Meer personeel buitenlandse posten moet terug

De komende periode zullen meer personeelsleden die op buitenlandse posten zijn gestationeerd, terug worden geroepen. Dat zei president Desiré Bouterse vandaag in het parlement tijdens zijn ronde bij de algemene politieke beschouwingen. De president gaf antwoord op vragen van fractieleiders en DNA-leden die op 3 december zijn gesteld. Het terugroepen van personeelsleden heeft volgens de president te maken met de bezuinigingsmaatregelen die zijn doorgevoerd.

Bouterse deelde verder mee dat de regering een aanvang heeft gemaakt met een herzieningsproces. Negentien personen van de buitenposten zijn reeds teruggeroepen naar het hoofdkwartier in Paramaribo. “Dit proces zal worden voortgezet. Er zullen meer personen worden teruggeroepen wat kostenbesparend en kosten verminderend zal zijn op de staatsbegroting”, zei hij. Naast deze maatregelen zijn er ook financiële bezuinigingen doorgevoerd bij de buitenposten. Zo zijn overuren en materiële kosten beperkt. Het overige personeel dat achterblijft, zal het werk verder moeten doen. “Dat betekent dat ze multi inzetbaar moeten zijn, echter moet dit niet ten koste van de efficiëntie en de kwaliteit van het werk gaan”, aldus de president.

Tot slot zei hij dat de regering in een vergevorderd stadium zit voor wat betreft de wet op buitenlandse diensten, hierin wordt het toelaten tot het diplomatieke korps duidelijk vastgelegd.

In het kader van de voorgenomen bezuiniging zijn ook aankopen van onroerende goederen gestopt. “De regering heeft recentelijk geen aankopen van onroerende goederen in het buitenland gedaan”, aldus de president.

Het Kabinet-Bouterse I heeft veel kritiek gekregen op de aankoop van gebouwen in het buitenland. De aankopen passen volgens de oppositie niet bij het budget van de Surinaamse regering, omdat het om mega-uitgaven gaat. Vooral het ambassadegebouw in Frankrijk zou de Staat heel veel hebben gekost. Volgens de president zijn de aankopen van onroerende goederen in het buitenland niets anders dan een duurzame investering. Op lange termijn zou dit juist gunstig zijn voor het land. Hij voegde eraan toe dat kleine ontwikkelingslanden de laatste jaren steeds overgaan tot aankoop van onroerende goederen voor de buitenposten, omdat dit op lange termijn goedkoper is.

door Seshma Bissesar

More
articles