Chitan verwacht toch convocatie DNA-vergadering

Diepakkoemar Chitan, volksvertgenwoordiger en dissident van de Pertjajah Luhur (PL), verwacht ondanks alle pogingen van PL-voorzitter Paul Somohardjo om hem en lotgenoot Raymond Sapoen uit De Nationale Assemblee (DNA) te wippen, dat hij normaal uitgenodigd zal worden voor de parlementsvergadering. Dat zegt de parlemenrtarier uit Saramacca aan De West.

ChitanChitan ziet geen enkele reden waarom hij en zijn collega uitgesloten zouden moeten worden van de parlementaire debatten: “Ondanks het vonnis  van de rechter verwacht ik wel een uitnodiging, omdat we volgens het Centraal Hoofdstembureau nog steeds parlementariërs zijn.”

Hij zegt elk moment een uitnodiging te verwachten van DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. De voorzitter zei enkele dagen terug aan De West dat ze zich juridisch laat adviseren over de kwestie rond Sapoen en Chitan, voordat ze eventueel de uitnodigingen de deur uitstuurt. Chitan verwacht dat hij uiterlijk morgen een invitatie in handen heeft voor de vergadering die voor maandag is gepland.

Tijdens een onlangs gehouden persconferentie van de PL, gaf de voorzitter van de partij, Paul Somohardjo aan dat de partij een schrijven zou richten aan Geerlings-Simons waarin gevraagd zou worden om de twee parlementariërs niet uit te nodigen voor de vergadering, omdat ze volgens hem geen lid meer zijn van het parlement. Krijgen ze toch een uitnodiging, dan is de PL-top vast van plan de leiding van het parlement voor het gerecht te slepen.

Sinds Sapoen en Chitan, twee voorname PLers, na de verkiezingen van 25 mei vorig jaar in strijd met de partijinstructies in zee gingen met de regeringscoalitie, bestrijdt de partijleiding ze op alle fronten. De inzet is nu om ze door middel van de Terugroepwet uit het parlement ‘terug te roepen’. Ondertussen zijn ze op een partijraadsvergadering vorige maand geroyeerd. Een poging van het tweetal om via de rechter het royement te vernietigen, liep schipbreuk. Zij vonden de structurenvergadering waarop het royement en andere voor hun nadelige besluiten waren genomen, niet rechtsgeldig, maar de rechter oordeelde dat er niks mis was met die vergadering.

Somohardjo zette het proces tot terugroeping voort via het Centraal Hoofd Stembureau (CHS). Hij was verrast dat het CHS, in schril contrast met de rechterlijke uitspraak, de terugroeping stuitte, onder meer vanwege twijfels over de rechtsgeldigheid van de vergadering waarop de partijstructuren akkoord gingen met de terugroeping.

door Ivan Summerville

More
articles