Brunswijk: Tweede devaluatie in februari

(foto: Ivan Summerville)

Vanmorgen heeft het lid van De Nationale Assemblee (DNA) namens de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) het overheidsbeleid in scherpe bewoordingen aan de kaak gesteld en de verwachting uitgesproken dat er in februari of zelfs eerder een tweede devaluatie op komst is. Tijdens de Begrotingsbehandeling voor het dienstjaar 2016 waarschuwde Brunswijk dat de economie helemaal ontwricht is en dat de burgers de kosten van levensonderhoud en de tarieven voor nutsvoorzieningen niet meer kunnen betalen. “A volk pina moro fara, en dat gaan we niet pikken”, stelde de volksvertegenwoordiger, die van oordeel was dat er keihard oppositie gevoerd moet worden en dat het geen tijd is voor witte voetjes halen. Brunswijk merkte voorts op dat de president moe is en dat de paarse achterban vertrouwen heeft verloren in de NDP. “President, you’re ship is sinking, a bigi boto e sungu.” De Abop-voorzitter was eerder op de dag overigens in de clinch geweest met minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie nadat hij de beschuldiging had geuit dat Van Dijk-Silos als voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) beloond is geworden om het ambt van minister te aanvaarden.

Brunswijk stelde niet alleen haar rol als OKB-voorzitter aan de kaak, maar ook de ontheffingen op het ministerie van Justitie en Politie. Het gaat daarbij om een aantal Abop’ers en Brunswijk gaf Van Dijk-Silos mee dat de ontslagen via de groene tafel zullen worden aangevochten. Met betrekking tot een recent geval, waarbij twee functionarissen zijn ontheven, omdat zij een missive naar de pers hebben uitgelekt, was Brunswijk van oordeel dat een missive geen geheim karakter heeft en hij wees erop dat de overheid enerzijds een Anticorruptiewet in stelling heeft gebracht voor DNA, maar anderzijds   klokkenluiders de laan uitstuurt.

Vicepresident Ashwin Adhin drong na de beschuldigingen van Brunswijk erop aan, dat minister Van Dijk-Silos een weerwoord werd gegeven.  De minister maakte duidelijk dat zij een rein geweten heeft en dat er geen overheidsgelden haar onrechtmatig zijn toegekomen. Zij diende de Abop-voorman van repliek door te stellen dat zij bewijs heeft dat dienstwagens van JusPol in goudmijnen zijn ingezet. Brunswijk gaf hierop als reactie dat goudvelden slechts met de helikopter bereikbaar zijn.

More
articles