Justitia Pietas Fides MMCMIV

– Kwik. Wil men nu echt zien wat wetenschappers denken over de geofysische vernietiging van het Surinaams grondgebied en een regering die er nauwelijks iets aan wenst te doen, kan volgaarne verwezen worden naar een transnationale publicatie van Oktober 2015 op de websites en met dank aan, © Amazon Conservation Team. This map journal was published on October 12, 2015. We are grateful to Marieke Heemskerk, and Nathalie Emanuels (SEMiF) for reviewing the content of this map journal. Do you have feedback about this map journal? Let us know what you think at: gis@amazonteam.org http://amazonteam.org/maps/suriname-gold/?appid=4fa1e9362db24fe8a47b2d8e7c1422d5&section=2

– Optimum. ‘Adhin wil schaarse middelen “optimaal” inzetten?’. Dat mag in een ochtendblad gelezen worden. Of gaat het meer over: – beheerst, beheersbaar, gecontroleerd, efficiënt en zonder corruptie of diefstal van volksvermogens? ‘Tell it like it is’.

– Jatten. Het is weer in verhevigde mate begonnen, dat passagiersbagage wordt opengebroken en bij de kofferafhandeling van alles en nog wat gewoonweg wordt gejat. Aanspreekpunten en posten zijn dan weer, zoals in de jaren tachtig van de vorige eeuw bemenst, met ‘nobodies’ die het weinig of niets kan schelen. Meer toerisme gevraagd! ‘Just forget it’.

– Suralco. Finishing en een finale kwijting. Blijkt dat Coermotibo al is leeggehaald en men de haven daar niet eens meer kan gebruiken omdat een ponton ter plekke door midden is gebroken en reddeloos de afmeerfaciliteiten blokkeert. Al zou men nog bauxiet willen halen uit het Marowijnegebied, kan men het vooralsnog in Coermotibo vegen. Bovendien is de gehele operationele faciliteit al ontruimd en hebben onderaannemers en contractors zich teruggetrokken Erg prettig voor de goedgelovige NDP-ers die nog enige hoop in hun partijleiding en de huidige regering hadden gevestigd. Onomstotelijk marginaal gebleken geloof hadden, in een leiding die de bauxietindustrie –volgens eigen zeggen– zouden behouden voor de Republiek Suriname. Niets is daarvan uit-/terechtgekomen. Intussen zijn medeschuldigen aan een ongehoord debacle, met name Palu (…) aan het evalueren. Wat daarvan mag worden verwacht, is vooralsnog geheel te verwaarlozen. Suriname? “Bad investment climate…”, waarschuwt het ‘State Department’ in de U.S. of A. Wat eigenlijk net zoveel betekent, als de Volksrepubliek China “in geopoliticis”, knap in de kaart spelen. Een wereldmacht die het absoluut niet zo nauw neemt, met investeringsnormen en -codes die voor of in het Westen gelden.

– Kappen. Het is opgevallen, dat men steeds vaker grijpt naar steek- en kap instrumenten om conflicten te beslechten. De sociologische verklaring, is ook door een complete leek, duidelijk en glashelder weer te geven.

– Hart. Jennifer heeft het ‘hart op de tong’ en zegt ongeremd wat ze maar wil of goeddunkt. En de waarnemend president van het Hof van Justitie? Die denkt na enige aarze-ling bij zichzelf, dat het misschien beter is de ‘hand over zijn eigen hart’ te strijken en door te gaan met het goede werk bij de Rechterlijke Macht. Ondertussen, is men bij delen van de advocatuur wars geraakt van de publieke provocaties die het ereberoep, in een onwenselijk domein hebben gemieterd. Vervelende zaak en dus ook niet zonder consequenties. Als je iets doet, heeft dat gevolgen. Als je niets doet…, evenzo. Logical! Intussen is een motie van afkeuren, bij verklaring door en van de Orde van Advocaten publiekelijk gemaakt. De bewindvoerder op MinJusPol wordt veroordeeld, voor onacceptabele gedra-ging.

– Lump en Eyndje. Een werkneerlegging wordt voorkomen bij de Energiebedrijven Suriname, nadat de toezegging binnenkwam, dat de ‘lumpsum’ aan de werkers zal worden overgemaakt. Nu nog eliminatie van de elektriciteitdrops in het Noorden van Paramaribo, waar men zogenaamd geen verklaringen voor heeft kunnen vinden. Wonen niet alleen ‘arme mensen’, toch Marcel…? Hopelijk hebben de werkers van het ’s Landshospitaal, ook een gunstiger tijding mogen meenemen. Ook daar salarisbetalingperikelen.

– Guyana. In Georgtown is men ervan overtuigd…, dat de besprekingen met de Republiek Suriname, ter zake de ‘Tigri Triangle’, in het voordeel van (Brits-) Guyana zullen worden beslecht. Wishfull thinking! Guyana doet er goed aan, ‘asap’ van het Surinaams grondgebied te verdwijnen. territoir, wat in 1969 met buitengewoon geweld werd ingenomen en nu ondanks afspraken, wederrechtelijk blijkt te zijn geannexeerd door de westelijk van de Corantijn gelegen agressor. Misdrijven en dus ook oorlogszucht…, worden echter noch nationaal, noch internationaal gelegitimeerd en op termijn voorspelbaar afgestraft.

– Lisp 3. De ingezette ‘Low Income Shelters Programs’ die de Staat financierde komen hoogstwaarschijnlijk tot een schurende stilstand. ‘A moni no de, a moni gwe…’.

– Gerucht. Inderdaad was er al vlak voor het weekeinde een gerucht, dat er iets in monetaire sferen zou gaan plaatsvinden. Buiten de Bankiersvereniging om, heeft de Centrale Bank van Suriname besloten om de kasreservepercentages te wijzigen. De vereniging komt in spoedvergadering bijeen.

– Changes. Zat er ook aan te komen, dat er een post-Sidin situatie door Peneux op de Universiteit van Suriname zal worden gecreëerd. Benne en blijve zeer benieuwd! In politicis…, natuurlijk.

Justitia Pietas Fides MMCMIV

More
articles