Ontslagen RO-medewerkers willen niet werken

“Er moest een scheiding gemaakt worden tussen mensen die werken en mensen die niet willen werken. Dat is het verschil. De personen zijn niet om politieke redenen thuis, maar hun salaris is stopgezet, omdat ze met hun pet er naar gooiden. Er is helemaal geen sprake van een clean sweep.” Dat zegt de minister van Regionale Ontwikkeling, André Dikan over de vijftig mensen wier salaris hij heeft laten stoppen.

De bewindsman zegt dat het gaat om 50 personen van verschillende afdelingen in diverse districten. Hun salaris is stopgezet omdat ze jarenlang niet werkten. Dikan zegt verder dat hij een aantal namen heeft gehad van personen die niet aan het werk verschenen. Deze personen werden opgeroepen. Echter heeft een deel zich nog steeds niet aangemeld, terwijl het deel dat zich wel heeft aangemeld, volgens Dikan er gewoon met de pet naar gooit. Uiteindelijk is het besluit genomen om de salarissen van deze personen stop te zetten.

Minister Dikan verduidelijkt dat de personen van wie het salaris is stopgezet de gelegenheid hebben zich schriftelijk te verweren. In geval er grondige redenen in de brief zijn opgenomen waarom de persoon niet werkt en de informatie blijkt op waarheid te berusten, dan worden de zaken genormaliseerd. “Ik heb een arbeider persoonlijk gesproken, maar voor al die jaren dat hij niet verscheen was zijn argument niet krachtig genoeg. Hij haalde onder andere aan dat zijn moeder kwam te overlijden. Is dat dan een reden om jarenlang het werk niet te bezoeken zonder overleg van onder andere een doktersverklaring?” De bewindsman heeft er geen probleem mee als de ambtenaren hun recht via de groene tafel willen zoeken, omdat hij van mening is dat er volgens wet en recht gehandeld is.

“Het land zit in een precaire financiële situatie. Het ministerie heeft middelen nodig om zich staande te houden, maar als er jarenlang mensen thuis zitten zonder te werken, is er hier duidelijk sprake van verspilling en daar sta ik niet achter”,  zegt de minister.

door  Ivan Summerville

More
articles