Karta-Bink: Bestuur moet districtsplannen eindelijk gaan uitvoeren

Het is de hoogste tijd dat het bestuur eindelijk de verschillende districtsplannen die per district worden gepresenteerd, ook uitvoert. Jaar in jaar uit worden districtsplannen gepresenteerd aan het ministerie van Regionale Ontwikkeling, maar als het aankomt op de uitvoering ervan, komt er niets of nauwelijks iets van terecht. Dat zegt Pertjajah Luhur parlementariër Ingrid Karta-Bink aan De West. Gisteren hield de ressortraad van Meerzorg haar hoorzitting.

De hoorzitting werd goed bezocht door buurtbewoners. Ook de districtscommissaris van Commewijne, Remy Pollack, was samen met parlementariërs van Commewijne, Rajiv Ramsahai (NDP), Jenny Warsodikromo (NDP) en Karta-Bink (PL) aanwezig. Daarnaast waren ook NDP-topper Ann Sadi en de minister van Handel en Industrie, Soewarto Moestadja, aanwezig. Elk jaar rond deze tijd starten de hoorzittingen in de verschillende districten. De verschillende ressortraden van elk district dienen dan een ressortplan in.

Dit ressortplan wordt opgesteld in samenwerking met de burgerij die tijdens de hoorzittingen moet aangeven welke projecten in hun buurten moeten worden uitgevoerd. Uiteindelijk worden de ressortplannen uitgewerkt in een districtsplan en aangeboden aan het ministerie van Regionale Ontwikkeling dat op haar beurt ervoor moet zorgen dat de projecten in de plannen op de begrotingen van de diverse ministeries geplaatst en uitgevoerd worden. “Als je zo kijkt naar het ressortplan zie je dat het een copy cat is van de vorige jaren, omdat jaar in jaar uit de plannen niet worden uitgevoerd en dus automatisch overgeheveld worden naar het volgend jaar”, aldus Karta-Bink. Warsodikromo stelt zich optimistischer op en zegt dat de burgerij wel geloof moet hebben dat de plannen worden uitgevoerd.

Vooral de aanpak van infrastructurele werkzaamheden geniet prioriteit bij de ressortraad van Meerzorg. Het ophalen van trenzen, schoonhouden van bermen, opvullen van secundaire wegen, het bijbouwen van leslokalen op diverse scholen, de renovatie van sluizen, het plaatsen van drempels en strips op wegen waar scholen zijn, en een toilettengroep op het Veerplein zijn onder andere opgenoemd in het plan. “Wij kunnen nog zoveel plannen maken vanuit Commewijne, maar het ligt aan de minister van Regionale Ontwikkeling deze uit te voeren. De bal ligt op het speelhelft van de minister”, reageert buurtbewoner en ex-districtsraadlid Marlon Budeke. Hij zegt dat tot nu toe alleen het ministerie van RO middelen stort voor het commissariaat. De andere ministeries nemen de projecten wel op in hun begrotingen, maar uiteindelijk worden de middelen niet overgemaakt voor de projecten die vallen onder deze ministeries. Karta-Bink is van mening dat bij het opstellen van de diverse begrotingen van de ministeries, er specifieker en accurater moet worden gewerkt. Posten als ‘diverse districten’ moeten worden vermeden. “Ik heb bijvoorbeeld tijdens de begrotingsbehandeling gezien dat bij de post `diverse districten’ er staat aangegeven dat er bruggen zullen worden gebouwd in Commewijne en Marowijne. Toen ik navraag deed, bleek dat alleen Marowijne een brug zal krijgen. Waarom werk je niet specifieker? Zo lijkt het alsof je veel projecten doet, terwijl dat niet zo is, maar het geld vraag je wel. Dat kan niet”, aldus de parlementariër. De volksvertegenwoordigers vinden het belangrijk dat de plannen serieus worden genomen, omdat het opstellen van de districtsplannen onderdeel is van het decentralisatieproces. Zij zijn vol lof over de ressortraad van Meerzorg. De rr-leden hebben namelijk huis aan huis bezoeken afgelegd om de burgerparticipatie te bevorderen. “In Alkmaar is de opkomst slecht geweest. Ik vraag de rr-leden van Alkmaar om harder te werken en ook huis aan huis bezoeken af te leggen”, aldus Warsodikromo.

door Seshma Bissesar

More
articles