DNA-voorzitter vindt Terugroepwet ongrondwettelijk

De Terugroepwet is een groot probleem. Het is een ongrondwettelijke wet en zit slecht in elkaar. Dit zegt de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings-Simons, over de kwestie van de Pertjajah Luhur en de twee leden Diepakkoemar Chitan en Raymond Sapoen. Volgens Geerlings-Simons is het heel lastig om deze wet tot uitvoering te brengen. Om dit alles aan te pakken, zal de wet technisch veranderd moeten worden omdat er geen beperkingen in zijn opgelegd en of instanties in genoemd zijn die de rechtmatigheid van de terugroeping moeten beoordelen.

Dit kwam vandaag naar voren tijdens een persconferentie in DNA. De DNA-voorzitter geeft verder aan dat het  voor haar moeilijk wordt om de leden Chitan en Sapoen voor een DNA-vergadering uit te nodigen. “Ik ga ze niet uit mezelf uitnodigen. Ik wacht op het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Deze case heeft echt te maken met jorkasoepoe. Als je ze toelaat, kan je fout zijn. Als je ze niet toelaat kan je fout zijn.”

Volgens Geerlings-Simons is de terugroeping een kwestie tussen de leden en hun politieke partij. Er is geen zaak die de PL aanhangig heeft gemaakt tegen DNA. Tot nu toe is het ook nog niet bekend als de leden Chitan en Sapoen uitgenodigd mogen worden. Geerlings-Simons geeft voor de duidelijkheid aan dat niet zij bepaalt wie een lid van De Nationale Assemblee is en dat ze in deze kwestie niet bevoegd is te bepalen wie voor een vergadering uitgenodigd wordt. Het wachten is dus op de rechterlijke uitspraak.

-door Ivan Summerville-

More
articles