In 2015 zijn zeventig journalisten vermoord of gedood vanwege of tijdens hun werk. De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs afgelopen januari is de bloedigste aanval van het jaar. Daarbij kwamen negen medewerkers van het satirische weekblad om. Ook drie bewakers werden vermoord.
De meeste journalisten zijn omgebracht door islamitische extremisten. In Syrië werden dit jaar de meeste journalisten van het leven beroofd: dertien. Dat meldt het Comité ter Bescherming van Journalisten (Committee to Protect Journalists, CPJ) in een jaarlijks rapport. Het comité telt van 1 januari tot 23 december dit jaar 69 slachtoffers. Dat zijn er acht meer dan vorig jaar. De dood van de Syrische filmmaker Naji Jerf, die afgelopen zondag 27 december werd doodgeschoten in Turkije, is niet meer opgenomen in de telling van het CPJ.
Als ook de verdachte overlijdens (43) worden meegeteld, komt het comité op 110 vermoorde journalisten. Daarbovenop stierven 27 burgerjournalisten (bloggers) en zeven media-medewerkers.
Het aantal omgekomen journalisten ligt mogelijk nog hoger: het CPJ onderzoekt momenteel nog of de dood van 26 andere journalisten een direct verband heeft met hun werk.
De organisatie Journalisten Zonder Grenzen (Reporters Without Borders) stelt dat dit jaar ‘ten minste’ 67 journalisten zijn gedood vanwege hun werk. In totaal kwamen volgens deze organisatie 110 journalisten om. Hun dood was ‘in verband met hun werk’ of om (andere) onduidelijke redenen.