Gezondheidsminister actief in anti-ZIKA-campagne

Muskieten moeten we niet meer als normaal zien. Ze zijn abnormaal en we moeten ze drastisch bestrijden. Dat is een van de boodschappen die vandaag aan de gemeenschap kenbaar is gemaakt tijdens een anti-ZIKA-campagne voor Hotel Krasnapolsky. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid was vanmorgen druk in de weer en liep met een stapel pamfletten, sprak voorbijgangers aan en deelde voorlichtingsmateriaal uit aan bestuurders van voorbijgaande voertuigen.

De voorlichting is hoofdzakelijk gericht op het bestrijden van de muskiet door de broedplaatsen te reduceren, muskieten uit huis te houden en de bewustwording bij de burgerij op te voeren zodat zij zich adequaat gaat beschermen tegen muskietenbeten. Het Zika-virus wordt van mens tot mens overgebracht door de Aedes aegypti muskiet, dezelfde muskiet die verantwoordelijk is voor de ziekte dengue en chikungunya.

Pengel zegt dat het heel belangrijk is om naast de voorlichting via tv en radio de mensen ook op straat de nodige informatie te geven. Behalve deze manier van voorlichting, zullen de autoriteiten ook naar de verschillende buurten om daar voorlichting te geven. De actie zal zich tevens toespitsen op het inspecteren van onder andere plaatsen waar men veel last heeft van muskieten. Scholen zullen eventueel met het bestrijdingsmiddel malathion worden bespoten.  In de afgelopen week heeft de minister een conferentie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bijgewoond in Genève (Zwitserland). Binnenkort gaat Pengel naar Uruguay voor een ministersoverleg over het Zika-virus. Bij die besprekingen zal er gezocht worden naar een oplossing om het virus een halt toe te roepen. Het Zika-virus werd voor het eerst in 2015 in Brazilië gesignaleerd en is nog niet heel erg bekend. Daarom zijn de klachten en symptomen nog niet uitgebreid beschreven. Bij de Zika-virusinfectie zijn er weinig tot lichte klachten die kunnen optreden. De klachten zijn vaak licht en van korte duur (2 tot 7 dagen). De symptomen hebben veel gemeen met de symptomen die zich voordoen bij dengue en chikungunya: koorts, gewrichts- en spierpijnen, rode ogen, pijn achter de oogbollen, hoofdpijn, huiduitslag en zwakte.

Ondertussen is geconstateerd dat ongeboren baby’s zeer kwetsbaar zijn, vooral als hun moeder geïnfecteerd raakt in de beginfase van de zwangerschap. Het kind kan als gevolg van het virus microcefalie ontwikkelen, een te kleine schedelomvang met grote gevolgen voor de verdere ontwikkeling.

door  Ivan Summerville

More
articles