Brute en lafhartige dood van 15 burgers herdacht

`Ik leef in een land waar ik vandaag kan zeggen wat ik wil, omdat jullie 33 jaar geleden hier, precies hier, naar boven zijn gebracht om doodgeschoten te worden. Ik leef in een land waar het Hof van Justitie beslist dat de rechtszaak tegen de schuldigen van deze moorden heropend moet worden omdat jullie 33 jaar geleden hier, precies hier, naar boven zijn gebracht om doodgeschoten te worden omdat jullie streden voor een rechtstaat.’ Woorden van Gail Heath, hedenmiddag tijdens de herdenking en kranslegging van de 8 Decembermoorden waarbij vijftien personen het leven hebben gelaten in Fort Zeelandia.

Precies 33 jaar terug zijn na gemarteld te zijn geweest, vijftien tegenstanders van het militair regime van Desiré Bouterse vermoord. Deze gebeurtenis heeft grote sporen achtergelaten en er is tot heden nog geen uitspraak gedaan in deze kwestie. Volgens verklaringen van getuigen werden de slachtoffers eerst `voorgeleid’ aan Bouterse voordat ze doodgeschoten werden op Bastion Veere, een van de open ruimtes van Fort Zeelandia alwaar er elk jaar de kranslegging plaatsvindt.

Zo was er vandaag wederom grote belangstelling door de nabestaanden getoond om te Bastion Veere kransen te leggen voor de op 8 december vermoorden.

Volgens pandit Inderdath Tilakdharie gaat het om het gedenken van vijftien respectabele burgers van Suriname die niet op een normale wijze, maar op een brute, lafhartige wijze om het leven zijn gebracht door machtswellustige mensen. De pandit gaf verder aan dat de laffe gebeurtenissen van 8 december 1982 diepe wonden geslagen hebben, temeer daar de vermoorden die zich hadden ingezet om Suriname te bevrijden van de toen heersende dictatuur, door moordenaars zijn geliquideerd. De pandit liet tijdens zijn toespraak ook duidelijk merken dat gerechtigheid lang op zich laat wachten. “ Ook het feit dat na 33 jaar er nog geen gerechtigheid is gekomen en de verantwoordelijken niets nalaten om aan hun straf te ontkomen, komt de nabestaanden niet ten goede.” De pandit hoopt dat door de beslissing van het Hof, de zaak van 8 december voortgang kan vinden en heel spoedig gestalte krijgt. De vijftien slachtoffers zijn: John Baboeram (31) advocaat, Bram Behr (31 jaar) journalist. Cyriel Daal (46 jaar) voorzitter van de moederbond, Kenneth Goncalves (58 jaar) advocaat en president van de plaatselijke Orde van Advocaten, Eddy Hoost (48 jaar) advocaat, Andre Kamperveen (58 jaar) eigenaar ABC, Gerard Leckie (39 jaar) psycholoog en decaan van de economische faculteit van de AdeKUS, Sugrim Oemrawsingh (42 jaar) voormalig parlementslid voor de VHP, Lesley Rahman (28 jaar) journalist van de Ware Tijd, Surendre Rambocus (29 jaar) luitenant die de leiding had van de couppoging van maart 1982 tegen Bouterse en in november 1982 door de Krijgsraad was veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf, Harold Riedewald (49 jaar) advocaat, Jiwansingh Sheombar militair die beschuldigd werd van betrokkenheid bij de couppoging van maart 1982 en hiervoor door de Krijgsraad veroordeeld werd tot 8 jaar gevangenisstraf, Jozef Slagveer (42 jaar) journalist en directeur van nieuwsagentschap Informa, Robby Sohansingh (37 jaar) ondernemer, Frank Wijngaarde, journalist en radio omroeper bij ABC-Radio.

door Ivan Summerville

 

More
articles