Justitia Pietas Fides MMCMLV

– CIVD. De Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst (CIVD) zou niet van doen hebben met het MinJusPol? Denkfoutje! Administratief inderdaad onder Algemene- en of Binnenlandse Zaken. Kabinet van het Staatshoofd stuurt altijd aan. CIVD-agenten hebben vaker, volgens eigen beweringen, soms zelfs de wazige rang van buitengewoon ‘agent van politie’. Dus wederom MinJusPol? En dan de beëdiging? Mocht dat niet enkel, door de ‘procureur generaal’ geschieden? Weer MinJusPol. Antecedentenonderzoek, primair een taak van MinJusPol in samenspraak met het Openbaar Ministerie? Buitenlandse gasten? Beveiliging door gemengde troepen van politie, militairen en CIVD? Buitenlandse Zaken komt dan ook om de hoek kijken en de bevelhebber van het Nationaal Leger en ook de korpschef van politie mogen via Defensie/MinJusPol wel of geen extra manschappen, volgens overeengekomen protocol inzetten? Nationale en internationale protocollen ter zake inlichtingen en veiligheid, lopen ook via het kabinet van het staatshoofd, buitenlandse zaken, defensie en juspol, naar counterparts toe? Was het niet zo, dat de CIVD in meeste gevallen, vanaf de tijd dat Doorson alias ‘Doru’ zijn krachten gaf, ook vaker onder gezag van een opsporingsambtenaar van de politie en wel in officiersrang geplekt? En dus bepaald niet door of onder iemand, met een levendig cq. lijvig strafblad of recentelijk ook nog betrokken geweest bij wapenverduistering uit de woning? Direct of indirect. Oplossing zoals reeds eerder meegemaakt? De waarnemend zal alleen met ‘operationele/logistieke zaken’ geheel administratief bezig zijn en de werkelijke fysieke lijn (…), komt later bij iemand anders en wordt nu nog door de procureur generaal gecoördineerd. Let op. Zo gaat het verloop eruit zien. Temeer er ook vanuit het leger opmerkingen zijn gemaakt over de ‘performances’ en ‘operationele bevelen’ van betrokken kandidaat tussen de rampjaren 1986 en 1993.

– Dirk & Kenneth. De beide bewindvoerders van Telesur die werden geschorst, vochten hun tijdelijke ontheffing door TCT onder Rusland ingebracht, bij de rechter aan. De zaak werd verloren en zijn de beide heren nu ook nog officieel ontslagen uit de top van het management bij Telesur. Staat nog een CLAD onderzoek te wachten en naargeestige speculatie(-s) over strafrechtelijke vervolging.

– Steekvraag. Over witwassen gesproken. Als men steelt van de staat en een ministerie financieel leeghaalt, vervolgens met de onrechtmatig verkregen middelen staatsobligaties of andersoortige waardepapieren inslaat…, is dat dan geen witwaspraktijk? Juist ja!

– ‘Awari Domri’. Steven T. van de NDP, is blij met de vergunningstop voor winkelbedrij-ven, komende van Handel & Industrie. Tenminste, als het dus klaarblijkelijk over ‘werkelijke ordening’ in zijn detailhandelssector mag gaan.

– Budget. De begrotingsbehandeling wil men in Januari 2016 afronden. Nog een enorm aantal vragen, moeten per ministerie in De Nationale Assemblée worden behandeld. En dan het zaakje Sapoen & Chitan nog. Mogen die wel of niet geconvoceerd worden? In ieder geval is heel Suriname het erover eens geworden, dat je ‘vrij’ mag zijn, maar het CHS werd ook nog ongelikt ‘vrijpostig’. Ging gewoon de Terugroepwet toetsen? Wat een brutaliteiten. Nadat de rechter daar al uitspraak over had gedaan? ‘Je mag vrij zijn…, maar niet vrijpostig…’, zou oom Jo gewisselijk zeggen. En of er nog democratie is of heerst? De machtstaat luimt inderdaad vanuit een bepaald kabinet en dat kan men aan cruciale positioneringen nu al waarnemen. Onder regeringen met een NDP-signatuur, is dat echt niet meer ‘vreemd’ te benoemen. Pikante zaak, ‘…n’est ce pas?’. De NPS en VHP denken intussen in de zaak Chitan & Sapoen, samen met PL en wel als loyale broeders en zusters mee te gaan. ‘Brada nanga sa…’, dat hele ding wordt vanuit kabinet aangestuurd en gefrustreerd, zegt een ander niet te desavoueren analyticus. Zou allemaal best kunnen kloppen. Terugroepen die hele handel en terug naar de ‘ballot box!’. Maar dat durven ze niet bij “paars”. Weten wat dan staat te gebeuren. ‘Caracas styling, so bun!’. Inderdaad heeft Maduro nu een belletje bij het klokkenspel aangebonden gekregen. Binnen zes maanden wegwezen…, papi!

– Stanga. Geeft in een ochtendblad aan, waaraan ‘niet’ mag worden voldaan, als men ‘governor’ van de Centrale Bank wil gaan spelen. Geen partijpolitieke affiliaties, dus! Dat maakt dan weer wel, dat Stanley Raghoebarsingh meteen afvalt…, wil hij niet zowel de ‘alma mater’ Palu, als het VHP – gewelfde in het geweer brengen. Denken ongewenst terug aan de NPS-ers Waarde die naar DNP-2000 vloog en eerder ook weer een Breeveld, welke in 1991 eventjes voor minister BinZa wilde gaan spelen. Eugene moest ook toen weer, snel van stal worden gehaald…, wilde de zaak niet in het honderd lopen. Voor het leven aangetekend, werd dat spul. ‘L’histoire se répète-t-elle…, peut être ?’. Is niet zo dan, ‘Carlito von Du no Du…’? «Un peuple qui oublie son passé se condamne à le revivre». “Een Volk dat het eigen verleden vergeet, veroordeelt zichzelf aan de herhaling/-bele-ving”.

– EBS. De bond van personeel en de EBS ‘ansich’, vormen nu tezamen en onderhouden ook nog een door heviger storm aangetast en stevig getroffen onderkomen. Waarvan het fundament knallend is doorgezakt en de ‘walaba-palen’ vervaarlijk scheef zijn komen te staan. Dat een bondsvoorzitter zich zo in de luren liet/laat leggen, in een bijeenkomst met belanghebbenden en de meer twijfelachtige leidinggevende van het land…, daarbij geen schorsing aanvraagt of bedenk-/onderzoekstijd vordert en op basis van een ‘eenzijdig verhaal’, stafleden van de EBS mede helpt criminaliseren…, belooft allemaal heel veel goeds voor de naaste toekomst en neven energiesituaties op termijn. Kortsluiting dus!

– ‘Mega droga’. De Spaanse politie heeft naar eigen zeggen, een van de belangrijkste drugsbendes in Europa opgerold en daarbij zijn zeven Britten, drie Nederlanders en twee Spanjaarden gearresteerd. De bende had als uitvalsbasis de Spaanse Costa del Sol en was gespecialiseerd in het smokkelen van drugs naar Groot-Brittannië en Nederland. De Amerikaanse en Britse politie waren bij het onderzoek dat operatie ‘Dulce’ (operatie Zoet) heette, betrokken, meldden Spaanse media dinsdag. Het hoofd van de Spaanse politie, Ignacio Cosidó, beklemtoonde dat zijn land samen met de VS en Groot-Brittannië voorop loopt in de strijd tegen drugs. De arrestaties waren volgens de Spaanse krant El Periódico op 14 december aan de Costa del Sol en in het noordwestelijke Galicië. Er zijn auto’s, wapens, 3000 kilo cocaïne en 1,2 miljoen euro in beslag genomen.
De operatie Dulce kwam aan het rollen toen de Spaanse politie ontdekte dat een groep Nederlanders in Galicië een grote hoeveelheid cocaïne aan land had gebracht. De drugssmokkelaars verbleven in Santiago de Compostela en vielen op omdat ze met geld smeten. De klanten voor deze cocaïne waren twee Britse bendes in Málaga en in Marbella. De politie greep in op de dag dat de illegale handelswaar aan de Costa del Sol afgeleverd zou worden. Vorige maand werden er nog veertig pallets onderschept met 1.4 ton cocaïne. Het bleek echter niet om houten pallets te gaan, maar om geperste cocaine dat was be-werkt om op hout te lijken. VIDEO: http://nos.nl/artikel/2078797-spanje-pakt-nederlandse-cocainehandelaren-op.html

– Hoger. Zowel Hooghart als Van Dijk – Silos willen voor ambtenaren hogere salarissen/emolumenten/overwerkgelden. Hooghart voor alle 50.000 ambtenaren en zijn partijgenoot Jennifer, voor de strategisch gewapende groepen. Hooghart verwijt tante Jennifer, dat ze voor haar beurt babbelt. Zit wel wat in, als je Hooghart nu eenmaal met loeiende sirene voorbijrijdt. Houdt hij al helemaal niet van! Strategische groepen en Fiso-dinges…, kunnen hem gestolen worden. Maar niemand vraagt zich af, waar dat geld allemaal vandaan moet komen en of Jennifer, het gewenste zakenpakket al op haar eigen begrotingvoorstel en suppletierol heeft opgebracht.

– OC & PO. Beiden werden gepakt, toen ze een huis waren binnengedrongen. De politie-bijstand omsingelde en greep de beide onverlaten, inmiddels in het toilet verschanst. Ook werd weer een meisje van negentien in haar eigenhuis overvallen, bestolen en gekneveld achtergelaten. Suriname is ‘super veilig…’, sinds het jaar 1980.

– ‘Godo bossen’. Grote mond heeft die Peneux weer gehad, totdat de multi-etnische staf waswassi’s van Cultuur, zich cultureel wapende en op geciviliseerde grondslag rekenschap ging vragen aan ‘bigi mofo otobanti’. ‘Wat bescheelde je dan jongen…, om zo te brabbelen?’. “Ope yu sribi, fi tak so nanga wi godonessi…?”. ‘Je gaat Godo komen bossen…, bala?’. “Wat skeelt je…? Niet genoeg liefde kehad?”. ‘Ini sortu hamaka yu go sribi…?’. ‘A bem habi blokjes no so streepjes…? Bika yu streepje no e waka bun…, yere’. “Ye go bos wi Godo?”. ‘Kom dan skatje, wi e wakti yu strak…’. “Tjoerie…!”. Peneux verkoos ‘eksi’ voor zijn ‘doekoe’ en vertelde hevig geschokt, dat hij helemaal verkeerd was uit-/ingelegd. Wanneer eigenlijk niet? “Bos na Godo, was wassi lusu…!”. Saaaaan! ‘Peneux grati tap ing stuivertje, las ala ing mofo taki…!’. “A boi frede snel yere!”. ‘Bossen…, je …, je ga je … bossen, boi!’. “Vriendje…, joh”.

– Steekpartij. Een bemanningslid van de KLM is zondag tijdens een vlucht van Amsterdam naar Peking gestoken door een verwarde Chinese passagier. Het gaat om een van de piloten, die daarbij lichtgewond raakte.
http://www.ad.nl/ad/nl/1041/Amsterdam/article/detail/4218857/2016/01/05/Co-piloot-KLM-neergestoken-tijdens-vlucht.dhtml

– Diversifieert. Hoe het zo kwam dat het Nederlands voetbal diversifieerde en een noodzakelijker kleurtje meekreeg? Dat leest men met video presentatie in: Fifty shades of Oranje: How the face of Dutch football has become more diverse. http://www.newstalk.com/dutch-football-demographics http://www.newstalk.com/reader/47.305.1000/62625/blog_list/

Justitia Pietas Fides MMCMLV

More
articles