Buitenlandse onruststokers in het vizier

Er zouden buitenlanders zijn aangezet om de boel in Suriname aan de gang te brengen. Er zouden zeker tien van ‘deze mensen’ zijn gespot. President Desiré Bouterse zei vanmiddag tijdens een persconferentie dat ze in de gaten worden gehouden door het Bureau Nationale Veiligheid en dat ze ook onderwerp van aandacht zijn voor het ministerie van Justitie en Politie. Zijn inlichtingenmensen zouden hem hebben geïnformeerd dat er in de periode van november tot en met 10 december, tien van de onruststokers zijn gespot ‘die zich met lastige praktijken bezig houden’.

Bouterse zegt dat hij vorige week tijdens een gesprek met de coalitie over de problemen in het land, deze zaak ook aan de orde heeft gebracht. De president is ervan overtuigd dat er buitenlandse krachten zijn die baat hebben bij onregelmatigheden in het land.

Pratende over de niet nader geïdentificeerde onrustzaaiers, vroeg Bouterse zich af hoe er ‘out of the blue sky, plotseling ondanks wet en regelgeving, er weer zaken rondom het 8 decemberproces zich beginnen te roeren.’

“Wat is er aan de hand wanneer de rechtelijke macht, de president, DNA-voorzitter en 51 parlementariërs wil dwingen om zaken anders te brengen dan wat zij met het volk hebben afgesproken?” Volgens het staatshoofd komt deze inmenging van de trias politica niet zomaar: “Men doet dit om alles waarmee men bezig is, te destabiliseren.” Bouterse zegt verder deze uitspraak gewoon te doen, zodat men hoort dat het staatshoofd weet waarmee men bezig is. “ We willen er geen sensatieverhaal van maken, maar we zijn gaan graven en zijn achter veel zaken gekomen.”

Het staatshoofd doelt daarmee kennelijk op de rechtszaken die zijn aangespannen door vier personen, onder aanvoering van advocaat Anand Inderraj Soechitram. Zij procederen sinds eind vorig jaar tegen de president, de vicepresident, het totale parlement als entiteit en alle 51 parlementariërs in persoon. De aanklagers vinden dat zowel de president en zijn rechterhand, als de volksvertegenwoordigers, in strijd handelen met de Grondwet van de Republiek Suriname en met hun ambtseed. Ze vragen in hun rekest aan Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin om alle impopulaire en kostenverhogende maatregelen die zij vanaf dag 1 van hun Kabinet hebben genomen, terug te draaien. Daaronder vallen zowel de devaluatie van de Surinaamse munt als de verhoging van de tarieven voor brandstof, water en elektriciteit. Voorts verwijten ze het parlement dat zij structureel nalaten om zodanig over de daden van de regering te waken, dat die niet vervalt tot wanbeleid. Daarnaast vinden de indieners van de zaak dat voor zover de regering al op het verkeerde spoor zit, zij alles in het werk moeten stellen om de regering terug te brengen in het gareel. Bouterse denkt dat er professionals aan het werk zijn en dat zij een plan van aanpak hebben: “Ze zijn niet gek. Ze gaan geen gekke dingen doen zodat we ze oppakken en dat we ze zeggen: wegwezen. Voor nu is het niet bekend om hoeveel Libiërs, Amerikanen of Nederlanders het gaat, maar we weten dat ze er zijn.”

door: Ivan Sumsmerville

More
articles