Justitia Pietas Fides MMDCCCXCIX

– ‘Jojo’. Je wordt weggejaagd. Naar de rechter vervolgens om het gelijk te zoeken. Je wint de zaak en dan mag je na vele maanden, met de uitdrukkelijke toestemming van ‘baas’ terugkomen. Op de een en dezelfde plek. Wat een land! ‘Suma musu gwe, suma mag tan, suma mag kom baka…, na ekte man’.

– Bakzeil. Zogenaamd heeft Somo bakzeil gehaald. Als het vonnis betekend en gelezen is, zal er een spinaker op de PL – zeilboot worden geplekt. Hoger van beroep en de elite zeilkunstacademie.

– ‘Leni’. Vele personen en bedrijven moeten gedwongen geld lenen om de economische activiteiten op gang te houden of noodzakelijkerwijs, valuta te kopen. De handelsbanken spelen daarop slimmig in en lenen/zetten geld uit. Maar dan wel…, tegen een hogere prijs. Woekerrente koers…? Natuurlijk wordt dat kostenverhogend aspect, uiteindelijk de reeds getroffen consument door de producent en detailhandel, in rekening gebracht. Mede de ellendige gevolgen van niet betalen van schulden door de overheid, het zowat kapot gaan van bedrijven door ‘cashflow gebreken’ en onwezenlijke handelingen van de fiscus in tijden van grote economische nood. Nogmaals…, economie is de kunst om de huishouding in evenwicht te houden. Er lopen echter megalomane mensen en narcisten in Suriname rond die daar maling aan hebben en de verspilkraan gewoon dag en nacht laten openstaan. Nog vijf! AAhttp://denarcist.nl/verliefd-op-een narcist

– Staartje. In Nederland zal uiteindelijk de strijd in de onderwereld, opnieuw extra dimensies mogen krijgen en verwachten. Gedegen uitwaaiering naar Suriname in de pijplijn. Met de onopgeloste moord op Pocornie aan de Wolframstraat, zal het ook hier te lande niet bij blijven. Een moord op Dalfour en het beschieten van Roy O., lijkt een voorbode te zijn geworden van nog meer. Nederland, Antillen, Marokko, België en Suriname in de hoofd- en bijrollen. ‘No surrender…’.

– Stam. Op de afgelopen zaterdagmiddag en vooravond, werden weer honderden boomstammen uit het achterland naar het noorden getransporteerd, over de Martin Luther Kingweg, de J.F. Kennedy Highway, de Indira Gandhi- en Meursweg. Aan weerzijden van de verbindingsweg tussen Paranam en Paramaribo, tientallen legale en illegale opslagplaatsen van gekapte en omgezaagde woudreuzen. Allemaal rondhout, dat hoogstwaarschijnlijk met toestemming van het corrupte SBB-bureau, richting “China-export” wordt aangebracht, in afwachting van de volgende afvaart van een reuzen zeeschip.

– Human rights. Kritische geluiden uit de Verenigde Naties, ter zake de mensenrechtenrapportages van Suriname.
http://www.google.sr/?gws_rd=cr&ei=XpkvVrb7BsjIeKeykogK#q=Mensenrechtenrapportage+suriname+vn

– CLO. De Centrale van Landsdienaren Organisaties maakt zich plotseling druk over de vele en aanhoudende ontheffingen van (top-)ambtenaren. Dan is de centrale leiding van die organisatie, eindelijk toch uit een natte droom ontwaakt.

– Para. “Noodplan nodig voor Para na vertrek Suralco”. De ironie wil…, dat juist de Para die de NDP een ’landslide-overwinning’ bezorgde, nu het hardst gilt om genade en gerezen zorgen die men mag vererven uit een Bouterse I regering. Geen werk en wat er aan arbeidsrust/-lust was, werd de familie ook al ontnomen. Men werd blij gemaakt met een goudopkoopkwartier van een Arabier en een cassavefabriek die nu gelijkenissen vertoont met een ernstig vervalste, politiek amechtige scheet. Meer was er echt niet? Jawel…, het vertrek van de Suralco, toch…? Een bedrijf dat heel Suriname, ‘pre’ aan IAMGOLD en Staatsolie, te vreten gaf. Nu door een ‘make shift’ Berlusconi-conglomeraat, als schroot verpatst zal worden. Para en Marowijne, wederom gericht in de piepzak en het gehele land in de pina. Met de complimenten van Bouterse – I en ‘going on’ een Bouterse – II. Hoe lang nog? De begrotingsbehandelingen, laatstaan de algemene beschouwingen, zijn nog niet eens aangevangen. Eerstens zal men bakkeleien ter zake spreektijden en andersoortige protocollen, enzovoort. En dan ook nog de bekender dictatuur van Geerlings – Simons, nog een keer trachten te overleven. Alsof het allemaal zo vreselijk goed gaat, nevenschikkend of in het dominantieproces van de paarse partij. Bedrijfslevenexponenten vertellen nu al, enigszins ‘hoopgevend/-verwekkend’, dat alle touw een wetmatige eindknoop heeft. Schiet maar dan maar op, met de lus. Paranam Werknemersbond komt met een wensenpakket? ‘Too little too late’.

– Masten. Honderden elektriciteitspalen worden per jaar door voertuigen kapotgeslagen. Wanneer mogen de EBS leren, dat hoogspanningsmasten en aangehangen kabels niet langs wegen maar door weilanden moeten lopen. En dat er daaronder geen lijnbebouwing mag plaatsvinden? In ieder geval wanneer wel gericht afgestudeerde bewindvoerders op ROGB en NH worden geplekt. Overigens die a-politiek en als gedreven techneuten met elkaar kunnen samenwerken. ‘Leer wan les…’: ‘De Nederlandse architect Francine Houben en haar bureau Mecanoo hebben samen met het New Yorkse Beyer Blindle Bell de opdracht gekregen, de New York Public Library te renoveren. Met de verbouwing is een bedrag van 300 miljoen dollar gemoeid. Houben is geselecteerd vanwege haar ervaring met bibliotheekgebouwen in onder andere Washington DC en Boston. Beyer Blindle Bell was eerder verantwoordelijk voor de renovatie van Ellis Island en City Hall. Een jaar geleden werden renovatieplannen van de Britse architect Norman Foster voor de New York Library na veel kritiek stopgezet’.

– ‘Aleke musu fu pai. Musu wani’. De koning moet meer belasting gaan betalen, met name over zijn vermogen. Dat vindt althans een meerderheid in de Tweede Kamer, die vanmiddag instemde met een motie waarin het kabinet wordt opgeroepen voorstellen te doen “hoe de belastingvrijstellingen van de koning, de koningin en de voormalige koningin, ongedaan kunnen worden gemaakt”. SP, PvdA en D66 (samen 65 zetels) dienden vorige week bij het debat over de begroting van de Koning een motie in die dinsdagmiddag voldoende steun kreeg van de rest van de Kamer. Voor de PvdA die als regeringspartij dichter bij de Kroon aanleunt dan als oppositiepartij, was het ondertekenen van de motie opmerkelijk. Coalitiegenoot VVD, die eerder ook vond dat de koning inkomstenbelasting moest betalen, vindt dat sinds kort niet meer, en stemde dus tegen. Diverse soorten ongenoegen liggen ten grondslag aan de motie waarover vandaag werd gestemd. Er is irritatie over de vele fiscale vrijstellingen voor het Koninklijk Huis, en dat voor een zeer vermogende familie als de Oranjes. Daarbovenop komen onverwacht hoge overheidsuitgaven voor renovatie van Paleis Huis ten Bosch en de koninklijke zeilboot. En dan is er nog het verlangen om de koning fiscaal hetzelfde te behandelen als zijn onderdanen. Nu de motie van SP, PvdA en D66 is aangenomen, wil het kabinet deze zeer waarschijnlijk niet uitvoe-ren. Dat had immers al na een ambtelijke studie geconcludeerd, dat alles bij het oude kan blijven. Als het kabinet op dit standpunt blijft, is de Tweede Kamer weer aan zet. Dan moet het parlement besluiten of het wil doorbijten naar het koningshuis.

– Elo. Nederlanders hebben vergeleken met andere West-Europeanen de meeste moeite met de instroom van vluchtelingen. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek, dat vandaag verscheen. Driekwart wil ook niet financieel helpen. Daarom gaan nu Suri-mensen uit NL ook weg. Richting Surimaribo.

– 007. Een dag voor de Nederlandse première van Spectre zijn er in de voorverkoop al 70.000 bioscoopkaartjes verkocht voor de nieuwe James Bond-film.

– Camerabewaking. Een 25-jarige Amsterdamse is beroofd door een groep van tien mannen in de Van der Pekstraat in Amsterdam-Noord. De vrouw werd rond 01.40 uur aangevallen nadat zij vanuit de richting van de pont kwam gefietst. Ze werd door een groep jonge mannen van haar fiets getrokken, geschopt en geslagen en beroofd. Meerdere mensen waren getuige van het incident en hielpen de vrouw. De politie zoekt getuigen en probeert via ‘camerabeelden’ de identiteit van de daders te achterhalen.

Justitia Pietas Fides MMDCCCXCIX

More
articles