Na Bouterse, nu ook DEA-operatie contra milieu Maduro

foto: Louis Alfaisie

Twee neven van de vrouw van de Venezolaanse president Maduro zijn deze week in New York aangeklaagd wegens drugssmokkel. Het tweetal werd dinsdag op Haïti gearresteerd tijdens een undercoveroperatie van de Drug Enforcement  Administration (DEA) en overgebracht naar New York. Ze zouden hebben geprobeerd om 800 kilo cocaïne te smokkelen naar de VS. Dit meldt ‘de Volkskrant’. De vrouw van Maduro, Cilia Flores, is een van de invloedrijkste personen in het Venezolaanse bewind (Nederland). De langdurige undercoveroperatie tegen het tweetal lijkt sterk op een soortgelijke DEA-operatie tegen Dino Bouterse, de zoon van de Surinaamse president. Dino werd in 2013 gearresteerd in Panama en overgebracht naar New York omdat hij onder andere tien kilo cocaïne naar de VS wilde smokkelen. Hij zit nu een straf uit van 16 jaar. President Nicolás Maduro zweeg aanvankelijk over de arrestatie, maar donderdag haalde hij fel uit naar Washington, zonder de VS te noemen. ‘Aanvallen noch imperialistische hinderlagen kunnen het volk schade toebrengen’, twitterde Maduro, die donderdag de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève toespreekt. Zijn vrouw heeft nog niet gereageerd op de arrestatie.  De arrestatie van de neven zal de toch al gespannen relatie tussen beide landen nog verder verslechteren. Washington beschuldigt hoge functionarissen van de Venezolaanse regering van betrokkenheid bij de drugshandel. Volgens de VS wordt jaarlijks 200 ton cocaïne via Venezuela doorgevoerd. Dit is een derde van de coke die elk jaar in Colombia wordt geproduceerd. De neven, Efrain Campos-Flores (29) en Francisco Flores-de Freitas (30), werden in de boeien geslagen in een hotel in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Ze waren toen net met een privévliegtuig aangekomen uit Venezuela. Op verzoek van de DEA werden ze gearresteerd door de politie. Later op de dag werden ze naar New York gevlogen, begeleid door DEA-agenten.  Ze zouden vanuit het hotel een undercoveragent van de DEA hebben benaderd voor de levering, via Honduras, van 800 kilo coke. De neven reisden op diplomatieke paspoorten, maar ze hadden geen diplomatieke immuniteit. Volgens Michael Vigil, oud-hoofd internationale operaties van de DEA, zei Campos dat hij een zoon van de Venezolaanse first lady was en een stiefzoon van de president. Vigil is door de Amerikaanse autoriteiten ingelicht over de DEA-operatie.

More
articles