Suriname blijft in categorie zeer corrupte landen

Suriname kan er maar niet in slagen uit te stijgen boven de groep van zeer corrupte landen in de wereld en staat met een score van 36 op plaats 88 op een lijst van 168 landen die door Transparancy International (TI) zijn gerangschikt in de Corruption Perception Index (CPI) over 2015. Dat Suriname in 2014 op plek 100 was en nu twee stappen vooruit heeft gemaakt, heeft geen invloed op de categorisering, die valt ook af te leiden uit de wereldkaart waarin landen worden gekleurd met een variatie van lichtgeel voor minst corrupt naar fel rood voor meest corrupt. TI doet een oproep aan iedereen in de wereld om dit jaar actie te ondernemen door te stemmen op unmaskthecorrupt.org. TI wil aan de hand van de stemming nagaan welke landen om een urgente aanpak vragen, zodat zij een sterk standpunt kan innemen en een felle boodschap kan uitsturen.

SAMEN TEGEN CORRUPTIE

In 2015 is gebleken dat door samen te werken, er succes kan worden geboekt in de strijd tegen corruptie, zo stelt corruptiewaakhond TI in zijn jongste rapport. Hoewel corruptie nog steeds wijdverbreid is, verbeterden wereldwijd meer landen hun scores in de 2015 editie van Transparency International Corruption Perceptions Index dan het aantal dat het slechter deed. Toch scoorde twee derde van de 168 landen lager dan 50, op een schaal van 0 (meest corrupt) tot 100 (zeer schoon). Dat maakt het gros van de onderzochte landen vrij corrupt.

Maar in sommige landen, zoals Guatemala, Sri Lanka en Ghana, hebben burgeractivisten zich gebundeld en samen hard gewerkt om corruptie te verdrijven, en geven daarmee een sterke boodschap die anderen moet aanmoedigen om dit jaar ook beslissende acties te ondernemen. “ Corruptie kan verslagen worden als we samenwerken.

Om machtsmisbruik uit te roeien en omkoping en licht te werpen op geheime deals, moeten burgers hun regeringen collectief duidelijk maken dat ze er genoeg van hebben.” De 2015 Corruption Perceptions Index toont duidelijk aan dat corruptie een plaag blijft in de hele wereld. Maar 2015 was ook weer een jaar waarin mensen de straat op gingen om te protesteren tegen de corruptie. Mensen over de hele wereld stuurden een sterk signaal naar de machthebbers “Het is tijd om de grootscheepse corruptie aan te pakken”, aldus TI-voorzitter José Ugáz. Hij omschrijft grootscheepse corruptie als het misbruik van macht op hoog niveau ter bevoordeling van een kleine groep, natuurlijk ten nadele van een veel grotere groep, met ernstige wijdverspreide schade tot gevolg voor zowel individuen als voor de totale de samenleving. Dat alles blijft veelal ongestraft.

ANDERE LANDEN

Somalië en Noord-Korea delen als meest corrupte landen de laatste plaats (168), elk met een score van amper 8. Denemarken gaat vooralsnog door voor ’s werelds minst corrupte land (plaats 1, score 91), gevolgd door Finland, Zweden, Nieuw-Zeeland en Nederland. Nederland is ten opzichte van 2014 drie plekken gestegen naar plaats 5 op de lijst van minst corrupte landen ter wereld.  Buurland Guyana staat op nummer 119 met een score van 29, Brazilië (# 76 / score: 38), Venezuela (# 158 / score: 17), VS (# 16 / score: 76), Frankrijk (# 23 / score: 70). De prognoses van TI voor binnenlandse corruptie worden beschouwd als de meest betrouwbare maatstaf in de wereld.

More
articles