Defensie besteedt jaarlijks $1 miljoen aan trainingen

foto: Johan de Randamie

Luitenant-kolonel Johnny Antonius, hoofd Defensie Strategische Planning en Opleiding op het ministerie van Defensie, zegt dat het ministerie jaarlijks om en bij één miljoen US dollar besteedt aan trainingen voor de militairen. Deze trainingen maken deel uit van een programma, waarbij er samengewerkt wordt met Amerikaanse militairen. Antonius zei dit aan De West bij de decoratie van de scheidende Amerikaanse Military Liaison Officer, commander Luis Figueroa in de conferentiezaal van Defensie. Antonius zegt, dat er een goede samenwerking is met de Amerikaanse militairen, ook de Surinaamse militairen worden steeds beter getraind. Hij spreekt van een win- win situatie, omdat beide landen van elkaar leren. Om de twee jaar komt er een maand vooruit een vervanger. De vervanger van commander Luis Figueroa is Paulo Carvado.

Commander Luis Figueroa heeft in de twee jaren die hij in Suriname samen heeft doorgebracht met Defensie, op verschillende gebieden zijn bijdrage geleverd.

Behalve de projecten die zijn uitgevoerd met Defensie, heeft commander Luis Figueroa ervoor gezorgd, dat Suriname van 1000 pakken werd voorzien voor bescherming tegen het Ebola-virus. Ook de overeenkomst die werd getekend met South Dakota, heeft de samenwerking en het partnerschap versterkt. De samenwerkingsvormen bestaan uit vaardigheidstrainingen en kennisuitwisseling en hebben te maken met ICT en management. De projecten die onder leiding van commander Luis Figueroa wordt uitgevoerd, zullen volledig worden afgerond voordat hij terug naar Amerika gaat.

Commander Luis Figueroa zegt heel dankbaar te zijn voor de tijd die hij in Suriname heeft doorgebracht. Hij vond het jammer dat hij binnen de twee jaren niet veel tijd heeft gehad om te genieten van de toeristische plaatsen, maar in de toekomst zou hij dat alsnog heel graag willen doen. Voor wat betreft de militairen in Suriname, zegt hij, dat er kansen zijn in het Caraïbisch gebied. Ter afsluiting van het informeel gedeelte zijn er presentjes uitgewisseld. Bij deze plechtigheid hebben ook kolonel Adolf Jardim en de Defensie- minister, Ronni Benschop, toespraken gehouden.

More
articles