Vroegtijdig vuurwerk afsteken nog niet bestraft

Hoewel er her en der geluiden en signalen zijn te horen en te zien van het vroegtijdig afsteken van vuurwerk, zijn er noch bij de politie noch bij de brandweer, gevallen bekend waarbij mensen daarvoor zijn bestraft. Officieel mag het vuurwerk volgens de voorlichtingsdienst van het Korps Brandweer Suriname (KBS) pas worden verkocht en afgestoken vanaf 27 december, buiten die periode is het strafbaar. Personen die het nu al afsteken, hebben het nog van vorig jaar in huis liggen, of hebben het illegaal verkregen. De voorlichtingsdienst van het KBS meldt dat er elk jaar weer smokkelaars zijn, ook al is het absoluut niet toegestaan. Het is volgens het KBS lastig om de mensen te bestraffen, en daarom roept de voorlichtingsdienst mensen op om ook zelf toe te zien op het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. De politie of de brandweer kunnen dan worden ingeschakeld. Tot nu toe hebben ze daarvan nog geen meldingen gekregen.

Vuurwerk mag door bedrijven al wel worden ingekocht. Vuurwerkverkoopbedrijf Grote Boom Vuurwerk Paradijs heeft de lading vuurwerk uit China al binnen. Ze hebben dit jaar minder vuurwerk laten verschepen, in verband met de economische situatie en de verwachte vraag naar vuurwerk. In plaats van vijftien containers, heeft het bedrijf nu negen containers met vuurwerk laten verschepen.

Ze merken in hun verkoop aan andere bedrijven dat de vraag minder is dan vorig jaar. Het bedrijf heeft de prijzen van het vuurwerk dit jaar aangepast aan de hand van de verhoogde koers.

Naarmate het einde van het jaar in zicht komt, verwachten ze wel dat de vraag groter wordt, maar volgens verkoopmedewerkster Ragini Badhipewarie blijft het een verrassing. Vanaf 27 december zal het bedrijf ook vuurwerk voor losse verkoop aanbieden.

door Leanne de Munnik

More
articles