De Rosebel Goldmines (RGM) werknemers die sinds dinsdagochtend het werk hebben neergelegd, zullen niet stoppen voor ze hun doel hebben bereikt. En dat doel is om alsnog om de tafel te gaan met de directie. De top van de goudmultinational heeft de vakbond echter opgeroepen om de stakers weer aan het werk te laten gaan. Desondanks maakt het principe van ‘no work no pay’, dat de directie wil hanteren, geen indruk op de stakers. “Als we iets willen bereiken, dan moeten we bereid zijn om daarvoor te investeren”, legt Lloyd Read uit, voorzitter van de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO). Dat de partijen in kwestie, de directie en de stakende werknemers, hierdoor nog verder uit elkaar drijven, is volgens Read een logisch gevolg dat erg jammer is. Beide partijen hanteren nu hun eigen strategie en daarbij staan ze lijnrecht tegenover elkaar.
Dinsdagnacht rond 02.30 hebben de werknemers van RGM alle werkzaamheden stilgelegd. Dit na een oproep van de bond, als reactie op de afwezigheid van de directie op de bijeenkomst die maandag zou plaatsvinden tussen de werknemers, de directie en de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname.
Alles lag vandaag stil bij de mijn in Brokopondo. Iedereen, op de beveiliging na, heeft zijn werkzaamheden gestaakt. Bijna alle interne toegangswegen zijn geblokkeerd, waardoor niemand erin of eruit kan. Voor de blokkades zijn niet alleen brokstukken goud houdende erts gebruikt, maar ook bedrijfseigendommen, zoals trucks. Managementleden hebben de plaats vandaag verlaten met een helikopter. Politie en militairen zijn vandaag naar de mijn gegaan om de situatie te stabiliseren en de wegen weer vrij te maken. Bussen werden ingezet om mensen te evacueren.
“De staking van de werknemers komt voort uit ontevredenheid over de manier waarop de ontslagen verlopen”, legt Read uit. Ten eerste vindt de vakbond dat het bedrijf niet zodanig in moeilijkheden verkeert dat er ontslagen hadden moeten vallen, maar daarnaast vinden de werknemers ook dat de vrijwillige ontslagen niet op de goede manier zijn verlopen. De werknemers kregen naar eigen zeggen onder andere te weinig tijd om een beslissing te nemen. Volgens de bondsvoorzitter heeft de directie ook een verkeerd beeld gegeven van het geld dat wordt verstrekt aan de ontslagen werknemers.
De directie geeft aan dat het bedrijf op 8 oktober heeft aangekondigd dat er een personeelsinkrimping zou plaatsvinden om de dalende goudprijs het hoofd te bieden en dat inmiddels alle desbetreffende werknemers zijn geïnformeerd. Reeds 87 van de 161 aangeschreven werknemers hebben de afkoopregeling geaccepteerd, laat de top van het bedrijf tevens weten. Tot het eind van de week hebben de werknemers nog de tijd om hun keuze kenbaar te maken. Voor werknemers die het bod niet accepteren, wordt een ontbindingsprocedure ingezet.