Wereldleiders geschokt door aanslagen Parijs

Wereldleiders hebben gisteren en vandaag geschokt gereageerd op het bloedbad van gisteravond op verschillende plaatsen bij simultane aanslagen in Parijs (Frankrijk). Bij verschillende schietpartijen en explosies zouden zeker 127 doden zijn gevallen. De aanslagen zijn ondertussen opgeëist door de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

AMERIKA

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de aanslagen sterk veroordeeld. Hij noemde het een ‘schandalige poging om mensen te terroriseren’. Obama zei dat de Verenigde Staten de situatie nauwgezet volgen en Frankrijk daar waar het kan zullen helpen. “Frankrijk is onze oudste bondgenoot. Het Franse en Amerikaanse volk hebben altijd schouder aan schouder gestaan’’, zei Obama. Hij condoleerde de Franse president Hollande tijdens een telefoongesprek. Het nieuwe World Trade Center in New York heeft vrijdag zijn medeleven met Parijs laten zien. De top van de wolkenkrabber werd verlicht in de kleuren van de Franse vlag: blauw, wit en rood. Ook de komende dagen heeft de toren die kleuren.

De gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, heeft opdracht gegeven voor de verlichting van het World Trade Center. ‘’We staan in plechtige solidariteit met het Franse volk, zoals zij hebben gedaan voor ons in onze tijden van tragedie’’, zei hij.

Niet alleen het WTC in New York werd met blauw, wit en rood verlicht. Ook het Christusbeeld in het Braziliaanse Rio de Janeiro en het stadhuis van de Amerikaanse stad San Francisco kleurden uit medeleven blauw, wit en rood.

VATICAAN

Het Vaticaan heeft de reeks aanslagen in Parijs zaterdagochtend omschreven als terroristische waanzin’. De leiding van de katholieke kerk vraagt om een resoluut antwoord op deze daden van ‘moorddadige haat’, aldus een woordvoerder. ‘’Wij veroordelen de aanslagen samen met de paus en alle vredelievende mensen op de meest nadrukkelijke manier.” Minister-president Mark Rutte (Nederland) noemt de aanslagen ‘werkelijk afschuwelijk’.

DUITSLAND

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Duitsland zegt geschokt en verbijsterd te zijn. ‘’We staan aan de kant van Frankrijk’’. Minister Frank-Walter Steinmeier was vrijdagavond met de Franse president François Hollande bij de voetbalwedstrijd Frankrijk – Duitsland, toen de aanslagen werden gepleegd, onder meer buiten het stadion. Ook de Britse premier David Cameron heeft vrijdagavond gezegd dat hij geschokt is door de aanslagen in Parijs en zegde hulp toe aan de autoriteiten in Frankrijk. ‘’Onze gedachten en gebeden zijn bij het Franse volk’’, twitterde Cameron. ‘’We zullen alles doen wat we kunnen om te helpen.’’

EU EN NAVO

EU-president Donald Tusk: “Ik volg de gebeurtenissen in Parijs met afschuw. Mijn solidariteit en medeleven met de Fransen en de Franse autoriteiten.” Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie laat weten: “We zijn solidair met de Fransen.” Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, zegt op Twitter dat iedereen aan de zijde van de Fransen staat en dat terrorisme democratie nooit zal verslaan. Ban Kimoon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, veroordeelt de aanslagen ten zeerste en roept op de gijzelaars onmiddellijk vrij te laten.

CHINA

Ook China heeft de aanslagen in Parijs veroordeeld. President Xi Jinping deed dat tijdens een telefoongesprek met de Franse president François Hollande. Daarnaast zei hij volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat China bereid is om Frankrijk en de internationale gemeenschap te helpen in de strijd tegen terrorisme.

Een van de zwaarste aanslagen in Europa

De aanslagen in Parijs kennen gecombineerd een dodental van maar liefst 128 mensen. Hiermee is het de een na dodelijkste aanslag in Europa sinds 1980. De aanslag op de metro in Madrid in 2004 was de dodelijkste. Hierbij kwamen 191 mensen om.

Dreiging aanslag vliegtuig Schiphol

Op Schiphol is vandaag een vliegtuig opnieuw doorzocht dat op vertrek stond richting Parijs. Volgens de marechaussee was er een dreigtweet binnengekomen.  “Die nemen we dusdanig serieus dat alle passagiers van boord zijn gehaald”, zegt een woordvoerder. Of het om een toestel van Air France gaat, kon de woordvoerder niet zeggen. Het vliegtuig zou om 14.45 uur plaatstelijke tijd richting Parijs vertrekken. Op dit moment is Schiphol deels ontruimd.

More
articles