In Suriname hoeven bestuurders van bromfietsers nog steeds niet in bezit te zijn van een rijbewijs. Of de wetgeving hiervoor nog gaat komen, is onduidelijk. In 2010 werd bekend gemaakt dat rijbewijzen binnenkort verplicht zouden worden voor bromfietsbestuurders. Ronald Naarden van Rijschool MEU zegt niet te weten waarom de wetgeving nooit is doorgevoerd. Volgens hem is de invoering ervan wel nodig, omdat een aanzienlijk deel van de ongelukken te maken heeft met bromfietsers. “De rijbewijzen voor bromfietsers zouden worden ingevoerd, maar het plan is nooit doorgegaan. Ik weet niet waarom het er nooit is gekomen, maar ik heb er al een tijd niks meer van gehoord”, merkt hij op in een vraaggesprek met De West. Bromfietsers zijn volgens Naarden in bepaalde situaties echt een gevaar op de weg. Ongelukken met bromfietser gebeuren vaak doordat er te hard of roekeloos wordt gereden.
In Suriname kan vanaf de leeftijd van 18 jaar een autorijbewijs worden gehaald, en vanaf 16 jaar een motorfietsrijbewijs. Voor een bromfiets is dus nog geen rijbewijs nodig. In 2010 werd bekend gemaakt dat er rijbewijzen voor bromfietsers op komst zouden zijn. De bestuurders van bromfietsers zouden dan volgens de nieuwe wetgeving eerst een theorie en een praktijkexamen moeten afleggen. Het toenmalige hoofd van de afdeling Verkeersvoorlichting, Dropatie Ramkhelawan, liet destijds weten dat de wetgeving bijna klaar was. Het plan was, dat bestuurders die al over een rijbewijs van een ander voertuig(en) beschikten, het examen niet hoefden af te leggen. Tot op de dag van vandaag is de wet er dus echter nooit gekomen, en het blijft onduidelijk wat de reden daarvoor is.
In Nederland is voor het besturen van een bromfiets wel een rijbewijs nodig. Ook is gisteren bekend geworden dat de rijmethode 2todrive in Nederland definitief gaat worden ingevoerd. Bij deze methode kunnen personen vanaf 16,5 jaar beginnen met rijlessen voor hun autorijbewijs, en na hun 17e mogen ze een rijexamen afleggen. Indien het autorijbewijs wordt behaald, moeten de geslaagden nog wel tot hun 18e onder begeleiding rijden van personen die al langere tijd over een rijbewijs bezitten. In Suriname zijn nog geen plannen voor een dergelijke rijmethode. Naarden laat weten dat hij er wel open voor staat. Hij legt uit dat jonge bestuurders vaak hard rijden. De begeleiding die jonge bestuurders zouden krijgen tot hun 18e, vindt hij positief. 2todrive werd als proef ingevoerd in 2011 in Nederland en uit een onderzoek in 2013 door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWV) bleek dat de jonge bestuurders zich zelfverzekerder en veiliger voelen.