Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie, heeft vrijdag in de eerste regeringsronde van de begrotingsbehandeling aangekondigd dat de criminaliteit hard zal worden aangepakt. Het veiligheidsgevoel van de burgerij moet worden vergroot en dit zal al in 2016 gemerkt moeten worden. Onder andere hadden de oppositieparlementariërs Sheilendra Girjasing en Diana Poki tijdens hun spreekbeurt aan de minister gevraagd hoe zij de criminaliteit zal aanpakken en wat zij allemaal zal doen om het veiligheidsgevoel terug te brengen in de samenleving.
Vooral de dagelijkse criminaliteit zal volgens Van Dijk-Silos keihard aangepakt worden. De vele berovingen, mishandelingen en inbraken moeten sterk teruggedrongen worden. Ook worden modellen bedacht om de duizenden winkeldiefstallen op jaarbasis tot het verleden te laten behoren. “Jaarlijks registreert het Korps Politie Suriname 21.000-25.000 winkeldiefstallen”, aldus de minister. Volgens haar treedt de politie nu al zeer preventief op. “De zichtbaarheid van de politie in de buurten is reeds te merken.” Er zal extra personeel worden aangetrokken, zodat de politie optimaal kan worden ingezet. Er is reeds toestemming aan de minister van Binnenlandse Zaken gevraagd om 150 rekruten in dienst te nemen.
Deze aanvraag is door de vorige regering gedaan.
Op de begroting van 2016 zijn er ook 150 rekruten opgebracht. “Dat betekent dat wij in 2016 ongeveer 300 nieuwe recruten zullen hebben als alles goed gaat en als de minister zijn toestemming verleent”, aldus Van Dijk-Silos.
De bikers-unit zal hierdoor intensiever ingezet worden, terwijl de surveillances in de buurten zullen toenemen.
Ook de geörganiseerde criminaliteit zal zwaar worden aangepakt in samenwerking met andere ministeries, niet-gouvernementele organisaties en buurtorganisaties, maatschappelijk werkers en verenigingen. Volgens de minister werkt de overheid veel te weinig met het maatschappelijk middenveld. ‘Wij kunnen het maatschappelijke middenveld niet in dienst nemen en betalen, maar wij kunnen wel samenwerken en hun kosten vergoeden”, zegt zij. Om de doelen te realiseren, wordt ook het KPS gereguleerd. Er wordt volgens de minister een no corruption tolerance beleid gevoerd. Om na te gaan of de burgerij zich daadwerkelijk veiliger voelt in 2016, zullen er samen met de Anton de Kom Universiteit metingen worden gehouden. Volgens de minister mag er niet worden gesuggereerd dat het veiligheidsgevoel afneemt zonder dat er eerst metingen zijn gedaan: “Wij streven ernaar dat de meerderheid van de bevolking zich zowel thuis als op straat veilig voelt en dat moet merkbaar en meetbaar zijn in 2016.”
door Seshma Bissesar