AZP specialisten krijgen geld

De directie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft ondanks dat het ziekenhuis in financiële problemen verkeert, ervoor gezorgd dat hedenmorgen de achterstallige gelden van de specialisten zijn overgemaakt. Dat zegt de directeur van het AZP, Antoine Brahim, aan De West.

Brahim geeft verder aan dat het medisch stafbestuur vanmorgen werd uitgenodigd voor een vergadering.  Het bestuur kwam voltallig op en werd erover geïnformeerd dat de betalingen zouden plaatsvinden. Intussen zijn de betalingen ook verricht. “Waard te vermelden is dat niet een ieder direct over het geld kan beschikken.

Het hangt ervan af bij welke bankinstelling men is aangesloten”, zegt Brahim. Volgens hem is er dus geen reden meer dat de acties van de specialisten nog voortgezet worden.

Gisteren maakten de medische specialisten in een persbericht bekend dat ze vanaf maandag middernacht in actie zouden gaan, omdat men nog gelden van het AZP moest ontvangen. De directeur van het AZP zegt dat de achtergrond bekend is: “We hadden inderdaad afspraken met ze dat ze uiterlijk 31 januari over hun klinisch honorarium zouden beschikken. Het gaat om gelden van de maand augustus en de helft van juli 2015. Dat hebben we niet kunnen betalen en we hadden ons verontschuldigd. Daarbij hadden we ook beloofd dat we onze uiterste best zouden doen om de betalingen te verrichten. Dat hebben we intussen al gedaan. ”

Gelet op het probleem dat het AZP niet altijd de betalingen op tijd kan verrichten, zegt Brahim dat het ziekenhuis niet altijd de verwachte inkomsten binnenhaalt. Dit maakt dat men niet altijd in staat is om aan de financiële verplichtingen te voldoen. Een ander probleem is dat met de komst van de Basiszorgverzekering de suppletie van SRD 6 miljoen per maand is komen weg te vallen. “Er was geld, maar we hadden prioriteiten moeten stellen”, zegt Brahim. Het personeel is volledig afhankelijk van hun inkomen van het ziekenhuis. Aan de andere kant moeten de specialisten ook betaald worden. Het gaat daarbij om hun klinisch honorarium. “Het grootste gedeelte van hun inkomen krijgen ze uit de poliklinieken, dus als zelfstandige onderneming incasseren ze hun loon rechtsreeks bij de verzekeraar. “De keus die gemaakt is om eerder de verpleegkundigen te betalen in plaats van de specialisten, is op basis hiervan gedaan”, verduidelijkt hij.

-door Ivan Summerville-

More
articles