Justitia Pietas Fides MMDCCCXCV

– Spannend. Na ook een succesvolle evaluatie in het westen van het land te hebben doorgevoerd, komt Somohardjo tot de eindconclusie, dat zijn Pertjaja Luhur —ondanks verraad en minstens twee aangestuurde couppogingen— recht overeind staat en de voorbereidingen voor zuiveringen van aangetaste onderdelen, kunnen beginnen. Climax van dit al moet volgen op de 17 e. verjaardag van de Pertjaja Luhur en reeds ingezette zuiveringen van afdelingen en besmette kernen. Er staan volgens Somohardjo binnen afzienbare tijd landelijke verkiezingen voor de deur en waaraan deel te nemen, ondanks de verdeel en heers aanvallen die van buitenaf de Pertjajah Luhur teisterden.

– Driko. De gewezen K.P.S. korpschef zal binnen niet al te lange termijn en misschien wel minder dan een week, de post van mededirecteur op het Departement politie van Min Jus – Pol gaan beklimmen en innemen. Zaakje wordt dan waarschijnlijk departementsministerie ‘Politie’, met aangekleefd een departementsministerie ‘Justitie’. Met daarboven de politiek benoemde minister. Als tenminste het in te voeren organigram logisch en politiek correct wordt samengesteld. Alles kan nu eenmaal in SU. Flexi! Eens had men onder invloed van ene Graanoogst, zo rond December 1982 en een extrapolatie naar 1987/’88, ook het ‘make shift’ Ministerie van Leger & Politie. En dan Leger/Defensie…, onder Sheikariem. Niet dat zo een zaakje ook maar iets voorstelde. De touwtjes eindigden elders, op een eikenhouten bureautje.

– Pleiten. Een container met sigaretten blijkt wederrechtelijk en wederwettelijk te zijn weggerold. Opsporing ver-/gezocht.

– Roof. Er wordt aan de totale gemeenschap en commerciële handel in het bijzonder, verzocht alle substantiële betalingen elektronisch of per cheque te doen. Rovers blijken overwegende de tijdgeest en era, een voorspelbare vlucht in verhevigde activiteiten te zijn aangegaan.

– Vervreemd. Blijkt dat de afdeling Vreemdelingen Zaken van het Ministerie van Justitie & Politie, een dusdanige schoonmaak en ‘update behoeft, dat vrijwel niemand terug zal komen op de ‘vertrouwde post’ die door corruptie totaal werd bevuild. Ontheffingen, ontslagen en nieuwe sollicitanten, zullen het gedoe tijdelijk beheersen. Over de brand in het gebouw van Vreemdelingen Zaken…, of dat nou spontaan of door brandstichting heeft plaatsgevonden, mag een onderzoeksresultaat formeel nog steeds worden ingewacht.

– Chemie. Natuurlijk mag en moet men ontkennen. Een Alcoa – employee ontkent de beweringen van Parmessar, dat er met chemicaliën of ander verderfelijke producten in het milieu van de Republiek Suriname is gemorst. Mag en moet nog wel weer blijken, wat de Alcoa daarmee eigenlijk van doen heeft of dat de Suralco en het Bauxiet Instituut Suriname, primair verantwoordelijk zijn voor de industriële gebieden en gevolgen…, in: Marowijne, Westy-Commewijne aan de Suruinamerivier, Midden en Oost Para, Sipaliwini en Wanica.

– Budget. Hoe kan het ook anders. De begrotingsbehandeling voor het voortgaan/-bestaan van een gezonder financiële staat in de Republiek SU, zal pas eind November 2015 gaan plaatshebben? Misschien is men dan ook pas in het midden van 2016 op orde? Valt te betwijfelen. Nu al supplementaire wanorde.

– Verlakt opgelakt. Geen feest, hor! Maar toch semantisch verantwoord, een uitbundige fesa met knallers aan vuurwerken te White Beach in de ‘white night’ van 13/14 Oktober 2015. Vele ingewijden mochten zich alsnog in pseudo-anonimiteit tegoed doen aan de ‘leftovers’, als men zo de sociale media, ‘smartphone images’ en andersoortige beeltenissen mag geloven. Volgens transmigrerende columnisten, werd er ook een ‘make shift’ collecte gehouden…? Wat een land!

– Staatsolie. Alleen maar cumulatief aangedreven ‘problemas’. Van binnen en van buiten uit. Het meest veelzeggende cijfer? Midden 2014 een nettowinst, na belastingen van US$ 155.8 miljoen, naar een jaar later in 2015 van: US$ 26.6 miljoen! Lekkages naar oneigenlijke doelen ‘out of the regular box’ en dan pas de wereldmarktprijs. Kun je zo zien. ‘Time will tell…, everything in time’. Over vernietiging van het volksvermogen gesproken. Er is geen plek, sector of regio, waar dat niet tussen 2010 en 2015 heeft plaatsgevonden. De rekening wordt afdoend bij kwijting opgemaakt. Door het volk en niemand anders!

– Raad. Omroepraad/Mediaraad/Etherraad. Ga maar te raden bij de Grondwet 1987, vervolgens de universele rechten en plichten waar Suriname bij ‘Verdrag’ door ratificeren aan gekoppeld is. Bij de United Nations (UNESCO), de Organisatie van Amerikaanse Staten en kom dan terug om nog een beetje na te emmeren, over wat Unasur nou eigenlijk van ‘de vrije mens’ wil.

– Brand. Twee woongelegenheden zowat simultaan in brand geraakt. In beide gevallen vermoedelijke opzettelijke ‘brandstichting’? Zou een plausibele verklaring, na de heftige EBS-‘black out’ kunnen zijn. Waar zijn de rookmelders en batterij ‘back up’, nog effekes te koop? Juist ja!

– ‘Brada nanga Sisa…’. Er worden uit Midden Java honderden verpleegkundigen verwacht? Nog nooit en te nimmer een dergelijke frats vanuit de gezondheidszorg gehoord. Ook niet vanuit Cuba, China of de Filippijnen. Paniek! Intussen wordt de zaak alles behalve bevestigd door het Ministerie van Volksgezondheid. ‘A moni no de, toch?!’.

– Ambtshalve. Men is op een moment, dat nog niet eens de verschuldigde penningen en bedragen door de Staat aan rechtspersoonlijkheid bezittende bedrijven cq. personen zijn betaald/voldaan voor geleverde goederen en diensten…, overgegaan tot het maximaal versturen van ambtshalve belastingaanslagen? Richting…? Dezelfde entiteiten die nog op gestokte ademtocht zouden moeten zien te komen. Leuk bedacht, deze bekender geworden vorm aan zichzelf ‘rijk rekenen’, op vestzak/broekzak niveaus. Ook mag men de landelijke rentevoet vergelijken met die de belastingdienst cq. het Ministerie van Financiën wil berekenen en boetebelust wenst in te brengen. Over discrepanties gesproken.

– Dresi. Er is nu al medicijntekort geconstateerd in ‘the land of plenty’. Was het niet groot alarm op de nierdialyse, is het nu ‘grat hari’ een medicijntekort.

– Elo! Breaking News…? Sasur mag de Stichting Radio Omroep Suriname op de veiling brengen? Zou het Hof van Justitie bij vonnis en hoogste beroep hebben beslist. Check na tori!

– Opmerkelijk. Voetballegende Johan Cruijff kampt met longkanker. Dat bevestigt het management van de Nederlandse voetbalicoon donderdag. Omstreden CDA/ARP-politicis Willem Aantjes overleden. (www.Nu.nl)

Justitia Pietas Fides MMDCCCXCV

More
articles