De regering staat sinds dag één achter de werknemers in het geschil tussen het bestuur van Rosebel Goldmines (RGM) en de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO). Dat maakt de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, bekend tijdens een persconferentie vanochtend over de situatie. De minister voegt eraan toe dat het standpunt van de regering in deze zaak tevens is dat ze het niet zullen accepteren als ze onder druk worden gezet door RGWO of als ze worden gechanteerd door RGM. “We erkennen de rechten van RGM zoals ze er zijn, en we zullen alles eraan doen om het bedrijf open te houden en de goudproductie te garanderen voor zover wij daar een rol in hebben, maar we zullen niet toestaan dat ons een mes op de keel gezet wordt door zowel RGWO als door het bedrijf.”
Ook legt Dodson uitdat het een geschil blijft tussen de werkgevers en de werknemers, maar dat de regering wel als intermediair wil optreden en een sfeer van dialoog wil creëren tussen beide partijen.
De regering heeft volgens de minister geen andere keus dan achter de werknemers te staan. Werknemers moeten zichzelf en hun gezin kunnen onderhouden, hun schulden kunnen afbetalen en hun bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van Suriname. “Het is de taak van de regering om te corrigeren in dit geschil, en het belang van de werknemers is daarbij voor ons het belangrijkst”, legt Dodson uit. De manier waarop beide partijen zich blijven opstellen, verbaast de minister. “Het kan zo niet verder, we willen niet dat de situatie escaleert”, aldus Dodson.
De regering geeft aan sinds het aankondigen van de personeelsinkrimping bij RGM meerdere keren contact te hebben gehad met beide partijen. Op 23 november begonnen de zaken vervolgens scheef te lopen, waarna de regering een bemiddelingspoging deed door gesprekken te voeren. Het bestuur van de RGWO heeft volgens Dodson daarna niet becijferd kunnen weergeven wat zij als oplossing zagen, en het bestuur van RGM zag de noodzaak van bemiddeling niet in. De regering wil ingrijpen in de situatie door de staking op te heffen en beide partijen alsnog om de tafel brengen, onder begeleiding van de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname. Als het geschil leidt tot een rechtszaak, verwacht de minister dat beide partijen de uitspraak zullen respecteren, wat die ook zal zijn. Dodson wil de staking gaan opheffen, omdat protesteren volgens hem wel geaccepteerd wordt, maar het barricaderen van het bedrijfsterrein niet, omdat het gaat om bedrijfseigendommen.
Vandaag werd er weer geprotesteerd door de werknemers van RGM. Niet alleen bij het ministerie van Arbeid werd er geprotesteerd, maar er zijn ook weer barricades opgeworpen bij de goudmijn in Brokopondo. De politie is sinds gisteren ter plekke.
-door Leanne de Munnik-