Justitia Pietas Fides MMCMXVI

– Start. Een goed begin is het halve werk. Het staatshoofd liet bekendmaken, dat hij in het voormalig gouvernementshuis wel degelijk kantoor gaat houden. Er werd al gauw gereageerd, dat het staatshoofd ‘stalles’ en geen ‘parterre’ meer zal ‘zitten’ (…), wanneer het Volk vanuit een (on-)tevreden vertrekpunt, zowat op de stoep komt zitten of misschien wel dansen? Op de dinsdag was dat allemaal reeds het geval. Aanzwellende ontevredenheidsbetuiging(-en). Woensdag gaan de aangepaste en verhoogde EBS-rekeningen uit? Blijven en benne zeer benieuwd.

– Exploot. Per deurwaardersexploot, werden arbeiders van het verliesmakend bedrijf Rosebell Goldmines N.V. (Iamgold) aangezegd, dat ze niet meer naar de mijnemplacementen hoeven af te reizen. Daarnaast werd de Staat ook via de radio ‘grat hari’ in kennis gesteld, dat er geen ‘inkomstenbelastingen’ betaald zullen worden, omdat die centen enkel over ‘winsten’ kunnen worden berekend. Rosebell maakt geen winst meer. Verder geeft men aan, dat de exploitatiekosten van de mijn in Brokopondo ongehoord en ongewild zijn gestegen, omdat men nu in keiharde rotsgronden naar goud moet gaan zoeken. Meer nog omdat ‘wilde occupatie van porknokkers’, bezit heeft genomen van de reserves in mijnbare concessiegronden van de maatschappij. De Overheid die de vestiging van Iamgold en de concessieterreinen zou moeten beschermen, heeft volgens de maatschappij en de directie van ‘de goudordening’ het grandioos laten afweten. Goudordening zat/zit zonder opdrachten voor ontruiming Roma Pit!? Het scheelt dus niet veel of de Canadezen zeggen net als de Amerikanen van Alcoa straks “bye bye” en aan de Staat Suriname een lustige “tabe”. Het is mooi geweest. ‘As long as it lasted, good bye’.

– Naamswijziging/-verandering. “Müßiggang ist aller Laster Anfang…”. Vervalsing en verkrachting van de nationale historie, is wederom in zwang en dus uitvloeisel van: ‘Ledigheid is des duvels oorkussen…’. Identiteitsarmoede…? Overal hoort men het oplosbare met gemak naklinken. Herrenberg, Zunder en misschien ook Hooghart, willen naamsverandering van een aantal historische objecten in het land? Misschien, dat de heren kunnen beginnen met hun ‘eigen naam’ te dekoloniseren en op het ID-speeltje neer te zetten. Zo een voorstel…, op de tijdlijn in het van achteren naar voren mee te pakken en gedurig te plakken: “Bergimasa voor Herri”, “Swarfutiki” letterlijk en figuurlijk voor de aanstoker ‘Streichholtz’. Oder “Der Lagihati…”, für dem Hogie. Er zijn er zo nog eens elk vijf aan modellen, gratis en voor niets te verkrijgen. Mandolino kan ook uitwijken, naar een minder giftige “Pado”. Nietzsche: “…ledigheid is het begin van alle ondeugd…”. Steek die ook maar eens, onder het gordeltje van ‘non ideas’ en ‘non conformisme’. Kwestie van tijd…, ook met bepaalde fenomenen te mogen ‘dealen’.

– 70. Bij leven zou hij op 16 November 2015, vijf en zeventig jaar oud zijn geworden. Kenneth Carlos Gonçalves , geboren te Paramaribo op 16 november 1940, vermoord in het Fort Zeelandia te Paramaribo op 08 december 1982. Hij was jurist, succesvol advocaat en deken van de balie in de Republiek Suriname. Hij werd één van de slachtoffers van de Decembermoorden. Onder de leden van de Associatie voor Democratie, gold Goncalves als ‘een duif’ en stelde zich ook als zodanig op…, bij het (mede-) concipiëren van briefteksten die naar de militairen in het land werden verzonden. Brieven om de herdemocratisering te bespoedigen. Niet een onvertogen woord, zou het finale oordeel en de eindredactie van ‘de associatie’ mogen passeren. Misschien vonden zijn moordenaars, daarin voldoende reden om KC op 08 December 1982, met veertien ander lotgenoten te folteren, te martelen en uiteindelijk met spervuur uit (Uzi-) machinepistolen te doden. De daders en uitlokkers van de 08 December 1982 massamoord, lopen ondanks ‘in staat van beschuldiging’ gesteld en zowat uitgeprocedeerd, nog steeds in ‘relatieve vrijheid’ binnen en buiten Suriname rond. https://nl.wikipedia.org/wiki/Kenneth_Gon%C3%A7alves http://www.abcsuriname.com/nieuws/1-lokaal-nieuws/2342-kenneth-goncalves-de-oprechte-vaderlander http://njv.nl/rede-voorzitter-mr-l-y-goncalves-ho-kang-you/ https://retro.nrc.nl/W2/Lab/HAL15/21.html http://archief.uitpers.be/artikel_view.php?id=1577

– Jihad. Hackersgroep Anonymous stelt te zijn begonnen met het openbaar maken van de social media-accounts van jihadi’s. De groep zegt persoonlijke gegevens van onder meer ronselaars van jihadisten en IS-aanhangers die sociale media als Twitter gebruiken in bezit te hebben. De Britse krant The Independent zag ten minste één fysiek adres van een persoon die claimt ronselaar te zijn in Europa. Het is onduidelijk of de gegevens die zijn gelekt, ook kloppen. De groep verklaarde na de aanslagen van afgelopen weekend, openlijk de oorlog aan IS. Onder de naam #opISIS en #opParis zijn ze naar eigen zeggen bezig met ‘hun grootste operatie ooit’. Het is echter niet de eerste keer dat Anonymous persoonlijke gegevens van extremisten naar buiten brengt. Dat is ook weleens fout gegaan, toen de hackersgroep de verkeerde mensen aan de digitale schandpaal nagelde. Ook na de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo heeft ‘Anonymous’ websites van extremistische islamieten gehackt. Ze vallen daarbij websites aan, door pagina’s massaal te openen totdat de site het niet meer aan kan en offline gaat.

– Bla bla bla. Discussies over pleegzonen, zonen van belangrijke politici ofwel zogenaamd publieke ‘rolmodellen’, waarvan de spruiten crimineel over de schreef zijn gegaan? Een non-discussie…! “Inwonend of niet…”, geheel ‘nicht im frage’. Zodra de politicus, hoog of laag in de hiërarchie, mede wordt genoemd in het misdaadverhaal of dat er staatsattributen waaronder militaire wapens dan wel ‘droga’ wordt gevonden bij de verdachte / dader, dan is de eindverantwoordelijkheid wel degelijk bij het allerhoogste gezag in het betrokken land. Veilige en nette procesvoering, moeten dan vanuit dat zogeheten en zogenaamde gezagprotocol, per ommegaand worden gefaciliteerd en niet gefrustreerd. Men kan zich opportunistisch distantiëren, maar dat doet een beschaafd Volk en/of geciviliseerde samenleving bepaald niet. Zo ook het nog maar weinig wonderlijke feit, dat de pleegzoon van Maduro uit Venezuela met een kanjerhoeveelheid cocaïne wordt gepakt. Pleegzoon, zoon of helemaal niet …, hoe kwam ook die crimineel aan een diplomatiek paspoort. Eigenlijk goed…, dat zulke arrestaties ongeremd plaatsvinden. Graadmeters voor wie wél immuniteit geniet of wordt verleend en welke personen of welke landen niet langer die internationale bescherming hoeven genieten. Van Noriega over naar Sadam en Gadaffi heen…, mag het allemaal wel weer vlot gaan in ‘de risico marges’ van het criminele geheel. De keuzes van en in de hedendaagse diplomatiek dienst of het BUZA – HRM…, spreekt weer boekdelen. Totdat het buitenland weer onbegrensd ingrijpt. En dan wel op basis van de eigen inlichtingenrapportage(-s). ‘A tan so…!’.

– Misdaad terreur. In de regio luimt groot gevaar. Had men eerder Hezbollah affiliaties? Mag er onder de noemer “ISIS in the Caribbean”, gerust een stukje ge-Googled worden. Raak niet verbaasd of verdwaasd! http://www.miamiherald.com/news/nation-world/world/americas/article2838599.html http://aranews.net/2015/11/isis-reaches-the-caribbean-islands/ http://www.loopjamaica.com/content/isis-poses-threat-caribbean http://www.caribbean-council.org/isis-moment-caribbean-reflection/ http://www.express.co.uk/news/world/618059/Islamic-State-ISIS-militants-expand-terror-network-Trinidad-Tobago

Justitia Pietas Fides MMCMXVI

More
articles