Islamitische Coöperatie bespreekt financieringsalternatieven voor Surinaamse economie

Een delegatie van de Islamic Corperation for the Development of the Private Sector (ICD), zal vandaag  in een ‘High Level’ meeting alternatieve financieringsmogelijkheden voor de Surinaamse economie bespreekbaar maken. De meeting, in de vorm van twee presentaties met als titel ‘Islamic Banking & Finance a alternative for Surinames economy’, wordt bijgewoond door de leden van de Raad van Ministers, leden van de vaste commissies van Buitenlandse Zaken en Financiën van De Nationale Assemblee, besturen van bedrijven organisaties en andere genodigden. Vanuit de ICD zijn de deskundigen br, Mohammed Mannai, dr. Said Bouheraoua, br. Ibrahim Al Saywed en Louai Khojali,  naar Suriname afgereisd. De High Level meeting is op initiatief van de in Suriname gevestigde Trustbank N.V.

De Trustbank, die een toekomstige partner is van de ICD, heeft na in overweging te hebben genomen de financieel precaire positie van de regering, als gevolg van de dalende inkomsten voor exportproducten, het door de regering te voeren beleid uitgesproken in de regeringsverklaring en de jaarrede en de ontwikkelingsdoelen van Suriname aangegeven in het Ontwikkelingsplan, gemeend een potentieel en internationaal erkend alternatief aan te bieden ter financiering van duurzame ontwikkelingsdoelen. De ICD is een multilaterale entiteit en werk-arm van de Islamic Development Bank (IsDB) het financieel centrum van de Organisatie van Islamitische  Coöperatie (OIC), waar Suriname sinds 1996 lid van is. Binnen de ICD zijn vooral voor verschillende private sectoren onnoemlijk veel financieringsmogelijkheden die kunnen worden aangesproken. De IsDB is samen met andere entiteiten binnen de OIC de grootste aandeelhouder binnen de ICD en staat, ook in Suriname, bekend als een strategische ontwikkelingspartner voor lidlanden.

‘Islamic Banking & Finance’, een onderwerp dat op de meeting uitvoerig wordt besproken, neemt internationaal steeds meer vastere vormen aan, ook in niet-lidlanden van de OIC, hebben gerenommeerde financiële instellingen, zoals de ABN-AMRO, in met name de Europese zone, een sectie ‘Islamic Banking’ in het leven geroepen. De Verenigde Staten heeft, ter bescherming van haar financiële belangen en ter ondersteuning en verdere ontwikkeling van haar private sector, zelfs een vaste vertegenwoordiger benoemd bij de Islamitische Development. De Verenigde Naties en de IsDB, hebben onlangs aangekondigd samen te gaan werken aan het financieren van de onlangs aangenomen ontwikkelingsdoelen. Op 10 oktober jongsleden hebben de IsDB en de Wereldbank samen het “Onderwijs voor Concurrentievermogen Initiatief (E4C) aangekondigd. Dit is een groot financieringsproject voor de Aziatische en Noord-Afrikaanse regio, om met het verbeteren van het opleidingsbeleid de economische groei, productiviteit, sociale samenhang en integratie te vergroten.

More
articles