De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) behoeft een ware cultuuromslag, voorts zal gezien de huidige precaire financiële situatie van ons land, in de komende periode priotering een kernissue zijn. Dit werd gisteravond tijdens de 47ste Dies Natalis van AdeKUS onderstreept door de voorzitter van het unversiteitsbestuur dr.ir. Ryan Sidin en de minister van Onderwijs,Wetenschap en Cultuur, drs. Robert Peneux. Sidin maakte in zijn verslag van het academisch jaar 2014-2015 gewag van het enorm financieel gat tussen de lasten (SRD 83,9 miljoen) en de baten (SRD 68,7 miljoen). “Bijna 70 procent van wat we binnenkrijgen, gaat op aan lonen, bezoldiging, secundaire kosten van het personeel. Dat is een behoorlijk aandeel, maar ook de bouwkosten en renovatiekosten zitten hierin verdisconteerd. We zijn de overheid dankbaar dat zij in de jaarrede de subsidie heeft verhoogd. We zitten nu op SRD 60 miljoen, dat is bijna 90 procent van wat we binnenkrijgen, de rest is inschrijfgeld en gelden die via projecten binnen kunnen worden gehaald”, maakte de bestuursvoorzitter duidelijk. Hij deed een oproep aan de overheid de universiteit te ondersteunen en bracht tevens in herinnering dat de president tijdens zijn bezoek aan de universiteitscampus op 10 november van het vorig jaar, had toegezegd dat gestart zou worden met de bouw van studentenhuisvesting. Als gekeken wordt naar de bacheloropleidingen van de verschillende faculteiten, is de studentenpopulatie zo’n drieduizend studenten groot, en met de studenten van het schakeljaar en de masterstudies, meer dan vierduizend. “Het limietersbestand dat oorspronkelijk in de ordegrootte van 1500 was, is inmiddels gereduceerd tot een ordegrootte van 200”, merkte Sidin verder op.
CULTUUROMSLAG
Onderwijsminister Peneux betoogde, dat onze universtiteitsdocenten moeten promoveren, daar dit goed is voor de kwaliteit van onderwijs en onderzoek aan onze universiteit.
Veel meer relevant promotieonderzoek en andere maatschappelijke relevante onderzoek moet voorts worden gedaan. Van belang is studenten van alle faculteiten continu en integraal te betrekken bij onderzoek over alle maatschappelijke problematieken van onze economie, het liefst vanaf het eerste leerjaar. Betreffende de grote problemen in de mijnbouw, zou AdeKUS serieuze antwoorden kunnen aandragen, onder meer kunnen studenten ingezet worden bij onderzoek naar moderne vormen van energieopwekking. “We moeten prioriteiten stellen, willen we deze universiteit naar grotere hoogten leiden. We moeten geld verantwoord uitgeven”, benadrukte de bewindsman, die meende dat er te weinig van de baten gaat naar onderzoek en promotie. Faculteiten zouden diensten aan de samenleving kunnen leveren, dus ook wetenschappelijk onderzoek voor bedrijven verrichten. Peneux acht het ook meer dan noodzakelijk dat opleidingen afgestemd worden op de maatschappelijke behoeften.
DIESREDE
De Diesrede met als titel ‘Naar een duurzame institutionele structuur voor nationale planning’, werd uitgesproken door drs. Reynold Simons. Naar zijn zeggen zijn de kwaliteitseisen die in technische zin gesteld worden aan ons beleid en onze planning, dezelfde als in een ‘groot’ land. In Suriname moet gepland worden voor een gecompliceerde praktijk. Daarom is de opbouw van een goed en geïntegreerd, een Surinaams nationaal plan apparaat, casu quo onze plancapaciteit, een ontwikkelingsdoel op zich.