President Desiré Bouterse heeft gisteravond op het Onafhankelijkheidsplein een kort bezoek gebracht aan een groep vreedzame demonstraten, aangevoerd door Curtis Hofwijks. De actieleider blikt in een gesprek met De West als volgt terug op die ontmoeting: “Als hij gedacht had dat we met het bezoek tevreden zijn, en dat we dus gaan inpakken, dan heeft hij zich vergist. We gaan onverkort door, we hebben juist nu meer zin. Noemde hij ons eerst op een persconferentie ‘jongetjes met bordjes die worden aangezet’, gisteren keken we elkaar in de ogen en we schudden elkaar de hand als mannen.”
Het bezoek van Bouterse kwam, aldus Hofwijks, geheel onverwacht: “Tja, we staan daar al twee weken, en we zien hem langsgaan in zijn stoet. Ik wist wel dat hij aanwezig was in een vergadering van De Nationale Assemblee, maar ik dacht dat hij gewoon weer zou vertrekken, zonder ons aandacht te geven.” Toen het staatshoofd het parlement verliet, stak hij de straat over en liep de groep demonstranten tegemoet. Hij stapte Hofwijks voorbij zonder hem een blik waardig te gunnen. Hofwijks stond enkele meters voor de groep en hield een protestbord omhoog waarop stond ‘Volksmisleider’. Bouterse informeerde bij de demonstranten wie de actieleider was, waarop Hofwijks zichzelf presenteerde. Het werd een kort gesprek, dat zo verliep:
Bouterse: Goededag allemaal. Wie is de leider?
Hofwijks: Hij staat hier in de voorlinie.
Bouterse: Waarom deze actie?
Hofwijks: Het land zit in problemen, a kondre e pina.
Bouterse: En jij bent?
Hofwijks: Curtis Hofwijks.
Bouterse: Ik ben blij dat jullie gebruik maken van jullie democratisch recht. Mag ik vragen dat jullie het ordelijk houden. Het land kan geen chaos verdragen op dit moment.
Hofwijks: Wij zijn ook blij dat wij gebruik kunnen maken van ons democratisch recht. En we zijn ook voorstander van orde.
Bouterse: Mag ik jullie succes toewensen met jullie actie.
Hofwijks: Bedankt, we gaan het nodig hebben.
Tegen het einde van het gesprek somden de demonstranten in koor een aantal zaken op die verkeerd gaan in het land en beloftes die niet zijn nagekomen. Bouterse reageerde daarop met: “Het lijstje is nog langer, hoor.” Volgens Hofwijks druipt de arrogantie van Bouterse af, en zegt die ene opmerking al genoeg over hoe ernstig de man wel of niet is.
De actievoerders hopen van harte dat de regering het land weer overeind helpt. Ze delen sinds enkele dagen een pamflet uit waarop ze meedelen ‘moe’ te zijn om telkens offers te moeten brengen vanwege onder meer: corruptie en diefstal door bestuurders; wanbeleid en onbehoorlijk bestuur; hoge landelijke werkloosheid; verlies van banen; slechte gezondheidszorg.
Ze eisen daarom: behoud van de bauxietsector en aluinaardefabriek; een anticorruptiewet; terughalen van gestolen gelden; terugdraaien van de devaluatie; transparantie bij government take op benzine; werkgelegenheid voor jongeren.
Hofwijks begon op 20 november als enkeling aan een actie op het Onafhankelijkheidsplein, maar is nu coördinator van bijna 300 geregistreerden die samen met hem strijd voeren voor verbetering. Dagelijks krijgt hij ondersteuning van ongeveer 40 tot 50 mensen die deelnemen aan het protest. De actieleider zegt dat hij en zijn medestanders geen politieke ambities hebben.
Of hij verwacht dat zijn actie ooit vruchten zal afwerpen?
“Ja, we hebben er geloof in. We zitten nu op 50 procent en we zijn terrein aan het winnen. We hadden gevraagd dat de president naar ons zou komen en hij is geweest. Ons doel is zoveel mogelijk Surinamers wakker schudden.” Hofwijks kan niet wachten op de dag dat het Onafhankelijksheidsplein zwart ziet van demontranten die de regering zonder schroom confronteren met haar wanbeleid.
Hoewel Hofwijks tijdens zijn actie formeel geen contact heeft gehad met de werknemers van Rosebel Gold Mines die nu al vier dagen straatacties voeren en de goudmultinational hebben stilgelegd, kent hij hun problemen van binnen en van buiten. Hofwijks is namelijk Human Resource Officier bij het bedrijf dat een proces heeft ingezet om circa 170 medewerkers af te vloeien. Hij zegt dat er geen afspraken zijn gemaakt, maar dat hij de stakers wel kent, omdat ze bij hetzelfde bedrijf werken.
De actie gaat vandaag de derde week in.