Guyana als voorbeeld van hoe het niet moet

Als het gaat om de kustbescherming, geeft Guyana het verkeerde voorbeeld. Aan Frans-Guyana zou Suriname juist een voorbeeld kunnen nemen. Dat zegt Laurens Gomes, landvertegenwoordiger van WWF Guianas, in een vraaggesprek met De West. 30 november start de 21e Conference Of the Parties meeting (COP21), een wereldwijde klimaatconferentie die dit jaar in Parijs wordt gehouden. De COP21 zal in het teken staan van de temperatuurstijging, die beperkt zal moeten worden tot maximaal 1,5 graden. Suriname staat op de lijst van landen die zeer kwetsbaar zijn voor een stijging van de zeespiegel. De kustbescherming van Suriname heeft daardoor aandacht nodig.

Gomes is niet voor een dijk als oplossing voor de gevaren van het water. De kust is daar volgens hem niet geschikt voor. Suriname, en ook Frans-Guyana, Guyana en Venezuela, hebben een aparte en unieke kust, namelijk met modder. De hele kust staat onder invloed van de Amazone. “Als er dan een dijk wordt gebouwd, gaan er enorm veel kosten zitten in het onderhoud”, zegt hij. Als voorbeeld wijst hij naar Guyana, dat wel een dijk heeft gebouwd. “Het onderhoud ervan kost Guyana zo ontzettend veel geld. Guyana heeft spijt van de keuze om een dijk te laten bouwen, waarom zouden wij dat voorbeeld dan volgen?”

Als oplossing voor de kustbescherming pleit hij voor de bescherming en de uitbreiding van de natuurlijke bescherming waarover Suriname nu al beschikt, namelijk de mangroves. De mangroves vormen volgens Gomes een duurzame oplossing voor de kwetsbare kust. Het is essentieel voor Suriname om te erkennen dat we een kwetsbare kust hebben. Frans-Guyana beschikt over wetenschappelijke kennis over het kustmechanisme. De kennis daarover zou Suriname volgens Gomes ook moeten vergoten. Gomes kijkt kritisch aan tegen Weg Naar Zee. Men is daar volgens hem gaan wonen op een plek die daar helemaal niet geschikt voor is. “In bijvoorbeeld Nederland gaat men toch ook niet op het strand wonen om vervolgens te pleiten voor een bescherming tegen het water? Dan moet men maar achter de duinen gaan wonen.” Gomes legt uit dat de kust van Suriname ook heel anders is dan de kust van andere landen. De unieke mangroves en modderbanken zouden we moeten beschermen, in plaats van zomaar een dijk te bouwen, omdat we denken dat dat een goede oplossing is.

-door Leanne de Munnik-

More
articles