Meeste zeeschildpad- en eierenstropers kleine groep professionelen

De groep zeeschildpaddenstropers die het meest door de politie wordt betrapt, is een kleine groep professionelen, die speciaal wacht op het zeeschildpaddenseizoen, welke duurt van februari tot juli. Dit vertelt de directeur Laurens Gomez van de WWF-Guianas aan De West bij de launch van het zeeschildpaddenbeschermingsproject te Braamspunt. Gomez zegt dat de andere groep behoort tot de gelegenheidsstropers. Het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer is met WWF-Guianas een samenwerkingsovereenkomst aangegaan voor drie jaar ter bescherming van de zeeschildpadden.

Het project dat deel uitmaakt van de overeenkomst, is gisteren van start gegaan. Onderdeel van het project is dat er gedurende de broedperiode dagelijks scherp gemonitord en gecontroleerd zal worden door jachtopzieners. Dit zal geschieden op de twee belangrijke broedplaatsen, namelijk Braamspunt en Galibi. Aangezien de broedtijden van de zeeschildpadden in de vroege ochtend en in de avonduren plaatsvinden, zal op dat tijdstip het strengst gecontroleerd worden. Op Braamspunt zijn er drie jachtopzieners en vier seizoenarbeiders van het ressort Commewijne die de controle zullen uitvoeren. Uit onderzoek is gebleken, dat zeeschildpadden 1000 kilometer afleggen om hun eieren te leggen. Behalve de stropers zijn er ook andere bedreigingen voor de zeeschildpadden, waaronder zandafgravingen. Gomez zegt dat de kust belangrijk is voor deze dieren om hun eieren te leggen. Het schelpzand hebben ze dus nodig. Dat de skalians voorlopig niet mogen graven is dus een goed idee van het ministerie van Handel en Industrie. Thans verplaatst de kust zich steeds binnen korte tijd, wat aangemerkt wordt als uniek. “Het is belangrijk om de kust te beschermen in het belang van de diversiteit en van de zeeschildpadden”, zegt Gomez. Om dit te bereiken heeft het WWF Guianas een ander project dat zij uitvoert. Een andere bedreiging is dat de zeeschildpadden in vissersnetten terecht kunnen komen.

Straffen op stropers

Hierdainarain Gobind, hoofd van de jachtopzieners, zegt dat er flinke boetes worden gegeven aan de stropers. Deze stropers worden aangehouden voor het misdrijf dat ze hebben gepleegd. Als een persoon voor de eerste keer wordt betrapt, dan krijgt deze persoon een boete welke afhangt van het aantal eieren dat is gestroopt. Dit kan van SRD 3000 tot SRD 5000 variëren. Als de dader een recividist is, volgt gevangenisstraf. Ook als de dader de boete niet kan betalen, wordt hij achter slot en grendel geplaatst. Gobind had de cijfers betreffende het aantal gestroopte nesten niet bij de hand, maar hij wist wel te vertellen dat er steeds meer gestroopt wordt, omdat zeeschildpadden heel populair zijn binnen onze samenleving.

Project

Het project wordt door het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond -en Bosbeheer gefinancierd voor een bedrag van USD 240.000 en wordt ondersteund door de WWF Guianas. Het contract is in december vorig jaar getekend. De controle en monitoring geschiedt in drie jaar tussen 1feb en 31 juli. Minister Steven Relyveld zegt dat dit niet het laatste project zal zijn. “Wij willen de zeeschildpadden voor altijd behouden. We moeten voorkomen dat deze dieren van de aardbodem verdwijnen”, aldus Relyveld. Volgens hem wordt er meer gestroopt, omdat de populatie van de zeeschildpadden nu veel groter is en hiervan maakt men misbruik. De bewindsman vindt het jammer dat de zeeschildpadden zoveel kilometers afleggen en dan worden bedreigd met uitsterven.

More
articles