Investeren in sport zorgt voor besparing overheidsbudget

“Los van dat sport bindt en zorgt voor een goede gezondheid, zal investeren in sport er ook voor zorgen dat er op lange termijn bespaard zal worden op het budget van de overheid”, aldus minister Faizel Abdoelgafoer van Sport- en Jeugdzaken. Daarnaast zal ook bespaard worden op het gebied van gezondheidszorg, jeugdcriminaliteit en het bestrijden van drugsgebruik. Abdoelgafoer vindt sport heel belangrijk, maar zegt wel dat een aantal maatschappelijke problemen, zoals onder andere jeugdcriminaliteit, drugsgebruik en overgewicht, ervoor zorgen dat sommige jongeren niet sporten. “Wil jij duurzaam deze problemen oplossen, dan is het belangrijk om te investeren in de cruciale periode van de samenleving. Dit betekent de groeiperiode van het kind tussen 0 en 14 jaar.” Sport- en Jeugdzaken wil daarom ervoor zorgen dat deze groep optimaal gevormd wordt.

Abdoelgafoer zegt dat een van de belangrijke randvoorwaarden om te kunnen sporten, sportaccommodaties zijn. In dat kader heeft de minister vandaag het startsein gegeven van het project: ‘Landelijk inventarisatie en rehabilitatie sportaccommodaties’ op het sportveld aan de Fayadjanstraat.

Dit project houdt in dat er landelijk een scan wordt gemaakt van alle sportaccommodaties om te weten te komen hoeveel er zijn, door wie zij worden beheerd en in welke staat zij verkeren. Is het een sportaccommodatie van de overheid, dan draagt de overheid ook zorg voor de renovatie en het beheerd. Als blijkt dat de accommodatie van een buurtorganisatie of particulier is, dan wordt er vanuit de overheid gekeken of er een samenwerking mogeljik is. Dit om ervoor te zorgen dat de gemeenschap van de betreffende buurt optimaal gebruik kan maken van de accommodatie. De meeste sportaccommodaties bestaan uit een basketbalveld, voetbalveld, speeltuin en een sportzaal.

De landelijke scan wordt gemaakt door het Onderdirectoraat Sportaccommodaties en Ruimten (SAR), welke valt onder het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. SAR zal verder rapporteren naar Sport- en Jeugdzaken en vervolgens wordt er gekeken naar het budget dat nodig is om de accommodatie in orde te maken. Abdoelgafoer zegt dat er wel degelijk een verandering te zien zal zijn, als de sportaccommodaties optimaal in orde zijn gemaakt.

door Kimberley Fräser

More
articles