Suriname start Consude Games met goud en brons

 

Suriname is de Consude Games goed begonnen. Met het winnen van zijn eerste wedstrijdonderdeel, de 100m vlinderslag, heeft Yaël Touw Ngie Tjouw de eerste gouden medaille voor ons land in de wacht gesleept tijdens de Spelen in Asuncion, Paraguay. De zwemmer liet met een tijd van 58.64 seconden de Venezolaan Manuel Lopez achter zich, gevold door de Peruaan Adrian Paseta.
Touw Ngie Tjouw is vast besloten zijn andere wedstrijdonderdelen te winnen.
De gouden plak van Touw Ngie Tjouw werd gevolgd door brons voor Harvey Helstone op het onderdeel judo categorie 44kg. Bij de Specials (kinderen met een verstandelijke beperking) heeft Urtha Griffith op de 80m de vierde plaats behaald, terwijl Abigail Does als zesde eindigde in de finaleronde.
De meisjes volleybalselectie verloor haar eerste wedstrijd in 3 sets tegen Columbia. De jongens basketbalselectie verloor met 67-28 van Uruguay.
In een enerverende zaal-voetbalwedstrijd bleken de Surinaamse spelers goed opgewassen te zijn tegen Colombia, dat nipt won: 5-4. Leroy Letnom, de aanvoerder van Suriname, scoorde twee doelpunten.
Op het onderdeel atletiek kwamen zowel de jongens als meisjes in actie. Braffith Gritte behaalde op het onderdeel verspringen een finaleplaats. Daniel Penglai eindigde als vijfde in de finale van de 80m sprint, terwijl Navaro Aboikoni vijfde werd in zijn serie.
Vandaag kwamen de Surinaamse sporters weer in actie op de onderdelen zwemmen, basketbal, atletiek, volleybal en judo.
De openingsceremonie van de Consude Games vond maandag plaats in een bomvol Nationaal Stadion. Dit geheel bestond uit de vlaggenpresentatie, het defilé van de deelnemende landen, culturele dansoptredens, het rondgaan van de fakkel in het stadion en het ontsteken van de vlam.
De Paraguayaanse sportminsister Victor Manuel Pecci wenste de spelers veel succes toe en drukte hen op het hart sportief te zijn. Hij herinnerde de deelnemende landen eraan dat sport deuren van vreugde opent, maar dat dit ook extra inzet vereist.
Consude-voorzitter tevens minister van Sport in Chili, Natalia Riffo Alonzo, zei dat sport niet alleen de mogelijkheid biedt aan landen om bij elkaar te komen maar ook deuren opent voor educatie en integratie.
“Jongeren, dit zijn dagen die extra inzet vereisen, doe je best en wij zullen kijken hoe wij beleid erop kunnen toespitsen om dit toernooi te versterken”, sprak Alonzo.
Naast Suriname en gastland Paraguay zijn ook Brazilië, Bolivia, Ecuador, Venezuela, Peru, Chilli en Colombia aanwezig.
Colombia is volgend jaar het organiserend land. Dit besluit is genomen tijdens de Consude-vergadering voorafgaand aan de ope-ning van de Spelen, waarin sportministers van deelnemende landen vertegenwoordigd zijn. Daarnaast is besloten dat de landen aangesloten bij Mercosur een soortgelijk toernooi zullen opzetten, voor scholieren tussen de 15 en 17 jaar. Minister Faizel Abdoelgafoer werd op deze bijeenkomst vertegenwoordigd door de directeur Sportzaken, Luciano Mentowikromo en onderdirecteur Recreatie en Sport, Rudi Esajas.

More
articles