PL ziet bewustwording onder volk opkomen

‘De bewustwording is nu op gang gebracht. We zijn de gemeenschap bijzonder erkentelijk voor de steun die zij ons vandaag hebben betoond.’ Woorden van voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) in het kader van de reeks rechtszaken die de PL samen met de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), de Nationale Partij Suriname (NPS) en de belanghebbenden Bar-kat Mohabali (VHP) en Prim Sardjoe (NPS) aanhangig hebben gemaakt tegen alle dertien leden van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) inzake de terugroeping van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan. Op verzoek van de raadsvrouwe van de Staat Suriname, Nailah van Dijk, is de behandeling van het kort geding verschoven naar dinsdag 26 januari om 14.00 uur ’s middags. Dupliek vindt de daaropvolgende donderdag plaats en als er niets tussenkomt, zal de rechter op 2 februari uitspraak doen. Somohardjo benadrukt het volk erkentelijk te zijn voor zijn ondersteuning in deze zeer belangrijke kwestie, en stelt dat een onafhankelijk functionerende rechterlijke macht de enige strohalm is die het volk vandaag de dag nog heeft. Immers is De Nationale Assemblee als wetgevende macht volgens hem reeds een verlengstuk geworden van de regering als uitvoerende macht. “Wij hebben er alle vertrouwen in dat de rechterlijke macht haar werk objectief en onafhankelijk zal doen”, stelt de PL-voorzitter. Raadsman van de oppositionele partijen is Gerold Sewcharan, terwijl Van Dijk de advocaat is van de Staat en president Desi Bouterse. Het CHS heeft de advocaat Irvin Kanhai in de arm genomen om haar in deze rechtszaak te vertegenwoordigen. Tegen elk individueel  lid van het CHS, alsook tegen het CHS zelf, loopt een kort geding in de kwestie terugroeping Sapoen/Chitan.

Daarnaast is ook tegen de voorzitters van Hoofdstembureau Saramacca en Wanica, respectievelijk Laksmienarain Doebai en Roline Samsoedin, een kort geding aanhangig gemaakt. Volgens artikel 137 van het Kiesreglement, moeten nadat de terugroeping een feit is, de voorzitters van de betrokken Hoofdstembureaus aan het CHS doorgeven of de desbetreffende kandidaten – in dit geval Barkat Mohabali en Prim Sardjoe – de functie als assembleelid aanvaard hebben of niet.

Hoewel de verwachte massa niet op de been is gebracht als steunbetuiging aan de oppositie in de rechtszaken, laten bronnen bij PL weten dat er wel tevredenheid is over de opkomst voor het gerechtsgebouw.

More
articles