Tjin Liep Shie wil plooien Pinas en Gallant gladstrijken

Het botert al geruime tijd niet tussen Paulus Pinas, onderdirecteur Delinquentenzorg, en Gustaaf Gallant, voorzitter Bond van Penitentiaire Ambtenaren in Suriname (BPAS).

Voormalig politiechef, nu waarnemend-directeur op het ministerie van Justitie en Politie, Humphrey Tjin Liep Shie, vindt het nu tijd dat de plooien worden gladgestreken, zodat de onderlinge verhouding werkbaar wordt.

De JusPol-directeur viel vanmorgen met de deur in huis toen hij tijdens een huldigingsceremonie van jubilarissen en pensionarissen aan het woord kwam. De twee zouden elkaar in gedekte taal een sneer willen geven. Toen Tjin Liep Shie aan de beurt was, zei hij:  “ Ik heb naar de vorige sprekers geluisterd en ik kan u eerlijk aangeven dat het niet goed aanvoelt. Boodschappen worden over en weer gestuurd en dit alles vind ik een ongezonde situatie voor het korps. Nu lijkt het alsof men elkaar onder water steken aan het geven is.” Volgens Tjin Liep Shie zijn er verschillende manieren om prettig te communiceren om hogere hoogtes met de organisatie te bereiken. De spanningen tussen Pinas (ex-vroegere voorzitter BPAS) en de huidige voorzitter Gallant, zijn de afgelopen jaren zodanig opgelopen dat er bijna geen sprake is van onderlinge communicatie, iets wat ook de werksfeer beschadigt. Tijdens de vorige regeringsperiode liep het zelfs uit op meerdere rechtszaken over en weer tussen Gallant aan de ene kant, en aan de andere kant Pinas, gesteund door toenmalig JusPol-minister Edward Belfort.

Pinas zei in zijn toespraak vanmorgen dat hij er veel meer waarde hecht aan wat de geschiedenis over iemand schrijft, dan zijn tijd te verdoen met het wijzen van een vinger naar mensen. Kort daarvoor had Gallant erop gewezen dat de naleving van regels in de communicatie van node zijn in het belang van een goed werksfeer. “Alleen zo kan men gemotiveerd zijn om te werken”, aldus Gallant. Pinas had in reactie daarop gezegd dat communicatie een tweesnijdend zwaard is, en dat het niet van één kant moet komen: “Als het wederzijds gebeurt, zult u merken dat zaken anders zullen verlopen.” Tjin Liep Shie ergerde zich aan de houding van beide mannen en liet dat direct bij zijn toespraak merken door aan te geven dat deze situatie zo niet verder kan.

Aan De West zei Tjin Liep Shie na afloop van de ceremonie dat verbetering van de relatie niet een gunst is van of aan Gallant en Pinas, maar dat zulks wel nodig is voor een goede werkrelatie met het personeel.

,,We hebben verschillende bonden en we willen met elk van hen een werkbare maar vooral een vruchtbare samenwerking. In dit geval willen we dat de samenwerking  tussen de bond en de leiding van KPA verbeterd wordt omdat er  wat aan hapert”, aldus Tjin Liep Shie.

door Ivan Summerville

More
articles