Verminderde neerslag in komende maanden

Hoewel onweersbuien niet altijd zullen uitblijven, bestaat er toch een niet geringe kans dat er in de komende drie tot zes maanden minder neerslag zal zijn. De verzengende hitte is kenmerkend voor de droge tijd waarin ons land zich momenteel bevindt, het is echter ook een droge periode die beïnvloed wordt door een sterke El Niño. Zowel het waarnemend hoofd van de Meteorologische Dienst, Sukarni Sallons-Mitro, als klimaat- en waterdeskundige professor Siewdath Naipal, bevestigt dat dit natuurverschijnsel in een zekere sterkte is geïdentificeerd. “Dit verschijnsel is El Niño gerelateerd”, verwoordt Naipal de droogte zoals die zich momenteel voordoet. Naipal, hoogleraar Klimaat en Water aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, zegt vorig jaar al hiervoor gewaarschuwd te hebben. Naipal benadrukt dat de samenleving de informatie die door de Meteorologische Dienst wordt vrijgegeven, goed tot zich moet nemen. Hij spreekt van een `sterke droogte’ en zegt dat Suriname rekening moet houden met de gevolgen wanneer er wereldwijd wordt aangegeven dat wij te maken krijgen met een sterke El Niño.

Volgens Sallons-Mitro zal de droge tijd, die medio augustus begon, tot begin december aanhouden. “Wat er nog bijkomt, is dat er voor de komende drie tot zes maanden grote kans bestaat dat er minder neerslag zal zijn”, aldus Sallons-Mitro. Ten aanzien van de temperatuur zegt de functionaris dat er een grote kans bestaat dat die hoger zal zijn dan normaal.

Ze erkent dat nu al ervaren wordt dat het door de dag heen warmer is. Echter heeft de Meteorologische Dienst voor dit jaar 35 graden als hoogste temperatuur gemeten, waar in het verleden temperaturen van 37 graden genoteerd werden. Het is volgens Sallons-Mitro dan ook niet extreem heet. “Het is normaal in de droge tijd, maar er is nagenoeg ook windstilte”, geeft ze aan. De sterke aanwezigheid van het weerfenomeen El Niño kan ertoe bijdragen dat er minder neerslag kan zijn, maar ook dat de windsterkte verzwakt wordt. Sallons-Mitro benadrukt overigens dat er altijd onweersbuien verwacht kunnen worden, aangezien er tijdens de droge tijd ook wolkenvorming plaatsvindt die zich verder kan ontwikkelen tot onweerswolken. Desondanks adviseert zij de samenleving om zuinig om te gaan met water. Men moet zich ook goed beschermen tegen de zon en genoeg drinken om uitdroging te voorkomen.

Sallons-Mitro zegt dat de Meteorologische Dienst in goed contact staat met de samenleving. Er wordt grotendeels door de media voor weersinformatie naar het weercentrum gebeld.

door Roy Bruce

More
articles