Politie zwijgt over details roversbende en schotenwisseling

De gemeenschap hoeft voorlopig niet te rekenen op gedetailleerde informatie vanuit de politie over de criminele bende die gisteren betrokken was bij de roof van een tas vol geld gevolgd door een vuurgevecht met agenten. De afdeling PR van het Korps Politie Suriname was vandaag nog niet zover om de identiteit van de twee gesneuvelde rovers vrij te geven. Ook die van de drie gewonde en aangehouden bandieten wordt nog geheim gehouden. Ondertussen zorgt de actie, waarbij ook twee politieagenten zijn gewond geraakt, voor veel beroering in de gemeenschap en worden de verdachten op de foto’s met naam en toenaam aangeduid. Er zijn vijf verdachten aangehouden, onder wie zeker drie gewonden.

Burgers ter plekke hebben verklaringen afgelegd bij De West, die variëren van een of twee verdachten die gewapend van de scène zijn gevlucht en verdachten die in een bosschage dekking zochten, maar door agenten zijn achterhaald, tot excessief politiegeweld waarbij een gewonde verdachte alsnog van één tot twee meter afstand werd neergeknald terwijl hij niet meer gewapend was. Op Facebook zijn tientallen video’s te zien die zijn opgenomen met mobiele telefoontoestellen.

Eén van die video’s toont een scène waarbij een gewonde verdachte in een grijze auto die zich vermoedelijk niet wenst over te geven, en mogelijk aanstalten maakt om naar zijn wapen te grijpen, alsnog een schot schijnt te incasseren.

Spreekt de politie in een persbericht van gistermiddag over ‘het voertuig waarin de rovers zaten klemgereden’ de indruk wekkende dat het om slechts één auto ging, De West sprak gisteren meerdere getuigen die tenminste twee auto’s hebben waargenomen. Sommigen zagen de beroving vlak voor hun ogen gebeuren op de hoek van de Twee Kinderenweg en de Benjamin Franklinstraat. Hun beschrijvingen van de verdachten en de voertuigen komen overeen met getuigenverklaringen van mensen die dichtbij waren toen het schietincident zich aan de Bonistraat voltrok. Sommige mensen aan de Bonistraat beweren één vluchtende man, weer anderen beweren twee verdachten te hebben zien wegrennen. Betreffende de auto’s zijn er ook mensen die zeggen dat er tenminste een derde voertuig bij betrokken was. Journalisten van De West hebben twee voertuigen gezien die volgens de getuigenverklaringen betrokken waren bij de beroving. Een daarvan lijkt geen schade te hebben opgelopen, hoewel wordt beweerd dat de bestuurder ook zwaar is getroffen door politiekogels. Een tweede voertuig is doorzeefd. Agenten hebben uit deze tweede auto complete politie-uniformen, een jachtgeweer, een machinegeweer, een pistool, een zwaailicht, een handbijl en andere attributen gehaald.

Terwijl de officiële politiekanalen zwijgen over tal van zaken, komen steeds meer ooggetuigen, buurtbewoners en voorbijgangers naar voren, van wie sommigen het tafereel van slechts enkele meters afstand aanschouwden, maar verhinderd werden te fotograferen en te filmen. En terwijl de politie er alles aan deed om persmensen voor hun ‘eigen veiligheid’ en voor het ‘veiligstellen van de plaatsdelict’, op grote afstand te houden raakt de sociale media overspoeld met foto’s van gesneuvelde en zwaargewonde verdachten die van betrekkelijk korte afstand zijn gemaakt.

Gisteren was het omstanders al opgevallen dat door de politie pottenkijkers op extreem grote afstand werden gehouden, en de pers op geen enkele wijze in de gelegenheid was om aan de politie vragen te stellen over het gebeurde. Noch minder kregen journalisten de kans om beelden vast te leggen. De houding van de politie leidde tot gemompel onder de aanwezige burgers. De algemene opvatting was dat journalisten uitgebreid moeten worden ingelicht zodat zij op hun beurt het publiek van informatie kunnen voorzien. Maar de politie was niet te vermurwen. Aan persvertegenwoordigers werd steeds door agenten voorgehouden dat ze na afloop informatie zouden krijgen. Uiteindelijk was de ‘show’ voorbij, maar de politie verzuimde om informatie aan de journalisten te geven.

Het was vooral dankzij de bereidwilligheid van burgers die cruciale informatie aan de kranten wilden verstrekken, dat De West snel uitgebreid verslag kon doen van de beroving en het schietincident ten einde de gemeenschap te informeren. De politie rept met geen woord over de hoogte van het bedrag dat door de rovers was meegenomen, maar een bron dichtbij het slachtoffer spreekt van circa SRD 100.000 plus nog een grote som in Amerikaanse dollars.

More
articles