Niet elke ouder vaccineert kind tegen polio

Niet alle Surinaamse ouders laten hun kind inenten tegen polio, laat Beverly Ting-A-Kee weten, coördinator van het Nationaal Immunisatie Programma. “Cijfers van vorig jaar laten een dekking van 85% zien, dat houdt dus in dat 15% niet gevaccineerd is”, zegt ze in een vraaggesprek met De West. Het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) motiveert ouders wel om hun kinderen te vaccineren tegen onder andere polio. Ook de Rotary Club spant zich op internationaal niveau in om mensen te informeren over de gevaren van polio. Afgelopen zaterdag nog was er een wandel- en trimloop als onderdeel van een promotiecampagne van de verschillende Rotary Clubs in Suriname. Ondanks deze inspanningen zijn er dus toch ouders die hun kind(eren) niet laten inenten.

Poliomyelitis, ook wel polio genoemd, is een ernstige besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door het poliovirus. Het virus wordt van mens op mens overgedragen en komt vooral voor onder kinderen van vijf jaar of jonger. In veel gevallen merkt een persoon niks van een infectie met het poliovirus, maar bij een kleine groep veroorzaakt het een infectie van het ruggenmerg en soms ook de hersenstam.

Dat kan verlammingen geven en leiden tot blijvende restverschijnselen en soms tot overlijden.

In Suriname worden kinderen in hun eerste levensjaar normaal gesproken drie keer ingeënt tegen polio, en daarna nog een keer als ze anderhalf jaar zijn en tussen hun vierde en zesde levensjaar. Ouders gaan daarvoor naar een consultatiebureau. Echter komen niet alle ouders daarheen, meestal vanwege sociale omstandigheden. “Vaak denken mensen dat het binnenland moeilijk te bereiken is als het gaat om vaccinaties, maar dat is niet zo. Ook mensen in de stad komen soms niet opdagen voor de vaccinatie van hun kind, hoewel het wel verplicht is”, merkt Ting-A-Kee op. Met de ouders van de ‘dropouts’, de kinderen die niet gevaccineerd zijn, wordt opnieuw contact gezocht om ze alsnog te laten vaccineren. Ook worden er soms huis-aan-huisvaccinaties verzorgd voor kinderen die niet ingeënt zijn. Vaak gaat het om de vaccinaties van het eerste jaar, waarbij de ouders niet opdagen. “We motiveren de ouders wel om te komen, want het is erg belangrijk, ook al zijn er sinds 1980 in Suriname geen gevallen van polio meer bekend. Het blijft uiteindelijk echter hun eigen verantwoordelijkheid”, aldus Ting-A-Kee.

Aankomende vrijdag zal er een launch van een nieuw vaccin tegen polio plaatsvinden in het ’s Lands Hospitaal, laat Ting-A-Kee tevens weten. Dit indirecte vaccin wordt geïntroduceerd omdat het zaterdag Wereld Polio Dag is. De introductie vindt plaats op aanbeveling van de World Health Organization (WHO). Alle landen moeten voor eind 2015 tenminste een van hun vaccinaties tegen polio vervangen door dit nieuwe, indirecte vaccin. In Suriname zullen vanaf vrijdag alle eerste van de vijf vaccinaties tegen polio gebeuren met het nieuwe vaccin.

door Leanne de Munnik

More
articles