http://www.bogsur.sr/index.php/ct-menu-item-11/22-detectie-van-het-zika-virus-in-suriname.

– ‘Loser in tourism!’. NEW YORK, NY, Weds. Feb. 17, 2016: The Caribbean region as a whole saw a spike in tourists last year with over 28 million stop-over arrivals, according to the Caribbean Tourism Organization’s (CTO), latest data released Tuesday. But while the entire buzz is around the growth, five Caribbean nations can’t be as happy, recording negative growth in 2015 to make them the poorest performers for last year. They are? Number 1.: Suriname: The Dutch-Caribbean nation of Suriname, which sits on the continent of South America, was the biggest loser in 2015, according to the CTO data. The country recorded a drop of negative 3.3 percent in stop over arrivals for the period reported – January to August 2015. That translates to just 166,246 visitors over the period.http://www.newsamericasnow.com/these-caribbean-nations-saw-a-drop-off-in-tourist-arrivals-in-2015/

– Uitvoering. Executie van het Kinderrechtenverdrag, brengt Suriname mondiaal ingeschaald op plek “163”. Is er dan niets meer, waar men voldoende mee scoort? Jawel…! Onrechtmatige en onwetmatige daden cq. gedragingen. A tan so!

Justitia Pietas Fides MMCMXC

More
articles