Kennedyschool wil geen stiefmoederlijke behandeling meer

De Kennedyschool bestaat morgen 69 jaar. Na een kleine, persoonlijke viering morgen, zal men zich daarna gaan focussen op volgend jaar. “Niet alleen omdat de school dan 70 jaar bestaat, maar ook omdat dit de gelegenheid is om de awareness aan te wakkeren”, zegt Renate Wartes, directrice van de Kennedyschool. Ze legt uit dat ze merkt dat de bewustwording omtrent doven en slechthorenden de laatste tijd wel toeneemt, maar dat er nog veel moet gebeuren. Zo is er bijvoorbeeld dringend een tolkenopleiding nodig voor gebarentaal, ook is het belangrijk dat ouders van dove en slechthorende kinderen gebarentaal leren. Daarnaast merkt ze op dat ze al jaren bezig zijn om dit speciale onderwijs er door te drukken. “We moeten geen stiefmoederlijke behandeling meer krijgen, vooral de kinderen niet. Het gaat om normale kinderen, die later ook gewoon aan de bak moeten kunnen komen.”

Momenteel zitten er 83 kinderen van drie tot twintig jaar op de Kennedyschool. Van maandag tot vrijdag zijn ze op school en in het weekend gaan ze naar huis. Het onderwijs dat wordt gegeven, is afgestemd op de dove en slechthorende kinderen. Zo wordt er lesgegeven door middel van gebaren en worden er speciale boeken gebruikt. De leerkrachten die in oktober binnenstromen, krijgen elk jaar eerst een gebarencursus. Ook is een van de twee doventolken in Suriname werkzaam op de Kennedyschool.

Wartes vertelt dat ze merkt dat er wel meer aandacht voor het speciaal onderwijs is. Zo noemt ze het fantastisch dat de nieuwe minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, hard zijn best doet voor kinderen in het speciaal onderwijs. Ook de invoering van de doventolken bij het nieuws van STVS is volgens Wartes een positief punt.

Wel zegt ze dat er nog ontzettend veel moet gebeuren. Van de ouders van de kinderen op de Kennedyschool bijvoorbeeld, kan meer dan de helft nog geen gebarentaal, terwijl dit juist ontzettend belangrijk is voor de communicatie met het kind. De Kennedyschool verzorgt elk jaar trainingen, en ze stimuleren ouders dan ook om die te volgen. Een ander zorgwekkend feit is volgens Wartes dat heel veel dove en slechthorende kinderen in Suriname nog niet naar de Kennedyschool gaan. “Ouders zien er het nut nog niet van in dat deze kinderen recht hebben op kwalitatief goed onderwijs, zodat ze later normaal kunnen meedoen in de maatschappij.” Ook de opleiding voor doventolk, waar al in 2012 over gesproken werd, is nog steeds niet van de grond.

Na morgen wil Wartes met het personeel en het bestuur rond de tafel om te overleggen over het aankomende jaar. Er zijn nog geen plannen en donateurs, maar ze wil proberen om verspreid over het jaar meer bewustwording te creëren over doven en slechthorenden in aanloop naar het 70-jarige bestaan van de Kennedyschool.

-door Leanne de Munnik-

More
articles