“Met de Innovatie in het Basisonderwijs (IBO) methode, zullen leerlingen problemen zelf leren oplossen”, zegt minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), vandaag bij de opening van de IBO-beurs in de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) hal.
De bewindsman gelooft dat dit de enige methode is, die de leerlingen nodig hebben om ons land verder te ontwikkelen. Hij benadrukt, dat moeilijke vraagstukken leren oplossen het meest belangrijkste is. “We hebben geen mensen nodig die een lippendienst bieden.
Als er een probleem is, moeten we het oplossen. Als we ooit falen, dan leren we uit onze fouten. En taal kan geen barrière zijn. We zijn mensen en moeten leren communiceren en samenwerken om oplossingen aan te dragen”, aldus Peneux. Het doel van de IBO-methode is om kinderen in een vroeg stadium al kennis te laten maken met het wetenschappelijke en technische onderwijs. De vernieuwing van het Surinaamse onderwijs wordt in samenwerking met het Basic Education Improvement Program (BEIP) uitgevoerd. De wens van Peneux is, dat wie zijn functie in de toekomst zal bekleden, ervoor zal moeten zorgen, dat de IBO-methode blijft continueren. Daarom zal het MinOWC met een tienjarig onderwijsbeleidsplan komen dat uiteindelijk de basis zal leggen voor vernieuwing in Suriname. De bewindsman is ervan overtuigd dat op die manier ons onderwijs creatieve en kritische mensen zal afleveren, die geen enkel probleem uit de weg zullen gaan.
Op het evenement zijn ook leerkrachten aanwezig, die speciaal getraind zijn om de innovatie in het onderwijs professioneel te begeleiden. Het MinOWC streeft er tevens naar, om iedereen en vooral de districten te betrekken bij dit innovatieproces. Minister Peneux gaf ook aan, dat geld geen probleem speelt bij innovatie. Alleen moeten volgens hem de juiste keuzen gemaakt worden om de ontwikkeling van het Surinaamse onderwijs te bewerkstelligen. Het MinOWC wil de IBO-methode permanent introduceren in het basisonderwijs. Thans wordt ook gekeken naar mogelijkheden om ook de Engelse taal te introduceren. Marie Levens, program manager nieuwe stijl, zegt dat er een enorme positieve beweging in dit land is op het gebied van onderwijs. Levens zegt verbaasd te zijn over het feit, dat leerkrachten ondanks de tekortkomingen, gewoon hun best blijven doen. Ze heeft daarom niet geschroomd toen de minister haar vroeg om een steentje bij te dragen. Levens zal een uitvoerende en promotierol vervullen bij het IBO.
IBO-beurs
De beurs duurt drie dagen en is vandaag en morgen geheel bestemd voor de basisscholen. Op de zaterdag is de toegang vrij voor het publiek. Na de officiële opening door de minister, mochten de leerlingen in verschillende stands diverse experimenten uitvoeren, die te maken hebben met technologie, engineering, taal, kunst & cultuur en reken/wiskunde. De studenten van de ICT-opleiding vervulden een assisterende rol bij de experimenten. In de stands wordt er zowel informatie verschaft als mogelijkheid tot participatie aan verschillende educatieve spelletjes. In maart komen de districten Saramacca, Coronie en Nickerie aan bod.
Teach less and learn more
‘Teach less and learn’ more is de methode, welke in bepaalde landen wordt toegepast. Professor Seshaiyer Padmanabhan (Padhu) uit India die betrokken is bij het IBO, wil dezelfde methode in Suriname toepassen. Volgens Padhu is de beste manier voor verandering in het onderwijs, om de kinderen juist het praktische gedeelte bij te brengen. De theorie alleen bijbrengen heeft weinig zin. “Don’t teach them, but tell them how to use it”, aldus Padhu. `Use technology for education’, is volgens Padhu de sleutel voor succesvol onderwijs. Padhu is professor aan de Department of Mathematical Science en director van STEM Accelerator College of Science aan de Mason University.
door Kimberley Fräser