De groep protestvoerders, die sinds afgelopen vrijdag voor De Nationale Assemblee (DNA) staat om te protesteren tegen de huidige situatie en het huidige beleid in Suriname, wordt steeds groter. Stefano Biervliet, beter bekend als Pakitow, is gestart met het protest, en ondertussen is de groep gegroeid tot ongeveer 25 personen. Biervliet geeft aan net zo lang met het protest door te gaan als nodig is. “We willen dat Bouterse naar het volk toekomt om te praten, we stoppen niet voordat er maatregelen worden genomen.” Hij bedoelt hiermee maatregelen om de economische problemen in het land te verbeteren. Er wordt volgens de protestgroep veel te veel beloofd, maar niet uitgevoerd. Biervliet verwacht dat de protestactie zijn vruchten gaat afwerpen. Er gaan maatregelen worden genomen, gelooft hij. Zolang dat niet gebeurt, zullen ze doorgaan met het protest.
Curtis Hofwijks, die ook al sinds vrijdag protesteert, noemt de devaluatie van de SRD de directe oorzaak. De indirecte oorzaak is volgens hem het wanbeleid van de regering dat al veel langer aan de gang is. De protestgroep is van mening dat de regering niet alleen moet praten, maar daadwerkelijk actie moet ondernemen. Als voorbeelden noemt Hofwijks onder andere Suriname als voedselschuur van het Caricom gebied, de spoorlijn die er zou komen en het plan voor het aanleggen van een snelweg. Elke dag wordt er standaard geprotesteerd van 07.00 tot 08.00 uur, maar meestal gaat men veel langer door. Iedereen protesteert minimaal één uur per dag, afhankelijk van hoeveel tijd men beschikbaar kan stellen op een dag. De groep bestaat uit individuele burgers en ze staan er ook voor de burgers. “Alleen de normale burgers voelen de gevolgen van het beleid. De president verdient genoeg, hij voelt er niets van. Iedereen is welkom om mee te protesteren. Hoe meer mensen, hoe meer of hoe sneller we dingen kunnen bereiken”, aldus Biervliet.
Een aantal leden van de Nationale Partij Suriname (NPS) voegde zich vanochtend onder leiding van voorzitter Gregory Rusland bij de protestgroep. De partij geeft in een verklaring aan zich bezorgd te maken over de ontwikkelingen in ons land, waarbij Surinamers beroofd zijn van een aanzienlijke hoeveelheid koopkracht.
-door Leanne de Munnik-