Kerstgedachte is iets voor het hele jaar door

Kerst en de kerstgedachte. Die twee woorden zijn meestal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Aan de vooravond van de kerstdagen van 2015 is het misschien goed om stil te staan bij die kerstgedachte. Het kerstverhaal kent iedereen wel, maar wat betekent kerst nou precies voor ons? En is dat in 2015 anders dan bijvoorbeeld 200 jaar geleden? Volgens praeses Hesdy Zamuel van de Evangelische Broeder Gemeente Suriname (EBGS), is de kerstgedachte dan misschien prachtig, maar moet die ook in de praktijk worden gebracht. “Het is de bedoeling dat er iets verandert in de mensen, wat door het hele jaar heen in de praktijk moet worden gebracht. Als er in de loop van het jaar niks van terecht komt, wordt het steeds zinlozer om kerst te vieren”, legt hij uit in een vraaggesprek met De West. De kerstgedachte is volgens hem niet verandert door de jaren heen. “De essentie blijft hetzelfde,” zegt hij, “al zijn de tijden natuurlijk wel veranderd.”
Met kerst werd Jezus Christus geboren, dat verhaal kent iedereen wel. Zamuel zegt dat het natuurlijk een prachtig verhaal is, maar dat het niet het enige is waar kerst om draait. “Persoonlijk vind ik het een probleem dat we elk jaar hetzelfde horen”, legt hij uit. Het is volgens de praeses namelijk ook de bedoeling dat er iets verandert in de mensen. Die verandering houdt in dat ze niet alleen moeten denken aan kerstpakketten, drinken en eten en familie, maar ook aan mensen die het moeilijk hebben. Het gaat om een stukje solidariteit dat we bieden door die mensen te helpen. “Vaak moet er eerst wat ergs gebeuren, voordat mensen beseffen dat we anderen moeten helpen”, merkt Zamuel op. Dat we nu in een moeilijke economische situatie zitten, moet volgens hem geen invloed hebben op de kerstgedachte. “Het gaat erom dat Jezus is geboren. Toen was de economische situatie ook niet geweldig.
Ik bedoel, het kind lag in een voederbak, in een stal. Waarschijnlijk ook met niks te bikken”, aldus de praeses.
Ook zuster Lalji, leidinggevende van het vanuit de EBGS opgerichte Huize Francis, is van mening dat de kerstgedachte iets voor het hele jaar door is. Volgens de zuster, die actief is binnen de EBGS, zit er meer achter het verhaal van de geboorte van Jezus, namelijk de geboorte van ons nieuwe hart en de wil om Jezus uit te dragen. Als voorbeeld noemt ze de termen liefde, verdraagzaamheid, goedheid en trouw. Dat zou volgens haar het hele jaar door moeten worden uitgedragen.

More
articles