Albina Hospitaal niet af vόόr eind 2016

foto: Louis Alfaisie

De bouw van het Albina Hospitaal loopt ver achter op schema, maar het ministerie van Volksgezondheid hoopt dat het project eind volgend jaar, of op zijn laatst begin 2017, wordt opgeleverd. De minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, zou dat hebben medegedeeld aan de financier van het project, het Franse ontwikkelingsagentschap Agence Française de Développement (AFD). President Desiré Bouterse had nog zo gehoopt dat het ziekenhuis al dit jaar operationeel zou zijn. In zijn rede van 1 oktober 2014 ter presentatie van zijn regeringsplannen over 2015, zinspeelde het staatshoofd erop dat het hospitaal medio dit jaar af zou zijn: “De oplevering van het ziekenhuis Albina zal begin 2015 plaatsvinden, evenals het gerenoveerde gezondheidscentrum van de Regionale Gezondheids Dienst (RGD) te Albina.” Aanvankelijk was bij de officiële kick-of van het project in december 2012 door de toenmalige gezondheidsminister Michel Blokland, zelfs gehoopt op een operationalisering van het ziekenhuis in 2013.

Régis Marodon, AFD-directeur voor Latijns-Amerika en de Caribisch gebied, heeft zich vorige week tijdens een bezoek aan Suriname georiënteerd bij projecten die met AFD-gelden worden gefinancierd en nam poolshoogte bij de bouw van het ziekenhuis te Albina. Hoewel de bouw achterloopt, weet hij één ding zeker: “Belangrijk is dat het hospitaal wordt afgerond en dat het ten goede komt aan de gemeenschap”, aldus Marodon tegenover Starnieuws en De West. Hij zegt dat het weleens voorkomt dat projecten vertragingen oplopen. Toch vindt hij dat de partijen er alles aan moeten doen om dit ziekenhuis af te maken, onverminderd de redenen voor vertragingen.

Tijdens een presentatie en rondleiding op het bouwterrein, kwam naar voren dat de aannemer niet tijdig beschikte over het projectgeld, doordat de communicatie niet vlot verliep tussen de bank en de aannemer. De vertragingen die daardoor zijn opgetreden, zorgden voor een nieuw punt van zorg, namelijk stijgende bouwkosten. Daarnaast hebben zich tijdens de uitvoeringen van het project zaken aangediend, waarmee er in eerste instantie geen rekening was gehouden.

De lijst aan toevoegingen omvat een waterzuiveringsinstallatie voor de verwerking van afvalwater en uitbreiding van het elektrisch netwerk. Die toevoegingen zorgen voor nog meer extra kosten.

De complicaties zijn voor Marodon geen reden tot paniek. Het AFD ziet financieel nog ruimte voor de afronding van het ziekenhuis.  “Het AFD heeft tot taak niet alleen geld vrij te maken voor de uitvoering van projecten. We blijven beschikbaar gedurende de uitvoering, we assisteren en we komen in met advies.” Maar hij vindt wel dat beide partijen de verantwoordelijkheden op zich moeten nemen en samen ervoor moeten zorgen dat het hospitaal onder de beste condities en voorwaarden wordt opgeleverd en overgedragen.

Het zou voor het AFD zonde zijn van al het uitgegeven geld als er straks een leeg ziekenhuis staat waar niemand iets aan heeft. Daarom kijkt het agentschap ook naar de mogelijkheden voor personele invulling en dienstverlening in de praktijk. “Wij voelen ons niet verantwoordelijk, maar betrokken hierbij. Dit natraject is ook besproken met Suriname”, zegt de AFD-directeur.

Het ziekenhuis komt te staan op een terrein van 7 1/2 hectare. Het complex wordt voorzien van een hoofdgebouw, waarin de ziekenhuisleiding zal worden ondergebracht. Er worden op het complex meer gebouwen opgezet die onderdak zullen bieden: Spoed Eisende Hulp; beddenhuis met 40 bedden voor de mannen-, vrouwen- en kinderafdeling; operatiezalen, administratieve ruimtes; keuken; wasserij; mortuarium; stafwoningen. De locatie ligt op een afstand van 135 km vanuit Paramaribo.

Het project van 5,5 miljoen euro is onderdeel van het AFD-gezondheidsfinancieringsprogramma van 15 miljoen euro. Suriname is deze lening in april 2009 aangegaan, voor onder meer de bouw, renovaties bij het Militair Hospitaal en klinieken. Hieruit wordt ook 5,5 miljoen euro uitgegeven voor de koop van medische apparatuur voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Diakonessenhuis en het Albina Hospitaal.

More
articles