Justitia Pietas Fides MMCMXL

– Hinderwet. Als een onverlaat een schoonmaakbedrijf langs of naast een woning plekt, compressoren of industriële stofzuigers aansluit die een heftig geluid voortbrengen…, waar bewoners in de omgeving compleet draaierig van worden of dat de buitenzijde van een huis plotseling schimmelaanslag vertoont…, men volgens Ameerali’s populistische regelgeving, dus helemaal niet meer beschermd is geraakt? De aangezeten Bestuursdienst wordt belachelijk gemaakt en in het lachwekkende, als een klucht getrokken. De Buurtmanager van het KPS wordt genegeerd/-desavoueerd en er wordt doodgewoon langs de autoriteit heen gewerkt? Totdat de Hinderwet weer volwaardig op plek komt te staan of wordt hersteld, nadat de “eigen richting” door geteisterde burgers ter hand wordt genomen en daadwerkelijk aangewend. Maar waarom moest het zover komen? Ameerali en zijn neefje Heave, hebben een ongehoorde chaos van het bedrijfsbestemmingsbeleid en -verkeer gemaakt. De overheid heeft door de ontstane verwarring, in bepaalde ressorten geen poot meer om op te staan. En dat is dan ook weer een geweldige erfenis/verworvenheid van Bouterse-I.

– Water. Wie dezer dagen een hagelwit waterfilter in Noord en dus met name Ma Retraite III aanbrengt, de oude/vervuilde daarmee vervangt en voor de inlaat van een DURO-tank plaatst, kan er gerust bij gaan zitten en vlot van op aan, dat binnen 15 minuten tot een half uur, het nieuwe aan filter compleet dichtslaat met ernstiger en nog duisterder vervuiling uit het SWM-netwerk. De schone was, stinkt inmiddels als een open riool. Zien doet geloven en dus bepaald niet de duur betaalde mediapraatjes, van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij. Stelt allemaal geen bal voor en lijkt meer op een ‘suku taki, teki nyan…’. Heeft men in de gaten hoeveel nierpatiënten er per maand in Suriname bijkomen? Oh…, toch wel!

– Sapoen. Inderdaad kunnen Sapoen en marginale aanhang, in het komend weekeinde misschien nog even —in een fractie van een seconde— horen cq. waarnemen, hoe de politieke guillotine naar beneden zoeft en verkiezingsverraad duurzaam wordt afgestraft. De leiding van Pertjajah Luhur zal gedurig en wettelijk de nodige maatregelen nemen/treffen, tegen mensen die de partij organisatie onmetelijke schade hebben toegebracht en partijleider Somohardjo wel tweemaal in zijn leven, publiekelijk belachelijk hebben gemaakt, door middel van onzedelijk dissidentengedragingen te gaan vertonen.

– RM. Blijkt dat de bezwarende verklaringen richting (pleeg-) zoon van het staatshoofd, gestadig zijn gaan toenemen. Dertig dagen in verzekerde celbewaring, werden opnieuw gevorderd en gevoegd, tijdens het gerechtelijk vooronderzoek. Procesdeel, dat inmiddels werd opgestart en in regelvoortgang verkeert. Twee van de mededaders van een gewapende roofoverval op de handelaar R.S., verklaren nu stellig, dat R.M direct betrokken was bij de heftige overval. De (pleeg-) zoon, zou door politiemensen in de rechtstreekse omgeving van een schietpartij aan de Bonistraat zijn gezien. Omstanders en getuigen van het geheel verklaarden bovendien, dat R.M. uit het schietgewoel werd weg-/opgehaald door een voertuig, dat meer bekend staat als een onderdeel uit de stallen van het regeerkabinet. Echter lijkt het nu meer, dat de ‘master class in robberies’ niet geheel is uitgeruimd of uitgedund, als men ervan uit gaat, dat bij een beroving op de vrijdag, een ongelukkig slachtoffer dwars door een dichtgehouden deur werd neergeschoten. Veilig Suriname!? Come again? http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/32860

– Eindelijk. In De Nationale Assemblée is er nu bevestiging afgegeven, dat houttransporten niet langer over verkeerswegen maar waarschijnlijk weer over water zullen gaan plaatsvinden. Verder zal de uitvoer van rondhout, door de Staat worden verboden en ook voorkomen. Lokale verwerking tot hele en halffabricaten is nu een ‘must’ voor het Surinaams hout. Zien is hier wederom geloven. Houd de uitspraken van NDP-er Steven Tsang en zijn ambassadeur uit de Volkrepubliek China heel goed in de gaten.

– Vast. Het loopt weer de spuigaten uit. De rijstboeren zijn niet betaald na het aanleveren rijst voor de ‘make shift’ Petro Caribe-deal van Lackin/Agoe. Nu is ook de watervoorziening in de polders van Nickerie gestagneerd, door het stilvallen van de Wakaipompen die voor de irrigatie/bevloeiing zijn bedoeld vanuit het zogeheten MCP…, het Multi Purpouse Corantijn – waterstelsel.

– Beweging. In de telecommunicatiesfeer van het land Suriname zijn er een aantal aangename maar ook uiterst onaangename ontwikkelingen aan te melden. Misschien in deze fase, aan het grotere belang van de providors te denken en te blijven bij in DNA geordonneerde privatisering van Telesur en ook het plan om de SLM naar ‘de beurs’ te brengen. De hoop er meteen op te vestigen, dat het bedrijf dan wel groter mag gaan denken/groeien, in plaats van wat het tot nog toe heeft mogen (mee-)beleven. Een hinderlijke status-quo op de MidAtlantische route, de overmacht van de ‘blauwe vogel’ en bespottelijk traditionalisme, binnen een progressief ‘wide body’ tijdperk. Wat bedoelt men daarmee? Yere dja…! Waar is een tweede A340 voor de ‘back up’ en het verzorgen van charters gebleven? Inderdaad, zit de devaluatie en inflatie van/rond de SRD, de hele economie en dus ook de luchtvaart nu danig dwars. ‘Het momentum…’, is echter langere tijd geheel anders geweest en georkestreerd.

– Multinationals. Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag bepaald, dat Shell in Nederland mag worden berecht voor de olievervuiling als gevolg van lekkages in Nigeria.Dat meldt het gerechtshof. Ook moet Shell inzage verstrekken in stukken die mogelijk meer duidelijkheid kunnen verschaffen over de oorzaak van de lekkages en over de bekendheid daarmee van de topholding van het concern. Het gerechtshof boog zich over de vraag of het Brits-Nederlandse bedrijf in Nederland mocht worden berecht omdat het een Nigeriaanse dochteronderneming betreft. De rechtszaak tegen oliegigant Shell is aangespannen door vier Nigeriaanse boeren en draait om de enorme vervuiling in de Nigerdelta die Shell zou hebben veroorzaakt. Ook Milieudefensie is een eisende partij in de zaak.

– ‘Holy Mothe r Th.’. Moeder Theresa wordt volgend jaar september heilig verklaard door de paus. Voor een heiligverklaring zijn twee wonderen nodig en het tweede door de katholieke zuster verrichte wonder is erkend. Dat meldt de officiële krant van Italiaanse katholieke bisschoppen Avvenire. Het Vaticaan erkent de heiligverklaring. Het leven van Moeder Theresa, geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu in Albanië, stond in het teken van het helpen van de armen. Ze ontving in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede. In 1997 overleed Theresa op 87-jarige leeftijd en zes jaar later werd ze zalig verklaard.

– NDP. De NDP fractie wil Staatsolie op de snijtafel? Voor anderen weer de operatietafel? Loonstructuren en andersoortige nevenconstateringen, zitten de coalitieleden en misschien ook oppositionele delen dwars? Volgende week kan het nog veel mooier worden, wanneer bekend geraakt wie allemaal subentiteiten aan het creëren zijn geweest. Lijkt wel het Para Industries – concept, dat wederom van de onderwereld naar boven is gehaald en langzaam maar zeker wordt geoperationaliseerd. “Tan teki san e go pesa”.

Justitia Pietas Fides MMCMXL

More
articles