Korps Politie Suriname wenst uitbreiding naar 3000 man

Het Korps Politie Suriname (KPS) wil haar personeelsbestand dit jaar optrekken naar ruim 3000 man. Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie heeft het plan meegenomen in haar departementale begroting als deel van het regeringsbudget over 2016. De Nationale Assemblee (DNA) is nog drukdoende met de behandeling van deze begroting.

Het personeelsbestand van het korps is in het afgelopen jaar afgenomen. Het huidig korpsbestand bedroeg per medio vorig jaar 2542, waarvan 2234 politieambtenaren en 308 burgerpersoneelsleden. Dit bestand voldoet niet helemaal aan de behoefte van het KPS, vandaar dat er ook beoogd wordt om in 2016 de onderbezetting in te lopen.

Het KPS  overweegt om die reden 500 jongemannen en –vrouwen te rekruteren om zodoende de onderbezetting op te heffen. Omdat het KPS 24 uur operationeel is, merkt men dat er druk wordt uitgeoefend op de capaciteit van het korps. Het personeelstekort is vaak de oorzaak van overmatige overuren, waarvan de uitbetalingen tot oneindige discussies leiden.

Voor het handhaven van de openbare orde en veiligheid zowel in het binnenland als in de kustvlakte, is het noodzakelijk dat er meer inzet van de personeelsleden wordt verwacht.

Ook bij het Korps Brandweer Suriname zijn er plannen om aanvullingen te plegen. Bij de post Toelichting Lonen en Salarissen wordt vermeld dat het brandweerkorps in 2016 uit 1047 personeelsleden zal bestaan, waarvan 953 brandweerambtenaren en 94 burgerpersoneel. Dit jaar zullen door het KBS 100 aspirant-brandwachten worden opgeleid tot brandwacht.

De formatie van het KPS zag er midden vorig jaar zo uit.

personeelsbestand KPS suriname

door Ivan Summerville

More
articles