Justitia Pietas Fides MMCMXI

– Uni. De Engelsen willen wel eens roepen, ‘…united we stand…, devided we fall…’. En dat gebeurde ook. De ironie wil, dat een van de rovers uit een heftig crimineel circuit, een winkel met gelijkluidende naam binnenrende en daar dodelijk geraakt, ineenzeeg. Voor de deur van de onderdelenhandel aan de Bonistraat, ging het er niet beter aan toe. De beelden op diverse webpagina’s en op het gesloten geheel aan Facebook-bijdragen, liegen er bepaald niet om. De heftige truck die met of zonder inzittenden op de loer lag, werd al spoedig verlaten en rovende elementen in een vierdeurs sedan met politiespervuur beantwoord, nadat deze op de A-team unit hadden geschoten. Handgranaat in de paniek ‘met pin gelanceerd’ en wonderwel niet tot ontploffing kwam. Amateurs of niet…, waren het onderdelen uit een uitermate zwaar criminele cirkel en kon het A-team, nu ook weer en bij herhaling, op weg gaan om te achtervolgen en onbelemmerd, uit te schakelen. Een helikopter boven Ma Retraite III, Elizabeth’s Hof, Tourtonne en Rainville completeerde zowaar het surrealistische aan opnamemodel. Intussen is de MinJusPol midden in de berichtgeving gesprongen en gelukkig veilig neergekomen. Complimenteerde geheel terecht, ‘de alerte A-unit’ die eens onder leiding van Humphrey Tjin Liep Shie naar Curaçao ging en daar tussen 1993 en 1996 werd opgeleid. Intussen onder leiding gesteld, van een andere Tjin. Na Curaçao meerdere cursussen genoten. Ook bij de Fransen mocht gaan volgen. Hier te lande en in Frans Guyana. Suriname is intussen blijgemaakt met het A-team van de politie en heeft de zaken die er eens ook misgingen, reeds lang achter zich gelaten. Politiemensen van het A-team, weten dagelijks het pad te kiezen van ophalen en in verzekerde bewaking stellen. Niet anders dan van de zware criminaliteit, die Suriname geducht wenst over te nemen. Zal uiteindelijk niet gelukken. Ondanks de zware wapens die werden en worden ingezet. Ook de kopstukken van die misdaadbewegingen, komen eens te struikelen en om geducht om te vallen. Op plekken waar ze eigenlijk allang thuishoren en naartoe versleept. Heeft geen missen. Nu en in de naaste toekomst. De hoop wordt door velen uitgesproken, dat de verwonde politiemensen een spoedig herstel mogen beleven. En sarcasme en cynisme, uiteindelijk ook mogen verdampen. Nog wel op goed moment, dat men de zaken niet langer bagatelliseert (…), er een bepaalde figuur op de maandag ‘…echt niet betrokken was…’, bij deze brutale daadstelling en gewapende overval op R.S. Het verdere politieonderzoek, zal de juistere weergaven openbaren en onverbloemd aangeven, wie indirect nu wel en/of niet rechtstreeks betrokken waren, bij de heftige overvallen in Noord. Of dat nou op de maandag jl. het geval was of eerder in/rond de maand November 2015.

– ‘Warning’. Ten zuiden van het district Wanica dreigen zaken wederom uit de klavieren te lopen. Alsof men nu weer aan de Kongo- of Zambezi-oevers woont en opereert. Barricades van openbare wegen? Wederrechtelijk afzetten van mijnwegen die nog steeds in concessiegebieden van de bauxiet- of goudindustrie liggen. Opeisen van bezittingen, goederen, grond- en hulpstoffen van multinationale ondernemingen die in het land Suriname hadden/hebben geïnvesteerd. Met illegale occupatie of afpakken van bedrijfsvermogens komen dreigen? Over elkaars verenigingen en organisaties rollen om bezit te nemen, van andermans eigendommen, bezittingen en vermogens? Uiteindelijk solliciteert de zogenaamde nazaat, naar ‘naasting’ door de Staat van al de onverdeelde boedels die het land Suriname in achterlijkheid en dus achterstand vasthouden/-pinnen. Het is weer de hoogste tijd om na te gaan, in welk land men toch nog wil leven en of de burgerij werkelijk waar zo veilig is gehouden, zoals het Burgerlijk Wetboek dwingend aangeeft en voorschrijft…, als er toch nog steeds groepen zijn die zich aan God noch enig gebod willen onderwerpen. De ‘eigen richting’ boven alles ‘gedoogd mogen verkiezen’. Rommel dreigt wederom, aan de reeds geweken horizon. Nog een paar dagen en de Suralco, bestaat om voorstaande wantoestanden, absoluut niet meer. Staatsolie krijgt een waarschuwing van Jharap. Iamgold bindt de regering Bouterse – II, gedurig de bel aan. De multinationale ondernemingen worden structureel onder druk gezet, door onwezenlijke handelingen en gedragingen die merkbaar worden getolereerd, geëngageerd of structureel geheim gehouden. Investeringsvermogens zijn gewoon niet langer veilig. Kwestie van tijd en de verschroeide aarde is dan geheel zichtbaar geworden. Of de zondvloed is weggetrokken en ook de bodem van het stuwmeer is tegen die tijd evengoed waarneembaar!

– Health. Problemen binnen en met het SZF. De RGD doet ook een beetje mee en in het RKZ, zijn de betalingen van onder meer specialisten aan zet. Nog vijf!

– VHP. De VHP heeft al ver vóór de verkiezingen gewaarschuwd, dat er een ‘herstelprogramma’ zou moeten worden door-/ingevoerd om de economie weer in het gareel te krijgen. Amper zes maanden verder, heeft het beleid van de regering geleid tot verdere economische neergang. Om daarbij niet te spreken van complete stagnatie en vastlopen. De VHP heeft op verschillende websites standpunt ter zake de onvoorstelbare afgang van de regering Bouterse II geplekt. http://gfcnieuws.org/vhp-parlementariers-stellen-president-vragen-over-rijstsector/ http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/32184 http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/11/10/vhp-bezorgd-over-financi%C3%ABle-crisis-en-ebs-schandalen/

– Divali. De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), heeft een uitgebreide Divaliboodschap doen publiceren. De teksten zijn op het Internet, wereldwijd verspreid. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/32167

– De Macher. Hij is niet meer. Helmut Schmidt (1918-2015) was bondskanselier van West-Duitsland van 1974 tot 1982. De sociaaldemocraat stond bekend als Der Macher, vanwege zijn pragmatische en daadkrachtige aanpak. Hij was regeringsleider in een moeilijke tijd, toen West-Duitsland voor het eerst te maken kreeg met een diepe economische crisis, met terrorisme van links en met massale protesten tegen het plaatsen van kruisraketten. Schmidt maakte zich sterk voor de ontspanning tussen Oost en West en stond samen met de Franse president Giscard d’Estaing aan de basis van het Europees Monetair Stelsel, een voorloper van de euro.Na zijn vertrek uit de politiek werd Schmidt co-uitgever van weekblad Die Zeit, wat hij tot zijn dood bleef.

– OM. Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft straffen van een half jaar tot 10 jaar geëist tegen 17 verdachten van grootschalige drugshandel. De verdachten vormden samen een logistieke keten voor de smokkel van grote partijen cocaïne van Zuid-Amerika naar de havens van Antwerpen en Rotterdam, aldus het OM.De werkwijze van de drugsbende was geraffineerd. De cocaïne werd in Zuid-Amerika in containers verstopt tussen reguliere handel zoals fruit. De eigenaren hiervan wisten vaak van niets. De criminelen stalen vervolgens de containers. Ze huurden hackers in die inbraken in de computersystemen van Antwerpse havenbedrijven. Zo bemachtigden de criminelen de pincodes om de containers te kunnen openen. Vervolgens werden de drugs uit de container gehaald. De containers werden her en der achtergelaten of soms terugbezorgd in de haven of bij de rechtmatige eigenaar. De containers bleken dan geopend te zijn geweest.

– Cursao. Het kabinet van Curaçao is gevallen. Nadat zondagavond parlementslid Eugene Cleopa bekendmaakte op te stappen, heeft nu ook fractievoorzitter Dean Rozier van de MFK zijn vertrouwen in de coalitie opgezegd. Met het verliezen van steun van de parlementsleden is het kabinet de meerderheid kwijt. Rozier schrijft in een brief aan zijn partijbestuur dat de gemeenschap geen vertrouwen meer heeft in het parlement. De MFK-fractievoorzitter verwijst onder meer naar de slechte financiële situatie in het land, problemen in de gezondheidszorg en problemen in het justitiële apparaat. Ook noemt hij de relatie van Curaçao met Nederland ‘moeizaam’. Volgens Rozier moet op Curaçao nu een zakenkabinet worden gevormd. De regering van Schotte is de eerste sinds de Nederlandse Antillen in oktober 2010 werden ontbonden. Curaçao heeft sindsdien de status van een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Curaçao verkeert in zwaar weer door financiële crises, die het Caribische eiland parten spelen. Drie weken geleden werd Curaçao onder curatele gesteld door Nederland en het land moet nu forse bezuinigingen doorvoeren. Naar verwachting zal premier Schotte later woensdag het ontslag van zijn kabinet aanbieden aan de gouverneur op het eiland.

– Subh Divali. Het licht mag schijnen over alle Surinamers en hun gerespecteerde gasten. Een Subh Divali aan geheel Suriname toegewenst.

Justitia Pietas Fides MMCMXI

More
articles